Doktor Vesmír

Doktor Vesmír https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17358/doktor-vesmir-17358.jpg 4 9 4

Příběh muže, který dostal Ameriku do vesmíru. Doktor Vesmír přináší ojediněle vyváženou studii komplikované a pro mnohé stále kontroverzní postavy otce moderní raketové techniky. Novinář Bob Ward zde zúročil desítky let zkušeností s psaním o americkém vesmírném programu, o Wernheru von Braunovi a jeho raketovém týmu v Marshallově centru vesmírných letů NASA v Huntsvillu a předkládá čtenáři pohled na von Brauna, který není ani přehnaně idealizovaný, ani příliš přísný. Ward se naproti tomu opírá o vlastní sedmileté pátrání v archivech a více než stovku rozhovorů s pamětníky, díky nimž přináší zcela nové informace o tomto někdejším členovi Hitlerovy NSDAP a posléze americkém hrdinovi. Ward zkoumá roli mladého německého aristokrata při konstrukci první balistické střely na světě – nechvalně proslulé raketě V-2, kterou se Hitler snažil terorizovat Spojence – i von Braunovo dlouholeté působení ve službách nacistické třetí říše. Při tom mimo jiné dochází k závěru, že von Braun byl primárně apolitický raketový průkopník a členství v nacistické straně i důstojnickou hodnost v SS přijal jen pod nátlakem. Stejně tak Ward poukazuje na to, že s nasazením otrocké pracovní síly na výrobu V-2 v podzemní továrně Mittelwerk měl von Braun něco společného jen velmi okrajově. Kniha také vrhá světlo na von Braunův mimořádný poválečný přínos pro Spojené státy, když se svým týmem vyslal na oběžnou dráhu první americké satelity, vynesl do vesmíru první americké astronauty a posléze sestrojil superraketu Saturn V, která při vypjatém studenoválečném vesmírném závodu dopravila Armstronga, Aldrina a Collinse – a jejich následovníky – na povrch Měsíce. Ward ovšem neignoruje ani neslavný závěr von Braunovy kariéry na ústředí NASA ve Washingtonu a podobně se zabývá i jeho dlouhým bojem s rakovinou.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: , BB art
Originální název:

Dr. Space – The Life of Wernher von Braun , 2005


více info...

Přidat komentář

negramota
12.01.2018 5 z 5

Báječné dechberoucí čtení jaké člověk u literatury faktu potká zřídka. Hezký a inspirativní exkurs do historie dvacátého století. Wernher von Braun byl bez diskuse geniální člověk, schopný manipulátor, dobrý manažer, špatný hospodář, skvělý řečník a ryzí člověk. Kniha je detailně ozdrojovaná, chvilkami až otravně. Nicméně když si toho člověk nevšímá, na čtivosti to neubere. Závěr je napsán velice emotivně, nikoli však s patosem.

JiříŠkorpík
14.08.2017 5 z 5

Skvěle napsaná kniha, na konci máte pocit, že umírá někdo koho znáte. Mimo jiné čtenář nahlédne do řízení velkých projektů.


Geralt77
21.12.2015

Přečetl jsem jedním dechem,vždy to byl můj vzor a proto jsem tento životopis hltal doslova.Doporučuji všem fandům kosmického programu.

KubaKJ
26.08.2012 5 z 5

Vyčerpávající životopis člověka, který svým nadšením pro práci změnil svět a díky kterému je dnes vesmírný výzkum mnohem dál, než by byl bez něj. Pokud se někdo zajímá o vesmír a historii, tato knížka je pro něj jako dělaná. Vernehr von Braun byl opravdu výjimečný člověk, který se nenechal vzít své sny ani přesvědčení...

Autorovy knížky

Bob Ward
americká
2008  89%Doktor Vesmír

Kniha Doktor Vesmír je v

Přečtených17x
Doporučených1x
Knihotéce10x
Chystám se číst3x
Chci si koupit3x