Doktore, poplach, jde o všecko!

Doktore, poplach, jde o všecko! https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/268977/mid_doktore-poplach-jde-o-vsecko-Xko-268977.jpg 4 73 20

Irish Country série

< 9. díl >

Vítejte znovu v malebném irském městečku Ballybucklebo mezi jeho bodrými obyvateli, jejichž radosti i trable humorně a s láskou líčí Patrick Taylor. Opět se setkáváme s Fingalem O’Reillym, svérázným a občas drsným, ale obětavým doktorem, za nímž pacienti chodí nejen s neduhy, ale i s osobními trampotami. Teď se ale doktor ohlíží do mladých let, kdy se chtěl jako čerstvý absolvent lékařské fakulty oženit s půvabnou porodní asistentkou Deirdre Mawhinneyovou. Jeho plány tehdy překazila válka; on narukoval jako vojenský lékař na bitevní křižník a Deirdre… Vzpomínky na dobu, kdy odpovídal za zdraví dvanácti set členů lodní posádky a léčil mnoho zraněných, už naštěstí vybledly a života v městečku se dávno netýkají. Doktor a jeho mladší kolega se ale i tak musejí vypořádat s náročnými úkoly – zastavit epidemii zarděnek nebo potlačit výskyt podivné tropické nemoci. A pak jsou tu problémy, které do medicíny rozhodně nespadají, třeba nesmiřitelný boj účastnic soutěže o nejlepší domácí ovocný koláč nebo spor otce a syna, v němž jde o synovu budoucnost. Empatický a moudrý O´Reilly snad má recept na každou bolest a potíž – dokud se nevynoří tajemství z jeho bouřlivé minulosti.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Leda , Rozmluvy
Originální název:

An Irish Doctor in Peace and at War , 2014


více info...

Přidat komentář

Winster
20.12.2023 3 z 5

V nejlepsim se ma prestat a ne varit z vody. Uz je to takove jine nez ty prvni knihy. Obcas mi tam tech romantickych veci prijde az moc. Popisky z lodi/mariny jsou moc fajn. Ale jinak uz je to spis castecne cervena knihovna, kterou uz ctu opravdu dlouho. Popisi milostnych vzplanuti a pod. Nejsou duvodem proc jsem tutu serii vyhledal. Stejne tak me uz neustale objevovani novych veci na povrch pripada spis otravne. Nekdy je lepe napsat 2-3 knihy a s grscii odejit. Divim se ze na te vslecne lodi neslouzili jedte dalsi znami a prislusnici rodin. Cervena knihovna

Booky84
04.05.2023 4 z 5

Příjemné a pohodové čtení. Líbí se mi rozdělení na dvě dějové linky - minulost doktora Fingala a součastnost ostatních postav. Doufám, že v dalších dílech se dozvíme ještě více o minulosti doktora Fingala a jeho první ženy Deirdry. Ovšem i v součastnosti se dějí zajímavé věci, např. se dočteme i něco z minulosti Kitty. Tahle série je ideální pro knižní relaxaci.


Ladislav73
26.10.2022 5 z 5

Mám rád tuto sérii a i tento díl se mi moc líbil.
Těším se na další pokračování už jenom proto, abych se dozvěděl, jak se to vyvine s O’Reillyho svatbou se zdravotní sestrou Deirdre Mawhinneyovou.
Doporučuji.

Katka2382
09.10.2022 5 z 5

No tohle byl spíš díl pro chlapy,což?

mia.com
01.08.2022 3 z 5

Bohuzel, za tento dil musim dat mene hvezd, protoze me zklamal. Tesila jsem se, ze se ve Fingalovych vzpominkach vratime do doby, kdy poznal Dierdre a jak spolu zacinali atd., ale ouha, my se ocitame v momente zadosti o ruku a pak cteme jen o prozivani valky na lodi, coz byla vaaaazne nuda. Nehlede na to, ze ani v pritomnosti se toho zrovna moc zajimaveho taky neudalo. Takze bohuzel, tohle je zatim nejslabsi dil.

Kristy.Seb
09.02.2022 5 z 5

Opět další skvělý díl z krásného prostředí Irska. Tentokrát byl děj zasazen do války. Ač to bylo smutné, bylo to moc hezky vykreslené v příběhu. Už se ale těším na pokračování příběhu s Deidre.

bruntal
18.05.2021 4 z 5

Moc nerozumím relativně nízkému hodnocení. Za mne patří tento díl celé série k těm opravdu povedeným.

pepa4081
15.04.2021 4 z 5

Válka je jedna z nejhorších šíleností, jaké si hrdý homo sapiens mohl vymyslet. Vypravování, jako u předchozích dílů, jde ve dvou časových rovinách, což mi vyhovuje. Kniha jako vždy vtipná, milá, pohodová, místy smutná. Již mám půjčený další díl a srdečně doporučuji.
Velmi uspokojivé.

bekule
22.01.2021 3 z 5

2,7
Čtu postupně a poprvé jsem tak zklamaná že váhám mezi dvěma až třemi hvězdičkami. Doktořina se z tohoto dílu vytratila, i to milé idylické Irsko, víc než polovina knihy se dost nudně zaobírá válčením na moři. Jako by to snad ani nepsal Patrick Taylor, doufám že toto byla nejslabší kniha z celé série a další díly budou už zase v cajku, jak by řekl Donal Donelly a spol.

karel0684
21.11.2019 4 z 5

Měl jsem delší přestávku mezi jednotlivými příběhy, ale tahle kniha mne opět vtáhla. Příběhy z války i život na irské vesnici, oboje popsáno s krásným nadhledem, humorem a hlavně umem... Už se těším na další

hapac
23.05.2019 4 z 5

Musím přiznat, že jsem občas vynechávala některé vzpomínky na minulost, ale jinak mne páni doktoři prostě baví.

TheGoldenHill
22.10.2017 4 z 5

Ačkoliv miluji knihy spisovatele Patricka Taylora a doslova hltám jeho vyprávění o doktorech z irského venkova, tak se musím přiznat, že tento díl mě nějak zklamal.
Na tuto knihu jsem se těšila, jelikož jsem se chtěla dozvědět více o vztahu mladého doktora Fingala o´Reillyho a jeho milované Deidry, ale bylo v něm mnohem více vzpomínek na službu u námořnictva a na křižník Warspit, než na milostný vztah.
Ale jinak, kniha se opravdu dobře čte, autor je vynikající vypravěč.

orson
26.07.2017 3 z 5

Tuhle sérii čtu trochu napřeskáčku, po prvním díle se mi dostal do ruky až tento a byl jsem tedy trochu zklamán. Nějak to nebylo ono, pořád jsem se nemohl začíst, v postavách jsem měl docela zmatek. První díl byl nesrovnatelně lepší. I když některé informace o válce na moři byly hodně zajímavé. No zkusím sehnat druhý díl a vzít to postupně...

knihomolka525
28.10.2016 5 z 5

tento a pro mě poslední díl se mi zdá nejzdařilejší i když je tam spousta kapitol kde spíš převažují vzpomínky na minulost a konečně se věnuje i více pozornosti Deidre která je ve všech knihách pomalu jak Colombova manželka.Konečně se vyjádřil i Laverty.Ale tato kniha se opravdu dobře četla.

čef
16.04.2016 4 z 5

Žádné zásadní změny oproti ostatním dílům této série. Jedná se o nenáročné povídání o životě v malém městě - hodně klábosení bez zvláštních zápletek - proložené nepříliš napínavými, ale poměrně barvitými historkami z 2. světové na lodích Jeho Veličenstva. Čtení pro neuspěchaný život.

hejnak
24.03.2016 4 z 5

Všechny doktorské knížky od P.Taylora jsou super, oddechové a zábavné čtení, líbily se mi všechny díly, i tento, zatím poslední, i když přiznávám, že o trochu méně než ty předchozí. Možná pro detailnější popisy války a válečných lodí. Jinak příjemné čtení, těším se na další díl.

markoj
02.03.2016 5 z 5

Mě se tento díl líbil, jako všechny ostatní, možná byl trochu méně "dramatický", ale nezklamal. Už se těším na další...

mala49
16.02.2016 1 z 5

No, snad ještě nějaký bude, docela by mi doktoři chyběli.

Zuziiik
15.02.2016 3 z 5

nebylo to ono..........ale neodradí mne to od dalšího dílu

mala49
27.11.2015 1 z 5

Asi jsem se na tu knížku moc těšila.