Doktůrek

Doktůrek https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/64513/dokturek-64513.jpg 4 19 4

Sbírka třinácti povídek, jejichž hrdinou je tentokrát detektiv-amatér, francouzský vesnický lékař Jean Dollant, který v sobě objeví detektivní talent. Při prvním úspěchu propadne pátrací vášni a případ od případu vyzrává ve zkušeného detektiva, přičemž vodítkem při řešení zločinů je mu vždy úsilí vžít se do situace jednajících osob.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Povídky

Vydáno: , Melantrich
Originální název:

Le Petit Docteur , 1943


více info...

Přidat komentář

borufka
03.05.2022 4 z 5

Od třetí povídky mi bylo doktůrka líto, toho alkoholu, co musel spotřebovat, aby bylo jeho pátrání úspěšné :-)... takhle se obětovat pro blaho jiných :-). Úsměvné, svižné, na proložení mezi náročnější "maigretovky" výborné.

marlowe
01.09.2014 3 z 5

Jestliže se mgeisselreiterovi knížka nedokonavě teprve „rozpadala“, mně se při čtení „rozpadla“ zcela dokonavě a totálně, takže mi z ní zbyl štůsek asi padesáti několikastránkových „časopisů“ – no co, alespoň mi při čtení v posteli nebolely ruce.

Co říci o souboru povídek, které byly napsány v době, kdy auta o výkonu pěti koní jezdila „maximální rychlostí 60 km v hodině“ a ve kterých trochu domýšlivý a trochu popletený „doktůrek“ sype řešení jednotlivých „případů“ jako z rukávu?

Upřímně, zápletky většiny historek mi připadaly příliš vykonstruované, místy až dětinské a často za vlasy přitažené, ale na druhou stranu dlužno přiznat, že z knihy vyzařuje nezaměnitelná atmosféra Francie čtyřicátých let a že v ní člověk narazí i na několik dobře zapamatovatelných postaviček.

Co se stylistiky týče, tady by to vydalo na plný počet hvězdiček, mistr dialogu a literární zkratky se holt nezapře ani na ploše menšího literárního útvaru.

Takže suma sámárum: poctivých 60%!


mgeisselreiter
06.10.2012 4 z 5

Povídky rozsahem 35 až 40 stran nepostrádají humor, jsou velmi čtivé a občas trochu připomínají tvorbu Agathy Christie. Příběhy jsou chytré, zajímavé, nápadité. 85% dne 6.10.12.
Pozn.: Brožované vydání není moc kvalitní - vazba se rozpadá. V textu je poměrně dost chyb.

jprst
30.03.2012 3 z 5

Zajímavě vykreslená postava detektiva amatéra, ale jedná se spíše o okraj autorovy tvorby. Maigret to není a do autorových psychologických románů to má také dost daleko.