Doktore, fofrem, jde o život!

Doktore, fofrem, jde o život! https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/172005/doktore-fofrem-jde-o-zivot-172005.jpg 4 527 152

Irish Country série

1. díl >

Barry, čerstvý majitel univerzitního diplomu, získal první zaměstnání... nic zlého přitom netuše. Bude asistentem praktického lékaře v Ballybucklebo! Tuhle vesničku málem nenajde na mapě, ale na místě zjistí, že nechce žít nikde jinde než tady – v srdci smaragdových kopců a údolí severního Irska. Pak se však poprvé setká se svým šéfem, doktorem Fingalem O´Reillym. Tenhle starší muž, jehož základním ponaučením je „nikdy pacientům nedovol, aby ti přerostli přes hlavu!“, má velmi svérázné metody. Je prchlivý O´Reilly šarlatán prvního řádu, anebo naopak ten nejlepší učitel, od kterého Barry získá mnohem víc, než se kdy naučil na fakultě? Ať už tohle dopadne jak chce, po seznámení s O´Reillyho pacienty – mezi nimiž se najdou opravdu rázovité figurky – je mu jasné, že minimálně o životě, a nejspíš i o lásce se tady dozví víc, než kdy doufal.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Humor

Vydáno: , Leda , Rozmluvy
Originální název:

An Irish Country Doctor , 2004


více info...

EliskaD
EliskaD
26.02.2024 2 z 5

Tak toto jsem četla po kouskách opravdu dlouho. A neustále jsem pokukovala, kolik stránek mi ještě zbývá. Postavy byly sice sympatické, ale příběhy mě příliš nezaujaly. Nudila jsem se a onoho slibovaného humoru jsem se nedočkala. Kniha je to určitě dobrá, ale asi ne pro mě.

Katy_vKnihách
Katy_vKnihách
02.02.2024 4 z 5

Tohle bylo opravdu milé a oddechové čtení. Osobně jsem se sice nezasmála, ale nic to neubírá stylu autorova psaní, které se čte lehce. Člověk se velmi dobře vžije do postav, a i když je vesnička vymyšlená, rádi by jste ji sami navštívili. Pokud potřebujete spravit náladu po špatné knize, nebo vypnout po sérii thrillerů, jděte do toho. :)


alibaba72
alibaba72
11.01.2024

Báječné čtení na nedělní odpoledne, milé, laskavé, humorné... jdu si pořídit další díl

Hoblinka
Hoblinka
07.01.2024 5 z 5

To bylo něžné, odpočinkové, nic duchaplného, ale k zachumlání do deky a svařáku ideální.

Mirka2778
Mirka2778
08.11.2023 4 z 5

Posloucháno, jako audiokniha.
K domácím pracem dost dobré.
Neustále se mi vnucovalo srovnávání se "zvěrolékařem" a ten vyhrává.
Pokud narazím na pokračování, nepohrdnu jím, ale vyhledávat ho nebudu.

Ladys
Ladys
26.05.2023 4 z 5

Pohodové čteni.
Protiklady mazáckého, ale dobrotivého a životem protřelého obvoďáka schovaného pod slupkou mrzouta a jeho právě čerstvě vystudovaného, nezkušeného, ale poctivého kolegy, jsou kořením příběhu. Jejich postupné sbližování je dalším kouzlem knihy.
A to celé ještě doplněno rozumným množstvím postav a postaviček s jejich každodenními starostmi a radostmi a je tu kniha, nad jejíž četbou jsem se většinu času příjemně usmíval a někdy od srdce zasmál.
Určitě si přečtu i další pokračování.

Evaho73
Evaho73
13.05.2023 4 z 5

Táto kniha bola presne to, čo som potrebovala - únik do vidieckeho sveta, kde každý každého pozná, so skvelými postavami a humorom.
Páčili sa mi tu opisy írskeho vidieka, jeho tradícií a zvykov. Dr. Fingal Flahertie O'Reilly bola skvelá postava a neviem prečo, ale jeho svojrazný charakter mi veľmi pripomínal doktora z filmu Vesničko má středisková.
Postupne sa pustím do čítania ďalších epizód, lebo je to pohodové a relaxačné čítanie.

kramver
kramver
02.05.2023 5 z 5

Těžká doba si žádá lehké čtení. Po nějakém čase jsem opět potřebovala utéct k laskavému humoru a bizarním postavičkám. Napsat knihu, která se čte lehce, je dost těžké.
Tady se to povedlo. Humor pobavil a neotrávil naivitou, hojně používané citáty vzdělaly a Bullybuclebo na chvíli ožilo v plné své opravdovosti.

Madi
Madi
14.03.2023

Nedočteno, nejsem cílovka.

Ála41
Ála41
13.02.2023 3 z 5

Moc hezké čtení. Nenáročné, veselé, milé, naivní.... prostě odpočinkové. Těším se na další díly.... Fakt může mít člověk i pocit, že je v té vesnici také, že ty lidi zná a má to tam rád a to té knížce pak hodně přidá....

Rapeh
Rapeh
30.01.2023 4 z 5

Kniha mne pobavila. chvilku trvalo než jsem si zvykla na způsob psani, ale už ted se těším na další pokračování. Místy jsem si připadala jako bych s nimi ve vesničce bydlela.

drakamena
drakamena
23.01.2023 4 z 5

Chvíli mi trvalo, než jsem se do audioknihy zaposlouchala, jakmile jsem však začala obyvatele Ballybucklebo blíže poznávat, zamilovala jsem si je. Moc hezká knížka s nostalgickým nádechem, která se nevyhýbá zmínkám o temnějších stránkách Irska, společenských, politických i náboženských. Mojí nejoblíbenější kapitolou byla asi ta o slavnostním průvodu. Moc jsem se nasmála.

pablito
pablito
13.11.2022 4 z 5

Půvabné příběhy vesnických lékařů. Nicméně plný počet hvězdiček nedávám, protože to srovnávám s Herriotem a nemůžu si pomoc Ballybucklebo na Darrowby nemá :) Ale rozhodně dalšími díly neopovrhnu ...

Noisette73
Noisette73
26.10.2022 5 z 5

Jako vždycky, tohle je sázka na jistotu, tyto příběhy pohladí po duši udělají dobrou náladu a člověka naprosto zaplaví klidem.
Od srdce jsem se zasmála, moc doporučuji.

Janadvorackova
Janadvorackova
09.10.2022 3 z 5

Vesnice, nebo maloměsta jsou jako takové rádoby rodiny. Každý zná každého, nebo minimálně ví věci, které by vědět neměl :) (ten chlastá, ta něco ukradla, jeho dítě není jeho..), znáte to. Podobná místa bývají svědky generace trvajících sousedských svárů. Nebo opaku.
No a místní doktor je něco jako zpovědník.
K takovému nastoupí čerstvě vystudovaný, tamní realitou zpočátku nepolíbený začátečník.
Ale on se otrká.

Atmosférou trochu jako "Zvěrolékaří" série od Herriota. Ovšem zviřátka pro mě byla zábavnější.
Asi že lidé už nedokážou překvapit.
Každopádně série, kterou si ráda přečtu.

Katka2382
Katka2382
27.09.2022 3 z 5

No nebylo to špatné,ale přišlo mi že se autor až moc snažil napodobit Jamese Herriota.
Asi ho má taky rád.

mia.com
mia.com
03.05.2022 4 z 5

Moc hezka a mila oddechovka, hodne mi to pripomina Zverolekare od Jamese Herriota, akorat misto zviratek se leci lidi. Obcas jsem se ztracela v mnozstvi postav, ale jinak je to bezva knizka a urcite se pustim do dalsich dilu.

AndreaP.
AndreaP.
12.02.2022 5 z 5

Tato kniha mě opravdu bavila a jsem nadšená, že má tolik dílů. Hned pokračuji dalším. Příjemná oddychovka z lékařského prostředí umístěného do poklidného venkova.

ctuvnoci
ctuvnoci
23.01.2022 5 z 5

Velmi milé, oddechové čtení. Přestože je to oddychovka, není to nic hloupého, prostě každodenní starosti venkovského obvoďáka, kterému služba zdaleka nekončí úderem konce ordinačních hodin a kterého nezajímají pouze symptomy nemoci, ale umí ke člověku přistupovat jako k osobnosti. Líbi se mi, jak se dotkne i lékařské omylnosti. Rozhodně se těším na další knihy od tohoto autora.

vsechnonebonic
vsechnonebonic
11.01.2022 5 z 5

Přečteno za 3 dny. Kniha pobavila, občas i rozesmála. Tomu, kdo má nějaké trápení, necítí se ve své kůži nebo prostě jen potřebuje četbu na rozptýlení, ji opravdu doporučuju. Jako všechny knihy od tohoto autora.