Doktor Spánok

Doktor Spánok https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428520/bmid_doktor-spanok-Iay-428520.jpg 4 1480 296

Osvícení série

< 2. díl

Danny Torrance, chlapec, ktorý len o vlások unikol smrti z rúk vlastného otca v hoteli Pekná vyhliadka, sa stal mužom. Traumy z detstva ho však mátajú ďalej. Trpí aj pre svoje vlastné nadprirodzené schopnosti – žiarenie, ktoré dostal do vienka a umožňuje mu vidieť aj to, čo by malo zostať skryté. Dan Torrance je alkoholik. Sklony k pitiu zdedil po otcovi, ale pravda je aj to, že alkohol tlmí žiarenie, chráni ho pred prízrakmi, čo ho oberajú o zdravý rozum. Dan však zistí, že zlo, ktoré v ňom alkohol prebúdza, je ešte neznesiteľnejšie ako jeho prízraky. Rozhodne sa zmeniť život. Odsťahuje sa do nového mesta, nájde si nových priateľov a pridá sa k Anonymným alkoholikom. Dokonca aj žiarenie sa v jeho novom živote stane nástrojom dobra. Dan pomáha zomierajúcim ľuďom v hospici prechádzať cez prah smrti, za čo dostane prezývku Doktor Spánok. Potom sa však niečo stane. S Danom sa telepaticky spojí dievča s rovnakými schopnosťami, aké má on. Dan vie, že malej Abre musí pomáhať, tak ako jemu v Peknej vyhliadke pomohol šéfkuchár Dick Hallorann. Abre Stonovej ide o život. Ohrozujú ju prázdni diabli, monštrá v podobe ľudí združené v kmeni s názvom Pravý uzol. Títo dlhovekí tvorovia bez morálky a súcitu potrebujú na svoju existenciu pravidelne konzumovať to, čo nazývajú „para“ – energiu nadprirodzene nadaných detí. Takých, akým bol kedysi Danny a akým je dnes Abra, najvýdatnejší zdroj „pary“. Poľovačka na Abru Stonovú sa začína... Napriek svojim obdivuhodným nadprirodzeným schopnostiam by zrejme bola stratená, ale našla si ochrancu – Dana Torrancea.... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: ekniha , Ikar (SK)
Originální název:

Doctor Sleep , 2013


více info...

Přidat komentář

nula87
10.04.2024 4 z 5

King znovu září a navazuje na historii rodiny Torranceových v moderním, psychologickém souboji dobra (nebo alespoň normálnosti) a čistého zla. Kniha, kde se hodně cestuje (karavany, auty, i myslí), a která nás vezme na slušnou jízdu.

jirka0283
08.04.2024 4 z 5

Tak jsem se dověděl, jak do dopadlo s Dannym z Osvícení a byl to dobrý příběh!


Slezadav
04.03.2024 5 z 5

Na Doktora Spánka jsem se velmi těšil, protože Osvícení považuji za nejlepší horor, který jsme kdy četl. Rozhodně jsem nebyl zklamán, ačkoliv mi kniha nepřipadala až tak úžasná, jako již zmíněný předchozí díl.
Zejména antagonisté byli o dost méně zajímaví, než slavný hotel Overlook, ale co naplat, laťka byla asi příliš vysoko a Pravý rod záporakům rozhodně ostudu neudělal. Druhým slabším článkem pro mě byl fakt, že příběh zde už velmi spoléhá na "osvícenské" paranormální jevy a začal jsem je brát jako samozřejmost a ne jako něco mysteriózního. V tomto směru mám pocit, že Doktor Spánek už má jistý žánrový přesah směrem k fantasy.
Naopak velmi oceňuji, že na rozdíl od jiných Kingových knih jsem se bavil od první stránky, většinou se tomuto autorovi povede mě zaháčkovat až ve druhé polovině knihy. Myslím, že za to je zodpovědný perfektní náhled do duše alkoholika a možná i již zmíněný Pravý rod, který působí správně tajemně.
Myslím, že i s koncem si mistr King poradil vcelku dobře, možná až nečekaný hapoy end, ale já byl pro tentokrát spokojen.Dávám slabších 5* a přemýšlím, jestli desetibodová stupnice by nebyla lepší právě pro tyto případy, kdy bych dal 9/10.

Mabie
28.11.2023 5 z 5

Obdivuji invenci Stephena Kinga. Doktor Spánek je klasicky "kingovský", tedy strašidelný, se spoustou popisů a nečekaných odboček, má výborně vyprofilované postavy i živé dialogy. Třebaže zpočátku mi to jako velkolepé pokračovaní Osvícení nepřipadalo a Danny mi byl skoro odporný, autor je vypravěč par excellence a dokázal nemožné, takže jsem hlavního hrdinu začala chápat, mít ho ráda i mu fandit.
Říká se, že "některé zkušenosti jsou nesdělitelné", ale King evidentně umí sdělit mnohé. Jeho varování, kam až člověk může klesnout, když podlehne své závislosti, je nesmírně přesvědčivé a osobní zkušenost čiší z každého slova a vůbec nepůsobí jako moralizování.
Ale kam King chodí na ty geniální nápady ve stylu návštěv v mysli někoho jiného, vytvoření "kola" a následné projekce těla na jiné místo nebo přenášení substance zemřelého člověka ve vlastním těle, to opravdu nechápu. Jeho nápady jsou provokativní, občas šokující, často brutální nebo nechutné, a přesto vlastně bolestně lidské nebo dokonce laskavé. Navíc s takovým morálním přesahem. Smekám.
Stručně shrnuto je to příběh o lidském odhodlání, nezlomné vůli a také o síle přátelství. A opravdu moc dobře se čte.

verka5083
26.11.2023 5 z 5

(SPOILER) Knížka je skvělá, je krásné napsaná a umí člověka vtáhnout do děje. Bohužel na druhou stranu jsem trochu nedávala některá úmrtí a chvilrma jsem knihu trochu obrečela. To ale nemá vliv na moje hodnocení - autor skvělé píše a knihu mohu jen doporučit.

kirinka52
13.11.2023 5 z 5

Nikdy nepřestanu být panu Spisovateli vděčná, za to že Dannyho našel a dokončili co začlo osudným setkáním s Overlookem. S Osvícením patří mezi mé srdcovky.

Ráda bych věděla kam je všechny život zavál dál.

Calinda
30.10.2023 4 z 5

I druhý díl se mi moc líbil, možná o chloupek více, než první díl (který byl zase o něco strašidelnější). Doporučuji.

jfialova
22.08.2023 3 z 5

Klasická kingovka, která neurazí ani nenadchne. Téma mě osobně minulo, takže možná je to důvod, proč nejsem po přečtení úplně nadšená. Kdo čeká velkolepé pokračovaní příběhu Dannyho z Osvícení, bude asi trošku zklamaný. Ne každý skončí v životě dobře, což je konec konců i tento případ. To by samo o sobě nevadilo, ale celý příběh je podle mě zbytečně komplikovaný, obsahuje spoustu odboček, které bohužel nakonec vedou nějak do ztracena-třeba příběh baseballového kluka a ostatních dětí si podle mě zasloužil aspoň odstaveček na závěr. Autor má prostě nastavenou laťku hodně vysoko, ale i slabší knihy stojí za přečtení, protože vypravěč je to úžasný. Kniha jede v klasickém schématu padouši vs. klaďasové, nechybí ani oblíbený motiv správňáckého děcka, které bojuje proti zlu. Některé momenty připomínají jiné autorovy knihy, což působí trošku dojmem slátaniny (nemyslím to zle, jen mě nenapadá výstižnější termín)-prostě tady jsem vymyslel zajímavý moment, to by se do téhle knihy mohlo taky hodit, protože trošku nevím, jak to s tím Dannym dál vyvést. Ale chápu, že při takové ohromné produkci se prostě autor někdy opakuje, protože vymýšlet stále něco nového není možné. Vidím to tedy jen na průměrné hodnocení.

katushah
21.08.2023 4 z 5

Já fakt hodně miluju první díl Osvícení, takže Doktor Spánek lepší být už nemůže, ale takové poctivé 4 hvězdy určitě zaslouží. Fajn děj, milé postavy, dobře se to čte.

Akorát se mi nelíbí ten nápad s vysáváním páry, lepší by to bylo nechat v rukou duchů z Overlooku.
(Tady ti country umělci mi přijdou na stejný brdo jako třpytící se upíři ve Stmívání.)

petgona
19.08.2023 5 z 5

Cudujem sa, ze som tuto knihu odkladala tak dlho, pretoze Shinning patri medzi moje najoblubenejsie Kingove knihy.
Je pravda, ze do niektorych jeho knih sa mi nepodarilo zacitat alebo sami zdali dost slabe, aleto je len male percento a Doktor Spanok medzi tieto zaradeny nebude.
Na to, ze to bolo pokracovanie, bolo to napadite, napinave a plne dobre napisanych postav. Mam rada, ak nie su vsetci cisto dokonali. Dan je rozhodne dost "pokazeny kus", ale to sme vsetci a preto je uveritelny a realisticky...napriek ziareniu.

Luigi1
11.06.2023 5 z 5

Tomuto hororu podle mě nic nechybělo

JointlieKat94
28.04.2023 5 z 5

Osvícení pro mě byla hororová, pětihvězdičková záležitost, Doktor spánek je pětihvězdičkové pokračování, i když už ne tak hororové. Tady šlo spíš o příběh, člověka prostě zajímá, co se stalo s doktorem.

Moc se mi tu líbilo to obracení a propojování jiných světů. Pravý rod v čele s Kloboukovou Rose.. To napojení Abry a Dannyho, a taky musím přiznat, že jsem samozřejmě před přečtením viděla film, kterej mě teda dostal. Ale taky mě zarazilo, jak je ve filmu spousta věcí jinak. Pořád jsem si říkala proč? Na konci, u závěrečné scény, jsem teda byla malinko zmatená (no, vlastně i občas v průběhu, a netuším, jak by to scénaristi udělali), a odpoledne si to musím přečíst znovu, protože mi asi něco uniklo.. ale celou knihu k tomu spějeme a pak je najednou konec. To ale rozhodně nemění nic na mém hodnocení.

Prostě to byla fakt pecka, se zajímavým dějem. :)

Arev122
17.04.2023 5 z 5

Děj byl zajímavější a akčnější než v knize Osvícení . Líbilo se mi to.

viweb
22.03.2023 5 z 5

Klasika. Děj se táhne ale neunavuje, není protivný a v pravé chvíli se zvrtne nečekaným směrem. Drží soustředění čtenáře až do poslední věty. Nechápu akorát poslední úmrtí v knize. Proč? K čemu? Nic to ale neubírá na přitažlivosti. Poslechnuto jako audiokniha, příjemně namluvil Petr Jeništa.

Miriam
20.03.2023 5 z 5

Těšila jsem se po letech na pokračování Osvícení. Většinou pokračování nedosahuje stejné popularity jako původní kniha, ale osud Danna musel zajímat opravdu všechny. U Kinga se mi vždy moc líbí boj dobra se zlem, kde i tady byl skvěle vykreslen. Dannovi, Abušce a všem přátelům zkrátka nelze nefandit.

MikySkjaera
15.03.2023 5 z 5

Kniha se mi líbila dokonce víc, než slavné Osvícení, na které navazuje.

Annkag
08.03.2023 5 z 5

Líbila se my myšlenka někoho kdo dokáže pozoruhodné věci pouhou myšlenkou.A líbí se mi myšlenka ,,karavanového národa,, který žije stovky let z páry výjimečných děti.
Mně se celkově knihy od Kinga líbí a při některých se ráda po večerech bojím.

cube6
28.02.2023 4 z 5

Osobně nemám moc rád tyhle pokračování, které vzniknou po X letech, ať už se jedná o knihy nebo o filmy. Ve filmovém průmyslu je to navíc, v drtivé většině případů, odpornej a parazitující paskvil, který nedosahuje kvalit původního díla ani z poloviny. Čest vyjimkám.
Stephen se rozhodl, po skoro 40-ti letech, napsat pokračování k jednomu ze svých nejlepších románu a vlastně to nedopadlo vůbec špatně.
Chybí tomu sice ta tíživá atmosféra a vlastně už to ani není čistokrevnej horor, nýbrž jakýsi mix několika žánrů, ale stále je to dost dobrý kousek.
Hlavní záporačka, Klobouková Rose, je pořádná mrcha, ta mě bavila. Ostatní z jejího klanu jsou spíš jen takovej nudnej a nevýraznej komparz. Škoda. Jinak jsem byl docela spokojen. Z Kingovi tvorby, po roce 2010, to rozhodně patří k těm lepším dílům.
Fanoušky samozřejmě potěší reference na jeho vlastní Opus Magnum, sérii Temná věž, ale i třeba na Vánoční říši od jeho synátora. Stejně tak i různé motivy/nápady, které King často používá i ve svých jiných knihách (např. kartotéky v hlavě atd.) .

Hodnocení: 7,5/10

Birlibán
27.02.2023 4 z 5

Kniha se vrací k hrdinovi Kingova románu Osvícení Danu Torrancovi. Ale chlapec už nám dávno vyrostl a má své vlastní problémy. Vzpomínky na to, co prožil v hotelu Overlook v něm stále zůstávají.
Knihu lze číst i bez znalosti Osvícení, příběh se odehrává zcela jinde a nakonec hlavní roli převezme Abra, dívka mimořádných schopností.
King je mistr vyprávění, vychází ze svých osobních zkušeností, vždy dokáže v závěru ještě něčím překvapit.

Mirek009
20.02.2023 4 z 5

I když Osvícení bylo lepší, tak mě pokračování příjemně pobavilo. King je prostě skvělý autor.