Doktor vězeňských věd

Doktor vězeňských věd https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/331348/bmid_doktor-vezenskych-ved-Iys-331348.jpg 4 29 10

Žije totiž s přesvědčením, že po světě zkrátka chodí lidé, jejichž jediným úkolem zde na zemi je škodit. Jiří Stránský se ale nedá otrávit nikým a ničím – na to si toho prožil už dost. Lágr v padesátých letech, další vězení v letech sedmdesátých, po revoluci neustálý tlak, aby konečně vstoupil do politiky… Nikdy to neudělal. Jiří Stránský každé čtyři měsíce, jak sám říká, umírá. Když se probere z nejhoršího, zapíše si: „Ještě jsem tady.“ S Jiřím se dá mluvit do nekonečna. Za svůj život toho prožil víc než drtivá většina z nás. A je dobré se jeho životním nadhledem trochu nakazit.... celý text

Žánr:
Biografie a memoáry , Umění

Vydáno: ekniha , Motto
více info...

Přidat komentář

mirektrubak
25.04.2020 5 z 5

„Svoboda je pocit. Není to akce. Svoboda patří do kategorie lásky – ale i nenávisti. Svoboda je to, co v sobě nosíš.“

Jiří Stránský je prostě bourák! Z občasných rozhovorů (čtených nebo slyšených) s ním jsem vždy čerpal energii a odvahu, a i v této knize (společně s výbornou Renatou Kalenskou!) je stále úžasně přímý a přirozeně moudrý. A zároveň optimistický a radostný, až jsem se u čtení styděl za to, že já – člověk o tolik mladší, zdravější a mnohem méně zatížen útrapami života – jsem často takový otrávený morous, znechucený hned z tohoto a hned z tamtoho, že tolikrát propadám skepsi, když vidím jak to vypadá v politice a ve společnosti...
Jasně, ne ve všem jsem s ním souhlasil a někdy bych volil opatrnější výrazivo, ale kouzlo Jiřího Stránského je právě v tom, že nemlží (aby jej později nešlo chytit za slovo) a nekalkuluje (aby si nepohněval někoho, koho by později mohl potřebovat)!
Tak kéž je nám všem stále připomínkou, že je třeba být odvážný, stát si za svým a vážit si svobody!

„Jenže lidé vychovaní komunismem od jeslí pořád nechápou, co jim říkám celých šestadvacet let – že demokracie a svoboda znamenají strašně tvrdý řád, který má svoje pravidla. Když svoboda nemá svoje pravidla, není to svoboda.“

lencin
09.11.2019 4 z 5

Doporučuji! Zajímavý člověk se silným životním příběhem.


marara
29.10.2019 4 z 5

Jiří Stránský byl opravdu inspirativní člověk. Líbilo se mi, že ani za socialismu, ani v demokracii se nerozpakoval říkat, co si myslí, byl to člověk pevných morálních zásad, které mu umožnily rozhodovat se a jednat konzistentně za každého režimu, tak aby se nezpronevěřil. S těmito zásadami, vštípenými mu dědečkem a otcem, ale také těžkou rodinnou zkušeností s různými režimy, měl vlastně "jednoduché". Jeho postoje byly dané a nemusel je složitě hledat. Jeho komentáře politických a společenských situací a politiků jsou právě o tuto jeho zásadovost zajímavější.

Chesterton
01.11.2018 4 z 5

Vzácný, nezdolný, pravdivý, poctivý, statečný, neústupný, optimistický, plný naděje . . . . velmi přitažlivé přívlastky osobnosti Jiřího Stránského mi vystoupily z rozhovoru v této knize. Taky muž, který přesně ví, kde je jeho místo. Máme se od něho čemu přiučit. Souhlasím, že rozhovor je lehce neučesaný, tuším, že z úcty ke zpovídanému a určité autenticitě a atmosféře. Navíc si 15. listopadu po jednom armaňaku s Renatou Kalenskou potykali a nás přizvali k přátelskému posezení. Měla jsem s tím na začátku též trochu potíže, ale než rozhovor skončil, snadno jsem přistoupila na pravidla hry.
Ars est difusivum sui a Jiří má co vyzařovat :o)
https://denikn.cz/137698/zemrel-jiri-stransky-krasny-a-statecny-clovek-stribrny-vlk-a-obrovske-srdce/

Chajda69
06.08.2018 5 z 5

Pan Stránský je Osobnost. Osobnost, jíž by mělo být nasloucháno, protože nejen hodně prožil ale také hodně promýšlel a hlavně - ze svých morálních zásad neustoupil ani o píď. To jsou lidé, ke kterým je záhodno vzhlížet a kteří si zaslouží můj obdiv.

Kniha byla snad až příliš krátká. Formu rozhovorů mám rád, tenhle bych mohl číst výrazně déle...

Edit 29. 5. 2019: Jiří Stránský, opravdu velká osobnost, dnes zemřel. Nelze než s lítostí konstatovat, že lidí, jako byl on, se začíná české společnosti zoufale nedostávat...

Jana283
14.06.2018 3 z 5

Jiřího Stránského ctím a velmi si vážím jeho postojů. Kolik má náš národ takových osobností ? O to více mne mrzí, že mé pocity z téhle knihy jsou jaksi rozpačité. Čekala jsem víc a dostalo se mi jen útržkovitých rozhovorů vedených v průběhu dvou let. Jako by autoři předpokládali, že o životě pana Stránského bylo řečeno vše v jeho knihách. Ale já bych si s obrovskou chutí znovu vše přečetla , chtěla znát názor JS na každou událost jeho neuvěřitelného života. I kdyby ta kniha měla mít 1000 stran. Těch 190 mne neuspokojilo. Nic to ale nemění na tom, že si pana Stráského vážím jako jedné z největších morálních autorit, baví mne jeho pohled na svět, humor, nadhled, tolerance i pokora. Doufám, že se dočkáme pokračování.

triatlet
24.09.2017 4 z 5

Několikerá setkání Renaty Kalenské s Jiřím Stránským na přelomu let 2015/2016 vyústily v přirozeně vedený rozhovor.
Občas má Jiří Stránský na některé (především politické kauzy) jednoznačné názory, ale on si to může dovolit.
Osvěžením je báseň, kterou sepsal.
Zaujmou moudra, která předává Jiří Stránský, ať už prostřednictvím odkazů na jiné osobnosti, na své blízké, nebo je skládá sám. "Ars est difusivum sui." / "Umění jest vyzařování sebe." sv. Augustin (s.77)
"Svoboda je pocit. Není to akce. Svoboda patří do kategorie lásky - ale i nenávisti. Svoboda je to, co v sobě nosíš." (s.160/161)
Tři závěrečné vzkazy od Kláry Formanové, dcery Jiřího Stránského, Matěje Formana (Klářina švagra, který ilustruje knížky Jiřího Stránského) a Jana Potměšila výstižně charakterizují Jiřího Stránského.

Damato
14.09.2017 5 z 5

Kdyby šlo dát hvězdiček více, sázela bych je jednu za druhou. Protože je to současná bomba na čtenářském trhu, tak ji musím pomalu zavřít a předat dalšímu zájemci, ale pomalu píšu Jéžiškovi ( Kecám, moc dobře vím, že na DK občas zavítají mé děti a partner a čtou mé komentáře - takže... )

markettH
23.07.2017 5 z 5

Rozhovor s vynikajím spisovatelem Jiřím Stránský. Jeho zásady, humor, tolerance, vlastenectví a schopnost odpouštět by měly být vzorem nám všem.

paisr
24.02.2017 5 z 5

Skvělá kniha, Moudrý člověk s nadhledem, kterého si vážím. Doporučuji všem, zejména těm s krátkou pamětí.