Doktorka z domu Trubačů

Doktorka z domu Trubačů https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/453565/bmid_doktorka-z-domu-trubacu-B62-453565.jpg 5 994 246

eva3992
eva3992
21.01.2024 5 z 5

Příběh paní doktorky Vlasty Kálalové-diLotti, která se v roce 1924 rozhodla vybudovat českou nemocnici na Blízkém východě. Sledujeme tak její cestu od jejích studií až do jejího stáří. Osud ji nadělil nelehký život, ona se však vždy zvedla a pokračovala ve své cestě.

Tato kniha je pokladem z knihobudky. Nikdy dřív jsem o ní neslyšela a jsem neskutečně překvapená, jak výborná je to kniha. Jelikož mám ráda knihy podle skutečných událostí a ráda čtu o zajímavých a silných lidech, zejména pak ženách, ráda čtu příběhy z lékařského prostředí, tak se není čemu divit, že mě tato kniha naprosto pohltila.

Je zde skvěle ukázáno postavení žen ve společnost kolem roku 1925 a to nejen u nás, ale i v jiných zemích. Při čtení jsem si na mapě dohledávala, kam všude se paní Vlasta vypravila. Osud se s ní opravdu nemazlil a to, čím vším si prošla je neskutečné a nepředstavitelné. Hlavně pak to, že jí to nesrazilo na kolena, ale dokázala v sobě najít sílu jít dál.

Kniha je plná krásných a moudrých myšlenek. Ač je kniha poprvé vydána už v roce 1978 je psána čtivě, kolikrát až nadčasově. Naprosto vás pohltí a nejde odložit.

Rozhodně doporučuji všem, kdo rádi prostřednictvím knih poznáváte zajímavé a silné ženy.

Inka063
Inka063
03.01.2024 4 z 5

Očekávala jsem popisný, strohý, dokumentární styl psaní. Místo toho jsem narazila i na krásu slova a hodně dobře čtivou biografii. To je mé hodnocení zpracování této literatury. Další plus si kniha zaslouží za rozšíření obzorů, za informační přínos. Do doby přečtení této knížky jsem o žádné doktorce Kálalové neslyšela. Proč nejsme jako národ více hrdi na své výjimečné lidi? Proč se o ní učitelé nezmiňují ve školách? Mohlo by to být i příkladné mezipředmětové učení - dějepis, zeměpis, literatura, občanka, věda... Zase až tak na rozhazování nemáme ...


PetK
PetK
18.12.2023 3 z 5

Mimořádná žena, pozoruhodný příběh. Zaráží mě, že od doktorce Kálalové se obecně moc neví.
Poslouchala jsem audio. Bohužel mě moc nezaujala forma, jakou byl její příběh zpracovaný, v podstatě popisně. Nějak tomu chyběly emoce, na to, co všechno prožila. Když to zjednoduším, působilo to na mě jako: "Vlasta měla strach - porod se nakonec podařil." Kde je nějaké napětí, gradace? je to škoda...

Katka81
Katka81
05.12.2023 3 z 5

Zajímavé téma, ale bohužel mi nesedl styl psaní. Popis bez přímé řeči.

PJ32
PJ32
16.09.2023 5 z 5

Skvěle zpracovaná kniha o velmi inspirující osobnosti.

Abroš
Abroš
03.08.2023 5 z 5

Paní Borskou jsem si jako autorku oblíbil.Jako v případě knihy Osud jednoho čecha,skvěle zpracovaný příběh pozoruhodné osobnosti.Řadím ke skvělým knihám vzpomínek Vladimíra Vondráčka.

olma
olma
28.06.2023 5 z 5

Jednou větou. Vřele doporučuji.
Obdivuhodná osobnost, aniž by to sama o sobě věděla. Změnila za života několik životů a nyní i můj.

MarNe
MarNe
20.06.2023 5 z 5

Nějak nemám slov. Skvělá autobiografie statečné, odvážné a cílevědomé lékařky, která ač žena, šla za svým a na tehdejší poměry dokázala nemožné. Téměř z ničeho tisíce kilometrů od domova vybudovat soukromou praxi, položit základy pro budoucí studium tropických nemocí. Ani rodinná tragédie ji zcela nezlomila, naopak dala sílu pomáhat druhým, přednášet, vyučovat jazyky a cestovat dál.
To, co dokázala ona, kolik jazyků uměla, kolik lidských životů zachránila, kolik rozličných krajin navštívila, to by dnes dokázal málokdo i se všemi vymoženostmi dnešní doby.
Knížka na mě velmi silně zapůsobila. Dohledávala jsem si další informace nejen o hlavní hrdince a její rodině, ale i o autorce samotné.
Za mě plný počet hvězdiček nestačí.

Filomena1961
Filomena1961
19.05.2023 5 z 5

Knihu, jak se říká, jsem přečetla jedním dechem a můžu ji z celého srdce doporučit. Osudy paní doktorky Vlasty Kalálové - Di Lottiové se mi vryly hluboko pod kůži. Je neuvěřitelné, jak byla statečná, inteligentní, vzdělaná, neúnavná a odhodlaná jít za svým cílem. Při tom celkem málo známá, i když měla ve své lékařské praxi obrovský přesah- její cesta do Bagdádu, kde založila vlastní nemocnici a tam se zabývala zkoumáním tropických chorob, by si zcela jistě zasloužila větší známost. Po návratu ji potkal krutý osud v Čechách, kde ztratila svou rodinu. Krásná autobiografie, kterou chci mít , stůj co stůj, ve své knihovně, i když už praská ve švech.

zuziV
zuziV
30.04.2023 5 z 5

Tak a teď mohu po dlouhatánské době napsat, že jsem přečetla knížku, která je skvělá a mohu ji dál doporučovat. Tak bravurně zhmotněný (až neskutečný) příběh neskonale odvážné, moudré, cílevědomé, silné a dobrodružné ženy (včetně výpisků z osobní korespondence), zkrátka, to si musíte přečíst.
"Dopis je rozhovor...Kdybys viděla, s kolika lidmi já týdně hovořím, a na jakou třeba dálku. Také kniha je rozhovor: ptáš se, co udělá tvůj hrdina, s kým se potká, jak všechno dopadne. Ptáš se a spisovatel ti odpovídá. A na jakou třeba vzdálenost, v prostoru i v čase. Pomyslelas někdy na to, jak fantastický vynález je písmo? Já vím, teď už bude pomalu nemoderní, ale já radši píšu.."

katerina3502
katerina3502
28.04.2023 5 z 5

Výborná kniha o neuvěřitelném osudu jedné z českých doktorek, která měla odhodlání a neskutečnou odvahu.

esma
esma
10.04.2023 5 z 5

Žádné slzy a žádné vzdechy:
doktorsky věcně nám ukázala svou utýranou zemi, rodné Čechy.
Vzpomněla jsem si : já ji znám. Ten obraz vrytý do paměti, Goyova žena v černém,
VÁLKA.
Znovu vždy stejná, po staletí,
Goyova černě oblečená žena,
o všechno obraná, o všechno okradená,
opřená o náhrobek vlastních dětí

Místo příspěvku jsem si dovolila citovat báseň norské spisovatelky Ingeborg Hagenove, přítelkyně paní doktorky, protože lépe než já dokázala vystihnout celý její život.

slunicko1958
slunicko1958
03.04.2023 5 z 5

Jsem velmi spokojená. Knížka se mi četla velice dobře, spisovatelka se vyjadřuje s lehkostí. Text je prokládán úryvky dopisů doktorky Kálalové i útržky z deníkových záznamů její dcery. Zajímavé byly také moudré myšlenky v dopisech orientálních učenců.

"Rozlučme se, dokud se smějeme."

Četla jsem vydání, které je doplněno fotografiemi. Dokonce doslovy jsou čtivé a zajímavé. Nádherné čtení.

Andzelka85
Andzelka85
31.03.2023 5 z 5

Neuvěřitelný životní příběh. Divím se, že z toho ještě nikdo nenatočil film...
Paní doktorka musela být výjimečná žena - inteligenci, vůli, pracovitostí. Fascinovalo mě - že v té době zvládla vystudovat medicínu, mluvila mnoha jazyky, odvážila se v té době jako žena sama do Bagdádu, jak se vyrovnávala s tou tragédií a že nezahořkla, al dál se snažila pomáhat a žila aktivně, jak moc cestovala.. jak už někdo psal, chyběly mi zmínky o tom, jak to měla a režimem (pochopitelně, když to bylo napsáno v té době) a jak to, že mohla tak cestovat.. Jo a nemyslím si, že by Radbor měl potíže kvůli tomu, že na něj mluvili mnoha jazyky v dětství, spíš měl třeba Aspergrův syndrom nebo vysokofunkční autismus (takže za to jeho matka nemohla, jak si možná vyčítala).

Merlinit
Merlinit
23.03.2023 5 z 5

Po stránce jazykové nic zvláštního, ovšem výpovědní hodnota obrovská a životní příběh neuvěřitelný.

Chesterton
Chesterton
19.02.2023 5 z 5

[audiokniha]
O téhle knize vím od střední školy, proč jsem se jí vyhýbala?
Taková nádhera!

Obraz českých meziválečných časů je dokonalý. Líčení výletu tatínka Vlasty z Bernartic (miluju je) na chorvatský ostrov Krk i další střípky jsou skoro dechberoucí z dnešního pohledu.
Holčina z jihu Čech se naučí spousty jazyků, nakonec i arabsky, přežije pobyt ve Vídni kvůli němčině a po medicíně skoro s prázdnýma rukama vyrazí založit nemocnici do Iráku?

Styl psaní je chvílemi zratkovitý, útržky myšlenek, často nedopovězené věty. Zprvu jsem poslouchala opakovaně, ale rychle mě strhnul dravý proud událostí . . .

Po návratu do Čech jsem se těšila na výchovu a osudy Drahomily Lydie Di Lotti (měla jsem v dětství kamarádku Drahomilu) a Ratbora . . .

Příběh jako celek je nabitý odvahou, statečností, ale hlavně nadějí za všech okolností. V temnotách roklí po nacismu nachází Vlasta záchranu ve vlastní činorodosti a lásce k lidem.
Fascinující příběh, který nezastírá ani negativní vlastnosti téhle silné osobnosti, jejíž zdravé kořeny vyrůstaly právě z domova jejích rodičů.
Skoro se ani nechce věřit, že Vlasta roku 1914 vystoupila z Církve, protože její úcta a láska k lidem a životu působí jakoby vyrůstala z hluboké víry.
Pestrý a hluboký zážitek z příběhu o naději. Autorka knihy i Jana Stryková v audiopodobě odvedly skvělou práci!
10/10

Becca_
Becca_
15.02.2023 5 z 5

Fascinující příběh. Doktorka byla mimořádnou ženou. Z knihy si odnáším několik myšlenek, které skutečně obohatily mého ducha. Nečetla jsem naposledy.

dlabikk
dlabikk
25.01.2023 5 z 5

Velmi krásný, zajímavý a smutný příběh statečné ženy.

Morgenka
Morgenka
08.01.2023 5 z 5

Neuvěřitelná žena! Nevěděla jsem do té doby o této lékařce!
Proč toto lidi nevědí? Ona byla člověk,na kterého by měl být člověk hrdý! Takové osobnosti bychom měli obdivovat a vědět o nich!Ty něco dokázali!!
Ne,jako dnes, že se obdivují lidí, kteří nedokázali nic a všichni o nich vědí!
Přála bych spisovatelce, aby se zfilmovala kniha a vnikla tato úžasná statečná žena do podvědomí lidí!
Čest památce!

Jonna
Jonna
29.12.2022 5 z 5

Obdivuhodný příběh, poslouchala jsem jako audio a prakticky bez přerušení, tak mě její příběh strhnul. Ráda si to zase zopakuji a nejspíš si koupím i knihu.