Doktor Proktor a prdicí prášek

Doktor Proktor a prdicí prášek https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/103856/bmid_doktor-proktor-doktor-proktor-a-prd-6SW-103856.jpg 4 740 153

Příběh o tom, jak je důležité být sám sebou a jak vám tvořivost a fantazie pomohou k odvaze. Když se klučina jménem Bulík přestěhuje do uličky Dělová, rychle se dává do party s Lízou, šikovným děvčetem ze sousedství, a dobromyslným, byť značně podivínským vynálezcem doktorem Proktorem. Doposud zneuznaný vědátor vynalezl prdicí prášek a zprvu nepříliš použitelná věc se ukazuje jako ten nejbáječnější vynález na světě. Bulík a Líza vymyslí s důvtipem sobě vlastním úžasný plán – prášek nemusí jen obveselovat děti a dospělé, kdyby totiž doktor Proktor zapracoval na mnohem silnější verzi, mohli by supersilný prášek prodat NASA, Národnímu úřadu pro letectví a kosmonautiku, který by ho dokázal využít k počinům důležitým pro celé lidstvo. Jenomže trojlístku hrdinů se nečekaně staví do cesty nemilosrdní padouchové – pan Trán a jeho synové Truls a Trym. Jejich zlovolným přičiněním se Bulík, Líza i doktor Proktor ocitají ve víru celé řady nebezpečných situací, kdy jim jde doslova o krk. Kdoví, jestli by nakonec bylo učiněno spravedlnosti za dost nebýt doktorovy, Bulíkovy a Líziny statečnosti, vynalézavost a kamarádské soudržnosti... Text doprovází půvabné ilustrace předního norského ilustrátora Pera Dybviga, které příběh plný humoru, fantazie, slovních hříček i bláznivých situací dokonale vystihují a podtrhují.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Sci-fi , Pro děti a mládež

Vydáno: , Jota
Originální název:

Doktor Proktors prompepulver , 2007


více info...

Přidat komentář

Magdaléna254
13.04.2024 5 z 5

Naprosto boží kniha. Řekla bych, že jedna z nejlepších co jsem kdy četla. Četla jsem ji 4letému synovi, ten se u ní taky moc bavil, ale mě si opravdu velmi získala. Rozhodně si přečteme i další díly.

dájavídek
05.04.2024 5 z 5

Superzábavná kniha plná fantazie.


ondras666
25.01.2024 4 z 5

Za mě taková záležitost na jedno odpoledne.
Je znát, že je to kniha pro děti, nic náročného a věřím, že mladší čtenáře osloví. Já skončím jedním dílem.

janina66
08.01.2024 2 z 5

Taková ztřeštěná bláznivina- audio.
Je vidět, že je to určeno pro děti 9-12let. Starší si myslím, že by to už nečetli. Zkusila jsem od Nesba něco jiného, je to úplně z jiného soudku.

Hoblinka
28.11.2023 5 z 5

Praštěná knížka, která se líbí dětem i dospělým.

Rozari
03.07.2023 4 z 5

První díl čtu jako poslední. Úvod do prdicího prášku mi zatím chyběl, a i když hodnotím celkově kladně, tak mi tato kniha přišla slabší než zbylé díly.
Ty jsem přečetla už dřív a se syny jsme je pak poslouchali jako audioknihu. Přednes v podání Davida Novotného opravdu nemá chybu, opět musím jen doporučit.

ZuzajdiX
26.06.2023 2 z 5

Kniha se mi osobně moc nelíbila, ale je to možná tím, že jsem ji četla v pubertě a celá zápletka knihy mi přišla prostě "trapná". Nejspíše jsem ale nebyla cílová skupina...

Mimo to se kniha dobře četla, byla napsána hezky, takže i když jsem v té době ještě moc nečetla, tak jsem ji měla za pár dnů hotovou.

Timkim
11.02.2023 4 z 5

Docela dobrá četba pro náctileté. Pokud si potřebujete odpočinout od HH, je to ideální volba. Mě se to líbilo, ale paradoxně dcera mi pověděla "co je na tom vtipného"?
Zase se pustím do pátrání s Harrym a postupem času to proložím zase Doktorem.

Petr13103
20.01.2023 4 z 5

Jakože celkem ok, ale další díly lepší

haki34
23.12.2022 4 z 5

zakoupeno dětem do rodiny pod stromeček, tak jsem musela přečíst :) a pobavila jsem se fakt dobře...je vidět, že mistr Nesbo to s perem umí, i když detektivky od něj jsem díky velké propagaci nečetla. Pár atypických účastníků - záhadný vynálezce, pidichlapeček, anakonda, zlorodina Trymsova...a jedna celkem obyčejná holčička Líza...a svítící a prdící prášek...ke slovu přijde městská kanalizace, trumpeta, policie i krysy. A co myslíte, jak dopadne oslava 17.května ?? budou salvy ?? A co na to Jan Tleskač ??
Doporučuji a jsem zvědavá, co na ni řeknou malí čtenáři :)

janamaluveckova
01.12.2022 4 z 5

Doporučuju audioverzi - podání D. Novotného je geniální, katapultuje knihu mnohem výš. A ráčkování dr. Proktora nedostanete z hlavy.

Hakate
15.11.2022 4 z 5

Vtipná příjemná oddechovka, nejen pro děti, která pobaví, ideální jako audio do práce, k úklidu, nebo jako četba, pokud opravdu nechcete přemýšlet, ale vyčistit si hlavu.
Vtipný příběh o h***, tedy o prdu :).
Až zase budu potřebovat vyčistit hlavu určitě sáhnu po dalším příběhu Doktora Proktora.

evismaior
24.10.2022 2 z 5

45% - Když už máte jednou oblíbeného autora, který umí vystavět působivý detektivní příběh s uvěřitelně lidskými postavami, tak si blahopřejete, že máte taky děti a tudíž i ospravedlnění pro to, začíst se s nimi do knížky, kterou tento autor pro děti napsal. Ovšem tento počin mi až tak nesedl. Hlavní myšlenka, kdy se spojí dva outsideři, Líza a nově přistěhovaný maličký Bulík, proti známým šikanérům Trulsovi a Trymovi je sice vděčná, ovšem postavy zavánějí klišé (ti nesympatičtí jsou prostě hrubí a tlustí, vynálezce doktor Proktor je samozřejmě osamělý podivín), i Líza mi přišla nezajímavá a Bulík s tou svojí schopností přijímat šikanu s nadřazeným až bohorovným klidem mi byl až protivný. No a konečně zápletka postavená na prdícím humoru - já nevím, ony ty popisy veleprdů poprvé fakt rozesmějí, podruhé až popáté ještě pobaví, ale pak se alespoň pro mě, rychle vyčerpaly a sklouzly až do pocitu trapnosti. A podle syna bohužel posuzovat nemůžu, protože ten trpí u jakékoli četby, která není suchým popisem počítačů a techniky obecně, a čte knížky s příběhy jen kvůli škole. Ovšem autora mám příliš ráda na to, abych to s ním po prvním dílu série vzdala, takže jsem zvědavá na další Proktorovy vynálezy a další malý vhled do reálií norského hlavního města.
Edit 13.12.2022 - po zhlédnutí stejnojmenného filmu musím konstatovat, že tam situační komika (na které je příběh založený) funguje mnohem lépe než v knížce - docela jsme se se synem zasmáli a zhodnotili, že bychom tudíž doporučili spíše film.

Pítrs85
04.05.2022 3 z 5

Jo Nesbo, to je hlavně král současné (nejen) severské detektivky. Ale nejspíš aby z těch všech drsných příběhů Harry Holeho Nesbomu nepřeskočilo, vymyslel si postavu Doktora Proktora, vynálezce tak akorát ztřeštěného. Knížka je to v první řadě dětská a být mi asi tolik, kolik je hlavnímu hrdinovi Bulíkovi ("Chce k tomu jménu někdo něco dodat?"), užil bych si tenhle bláznivý příběh jistě ještě o mnoho víc. Ale Nesbomu nelze upřít smysl pro humor, těším se na další tři Proktorovi dobrodružství.

simon9946
14.04.2022 4 z 5

Za mě výborné. Asi to není úplně TOP, ale skoro určitě to pobaví a zabaví.

Greengrass
21.03.2022 5 z 5

JN - geniální autor, vhodný pro celou rodinu:
maminka - série s HH
syn - série s doktorem Práškem
tatínek - dbá na své zdraví a běhá do knihovny

Doktor Proktor velmi pobavil, v sérii určitě budeme pokračovat!!!

simon9946
16.03.2022 4 z 5

Moje oblíbená kniha, velice pobavila. Za mě byla nejlepší postava Bulík.

markulina711
03.03.2022 4 z 5

Četla jsem dětem před spaním. Bavila syna i dceru. A můžu říct, že já se pobavila taky. Kdyby nebylo dětí, přečetla bych si ji sama. Už se těším na vanu času. Jsem zvědavá jestli bude stejně dobrá nebo lepší.

yellowbanna
16.12.2021 4 z 5

S dětmi jsme se vrátili ke čtení a tahle knížka nás dost bavila. Teda ty dva starší určitě, přeci jen už to je trochu "pokročilejší" dětská literatura :-) Bavilo mě, že s dětmi zároveň čtu stejného autora, ale úplně rozdílné knihy.

Mudry
17.10.2021 4 z 5

Těžko posuzovat, když už nejste dítětem a od autora jste zvyklí na něco úplně jiného. Četla jsem to synovi a tomu se to líbilo. Pár připomínek měl, čemuž jsem přizpůsobila počet hvězdiček. Dáme si i další díl.