Doktor Proktor a vana času

Doktor Proktor a vana času https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/133866/bmid_doktor-proktor-doktor-proktor-a-van-TsZ-133866.jpg 4 384 63

Zběsilá jízda časem v zábavném a napínavém pokračování o doktoru Proktorovi. Doktor Proktor se vydává do Paříže, aby znovu našel svou dávnou lásku, Julietu Margarínovou. V poštovní schránce Lízy Pedersenové v Dělové ulici se jednoho dne objeví zvláštní pohlednice. Je od doktora Proktora. Líze a Bulíkovi se nakonec podaří vzkaz rozluštit a zjišťují, že doktor Proktor se bez jejich pomoci nemůže dostat nazpět z minulosti. Proč je ale jeho zpráva šifrovaná? Hrozí mu nějaké nebezpečí? Doktorovi věrní přátelé se brzy ocitají v Paříži, kde potkávají Julietu. Tyto bývalé hrdličky se musely před téměř čtyřiceti lety rozdělit za velmi dramatických okolností a doktor Proktor nyní vyrazil za pomoci svého starého vynálezu, vany času, do minulosti, aby změnil chod tehdejších událostí. Nepodařilo mu však vrátit do přítomnosti a jediné, co vyplavalo z vany, u které na něj Julieta čekala, byla pohlednice adresovaná Líze. Nezbývá tedy nic jiného, než aby Líza s Bulíkem podnikli svou životní koupel a vyrazili do minulosti na pomoc doktoru Proktorovi. První dětská knížka Jo Nesba sklidila nadšené kritiky. Připravte se na zběsilou jízdu časem v tomhle zábavném a napínavém pokračování o doktoru Proktorovi...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Sci-fi , Pro děti a mládež

Vydáno: , Jota
Originální název:

Doktor Proktors tidsbadekar , 2008


více info...

Přidat komentář

dájavídek
05.04.2024 5 z 5

Velmi vtipná knížka. Nejvíc se mi líbil středověk.

Timkim
22.02.2024 2 z 5

Tak už vím, proč se Bulík jmenuje Bulík. Nejtrapnější postava v celé knize. S humorem to nemá nic společného a jeho kecy mi lezly na nervy. Do toho zamotáme trochu historie Francie, kterou děti stejně nemohou pochopit...vážně slabé. Po dalším dílu sáhnu zase až v opravdové nouzi. 45%


Katrinreading
25.01.2024

Vůbec, ale vůbec mě jeho knihy nebaví. Ať sáhnu po kterékoliv z jeho dílny. Pohádkou bych to nenazvala. Je to takový smotanec bez fantazie.

Petr13103
20.01.2023 5 z 5

Za mě nejlepší díl

SedllY
04.01.2023 3 z 5

Delší, nudnější a za mě o dost míň vtipu, než v prvním dílu.

evismaior
13.12.2022 3 z 5

60% - Ač mám detektivní příběhy tohoto norského autora dost v oblibě, s doktorem Proktorem i v pokračování prvního prdícího příběhu pořád bojuji (ale nevzdávám to:-)). Od záchodového humoru jsme se (povětšinou) přenesli k tématu cestování v čase, neboť podivínský vynálezce doktor Proktor se snaží za pomoci vany času, která ho může vlhkého a namydleného přenést na jakékoli místo do jakékoli minulé doby, změnit minulost a získat zpět ztracenou lásku Julietu Margarínovou - dívku, již její otec kdysi přiměl ke sňatku s bohatým pařížským mafiánem. Když Proktor v jedné době uvízne, kontaktuje Lízu a Bulíka a ti se vydávají nejdřív do Paříže a potom i do minulosti. A za nimi tajemná majitelka hodinářství Rašple, která toho zřejmě má s doktorem Proktorem i vanou času společného víc, než děti tuší. Potud je knížka dost čtivá a i celkem vtipná. Pak ale přišlo putování mezi rozličnými obdobími francouzských dějin - Tour de France v 60. letech, bitva u Waterloo, pracovna Gustava Eiffela, francouzská revoluce, středověk a Johanka z Arku... A to už bylo trochu zmatené, překombinované, místy dost nelogické (nedovysvětleno, co hlavní hrdinové svými změnami v minulosti mohli způsobit), no a taky jsem se nějak nedokázala naladit na autorův humor ve scénách s gilotinou nebo hořící hranicí. Viděli jsme se synem následně i film, který některé úseky z knížky vzhledem k délce vynechal (a nebylo to zas tak na škodu), a ten nám podobně jako v případě prvního dílu připadal stravitelnější.

janamaluveckova
01.12.2022 5 z 5

Doporučuju audioverzi - podání D. Novotného je geniální, katapultuje knihu mnohem výš. A ráčkování dr. Proktora nedostanete z hlavy.

Hakate
22.11.2022 4 z 5

Další díl této originální pohádky nejen pro děti z pera skvělého Jo Nesbo, Jo ukazuje jak světlý spisovatel je, po brilantní sérii HH, dalších samostatných thrilerech a povídkách tu máme sérii pohádkového humorného příběhu. Tentokrát si pocestujeme nejen časem, ale i historickými místy a mylníky.
Skvělé humorné odpočinkové čtení.

MadlenkaM
30.10.2022 5 z 5

Skvělý příběh! Žádná 100x ohraná „pohádka“, ale fakt originální kus. Četlo se to samo, lehce a svižně. Moc se mi kniha líbila.

Rozari
15.08.2022 4 z 5

Bereme ty díly na přeskáčku, ale asi to nevadí. Tento díl hodnotím taky kladně, perfektní fonetický přepis francouzských vět a jmen, ale tak nějak mi chyběl ten přednes Davida Novotného z audioknihy, asi se k ní zas vrátíme, to fakt nemá chybu :-)

markulina711
30.03.2022 5 z 5

Úžasná jízda v čase i prostoru. Jen mi bylo líto Rašple. Čteme před spaním a už se těšíme na zítra. Začneme další díl. Já milovala Rychlé šípy. Moje děti Bulíka a Lízu.Jen doufám, že jim ta láska ke čtení vydrží po celý život. Já pro to dělám všechno,co můžu.

Atlantis
30.12.2020 4 z 5

Já asi nechápu, proč mne Doktor Proktor tak baví. Jde o naprosto střelenou, ujetou sérii, ve které ale vidím Nesbův styl psaní na každém rohu, namixovaný s troškou Pratchetta (tenhle díl mi hodně připomínal Johnnyho a bombu) a Fimfára, za což asi můžou prapodivné ilustrace. Vana času je mnohem svižnější a akčnější než předchozí díl, dokonce se nebojí smrti a já se při čtení bavil. Hvězdu dolů za nelogičnosti (když nějaká postava nikdy neexistovala, jak si ji můžete pamatovat?), ale těším se na další díl.

petulik330
26.05.2020

Knihu jsem dostala jako dárek ke koupi audio knihy v knihkupectví. Když jsem začala číst nestačila jsem se divit. Ostatní čtenáči mají pravdu,že je to pro mladší čtenáře ale já jsem to brala jako super oddechovku u které se šlověk zasměje a zapomene aspoň na chvíli na starosti a strasti dospělého života. To občas potřebuje každý. Já určitě.

lazenskaveverka
09.04.2020 5 z 5

Tak tohle je opravdový zázrak. Poslouchali jsme jako audioknihu v autě na našich dalekých cestách s dětmi. A stal se zázrak, děti vydržely 5hodinovou jízdu bez jediného vyrušení. Poslouchaly, ani nedutaly. A my dospělí také ne. Málem jsme cílovou destinaci přejeli. Skvělý příběh ve skvělém provedení Davida Novotného. Vřele doporučuju.

Mygli
22.03.2020 5 z 5

Žasnu. Jsem nadšen. Jsem velepoctěn. No zkrátka brilantni dětska knížka pro všelikeré člověčenstvo, jež miluje koktejl ujetého humoru a naprosto originálního děje. Nic podobného nikde nepočtete. No fakt ne:-)

Halt468
09.02.2020 4 z 5

Dobré.

Mabie
30.01.2020 4 z 5

Cestování časem dvou dětí a ještě bláznivějšího profesora vanou času, pár lekcí crazy dějepisu, několik významných letopočtů a historických postav, spousta imaginace.
Knihu jsem četla s vnukem a nelituji, i když je to dětská kniha, bavila jsem se. Je originální i vtipná a trochu připomíná knihy Roalda Dahla. Dosud jsem znala jen dospělou tvorbu Jo Nesba, ale toto považuji za dobrou dětskou literaturu.

Toms16
24.02.2019 5 z 5

Opět se mi kniha velice moc líbila.

trudoš
25.12.2018 3 z 5

Druhé dobrodružství geniálního (a především šíleného) Doktora Proktora, prcka Bulíka a holčičky Lízy se nese v duchu nucené crazy komedie. Nejde o to, že by tomu u předchozího dílu bylo jinak, ale tady se z impulzivní zábavy stala najednou zábava plánovaná.
Autorovi se opět povedlo bravurně vystihnout takřka dahlovskou imaginaci, se kterou svérázný příběh vypráví. Ovšem tam, kde se v první knize čtenář bavil každou další scénou, která děj zamotávala, tady je pro zápletku důležitý pouze začátek a konec. To ostatní je jen nápadité popichování francouzských dějin, ale nic víc. Tentokrát je holt tahle kniha více věnována dětské představivosti než dorosteneckému pragmatismu. Můžete si ji užívat jako bláznivou barevnou estrádu, ale zároveň musíte ignorovat spousty logických kiksů, kterých se Jo Nesbø vědomě i nevědomě dopouští. Jako relax ideální, ale nečekejte nic světoborného. To už raději sáhněte po dospělejší řadě, ve které detektiv Harry Hole dává na frak norským kriminálním živlům.

Hathor89
10.12.2018 5 z 5

Tuto knihu pro děti jsem si přečetla sice v dospělosti, z mé pracovní pozice považuji za nutné seznámit se s tím, co nabízí současný literární trh, ale náramně jsem se bavila. Originální námět. Originální postavy. Krásná hra s jazykem a napětím. Úžasné využití historických událostí a postav. Vlastně i poučení, minimálně u dívky, která vystudovala práva, když ostatní nic nedělají a mlčí. Klidně mohli cestovat i déle. A dějepis bychom měli začít vyučovat pořádně, hlavně bitvu u Waterloo. Proč jen zapíráme tak významný podíl Bulíka? Určitě s knihou seznámím i své děti.