Vražda se zárukou

Vražda se zárukou https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/110640/bmid_vrazda-se-zarukou-5RT-110640.jpg 4 110 20

Doktor Pivoňka série

< 2. díl >

V jedné branické vile jsou v létě 1938 nalezeny mrtvoly důstojníka a krásné mladé komparsistky z Barrandova. Vyšetřování případu se zpočátku ujímá inspektor Vodička, který však brzy uzavírá pátrání s tím, že šlo o vraždu a sebevraždu a afektu. Shodou okolností se k případu dostává i doktor Pivoňka, který nachází příliš mnoho rozporných stop zpochybňujících Vodičkovy závěry. Snaží se za každou cenu dopátrat pravdy a odhalit motivy tohoto otřesného činu. V druhém případu zaměstnance detektivní kanceláře Ostrozrak se autorům výtečně podařilo zachytit jak tíživou atmosféru konce třicátých let dvacátého století, tak i četné komické situace v osobním životě jednotlivých protagonistů napínavého příběhu, v němž vše spěje k překvapivému řešení tajemné „vraždy se zárukou“.... celý text

Přidat komentář

janina66
05.04.2024 3 z 5

Tento druhý díl byl podstatně slabší, než jednička. Zbytečně překombinované až místy nepřehledné.

bertrand
07.12.2023 4 z 5

První díl je dokonalý, druhý díl pouze skvělý.
Je třeba však podotknouti, že většinu současné produkce detektivek nechávají Škvorecký se Zábranou daleko za sebou, ať to bylo s autorstvím jakkoli. Vražda se zárukou splňuje parametry detektivky, thrilleru (podstatně nekompromisní druhá polovina) i společenského či dobového románu, tedy zrovna přesně to, co od dobrého krimi románu očekávám. Zde navíc ještě okořeněno humorem a nádherně hravou prací s českým jazykem.
Proč tedy nedávám pět hvězd?
Dokonalá mozaika má pár trhlin, kterých jsem si v bezešvé "Vraždě se štěstím nevšiml nebo nebyly tak výrazné.
Literární: rekapitulace průběhu zločinu se v podání páně Pivoňkově se proměnila nudné zopakování celé knihy a ubrala tak na svižné čtivosti.
SPOILERY:
Logické: akademický "vlastenecký" malíř Stránský. Jeho motivace pro zapojení do zločinu zde byla opomenuta či nedostatečně psychologicky vysvětlena, což prostě v tak skvěle vystavěné knize působí rušivě. Taktéž bohužel zápletka s hadimrškou má chatrnou konstrukci a působí nadbytečně.
Osobní: pánové, když už se Vám líbí udělat sem tam z doktora Pivoňky pitomce, nemám nic proti tomu, přidává mu to na věrohodnosti. Ale nechat ho vniknout do pokoje zlosynova s nedobitou pistolí... to už jste, takříkajíc, přehnali. Opět, co bych odpustil u Leona Clifftona nemohu přejít u dra Pivoňky.
Tak to by byl můj komentář ke druhému dílu. Do třetího se mi nechce...protože Boženka!


SSTknihy
13.10.2023 4 z 5

Druhé vyprávění doktora Pivoňky se tentokrát odehrává v létě 1938, kdy atmosféra houstne pod vlivem sílící německé moci. Zločin, který měl být zameten pod koberec jako vražda a sebevražda s erotickým motivem naštěstí nedá doktoru Pivoňkovi spát a odhodlaně se pouští do postupného rozplétání vzájemných vztahů a hledá motiv ke dvojnásobné vraždě. Zápletka je opět dobře promyšlená, má to vtip a skvěle vykreslenou atmosféru.

slawa.cap
03.02.2023 4 z 5

Poslouchal jsem jako audioknihu.
Oproti prvnímu dílu tady chybí taková ta radostná nostalgie, která prostupovala prvním díle na pozadí všech těch neštěstích. Tady je místy cítit vlastenectví, místy přezíravost Pivoňky k Božce.
Opět zdánlivě hned vyřešený případ za kterým se skrývá mnohem víc, možná až moc.
Na závěr mi v ústech zůstala hnusná pachuť, člověk až chce uvěřit tomu že by to tentokrát mohlo vyjít a slušnost by zvítězila nad marnivostí.
Velice rád se pustím do dalšího dílu.

petrarka72
24.01.2023 4 z 5

Druhý případ doktora Pivoňky - a pořád se čte výborně. Pomalé tempo, spousta odboček, vražda důstojníka Činovského a sebevražda jeho údajné milenky Zuzany, překomplikované řešení a trochu nejasný konkrétní důvod zločinů - ale houstnoucí atmosféra, humor, spousta literárních odkazů a parafrází (báseň ala Ortenova elegie výborná) a motiv velkých dějin válcujících malé lidské tragédie působivý.

Alix
26.06.2022 4 z 5

Velmi zajímavě napsaná knížka s velkou dávkou humoru. Vyšetřování zdánlivé vraždy a sebevraždy je komplikované a motá se tam opravdu spousta osob. Atmosféra je tíživá, blíží se druhá světová válka a tak se tam hemží panoptikum různých lidiček, kteří se různým způsobem a z různých důvodů zamotávají do vyšetřování.

Jaruš7
29.01.2022 4 z 5

Záruka na zločin musí mít aliby a motiv hodný megarisku. Zdeť všeho hojně.
Společnost v kvasu dějin má situační problémy , kdekdo chce uspět či rozhodnout se na křižovatce cest před možným konfliktem či politickým debaklem.
Ještě je čas, zprávy z kuloárů jsou deprimující, vlastenectví ve víře paktu "kdo s kým, kdo s námi" se rozplývá.
V tomto čase se vraždy řeší velmi složité.
Policie v tom má příliš brzy jasno, ale " Ostrozrak" to vidí jinak.

Tým autorů si v druhém díle užil nápadů v době tak složité, společensky bohatě členěné a s možnostmi bez bariér.

Audiokniha skvělá.

Isew
21.01.2022 4 z 5

Jako velký fanoušek seriálu Případy detektivní kanceláře Ostrozrak jsem nadšeně sáhla po knize. I když jsem ze seriálu znala děj, věděla jsem, kdo je vrah a proč se vraždy staly, přesto jsem byla napjatá. I když, chvílemi tam bylo trochu přelidněno. Autorům se skvěle podařilo vykreslit tu tíživou předválečnou atmosféru v období před 15. březnem 1939.

kirkous
20.01.2022 3 z 5

Škvorecký nebo Zábrana, nebo oba, kdo ví.
Nadšený jsem úplně nebyl, ale zároveň to nijak nezatracuji.
Poslouchal jsem ovšem dvanáctidílnou rozhlasovou četbu na pokračování. Trochu jsem se ztrácel v postavách (to je nevýhoda poslechu) a konečné rozřešení mi přišlo hodně komplikované.
Bavila mě mluva pana továrníka Zdeborského
a také jsem si díky tomu načetl nějaké věci o tatře hadimršce. Jen si nejsem jistý jedním nepodstatným detailem, jestli se může tomuto autu kouřit z chladiče (po Zdeborského rychlé jízdě), když má motor chlazený vzduchem.

georginaa
07.08.2021 4 z 5

Druhý příběh ze série detektivní kanceláře Ostrozrak, který byl i zfilmován. I když to bylo v jiné době, bylo to velice poutavé čtení a příběhy Škvoreckého, vždy mají skvělé zápletky, mám tyto knihy velice ráda.

baji42
01.08.2021 4 z 5

Pěkná detektivka ze série velmi zdařilého filmového seriálu.

mcabr
04.04.2021 3 z 5

Dost rozvlačné.

JiriCh
21.04.2020 4 z 5

Druhá část trilogie mě vůbec nepřišla slabší, jak tu někteří píší. Bavila mě ještě o kapku více, než Pivoňkovo první vyšetřování. Tentokrát dojde i na nějakou akci, honičku a prolétne poměrně hodně kulek. Bavilo mě i intermezzo odehrávající se na Hoře sv. Kateřiny během mobilizace. Našel jsem v tomto díle mnoho sympatických postav. Bylo to dobré a už se těším (možná se i trochu bojím) na třetí a poslední díl trilogie.

Kuža007
27.03.2020 5 z 5

Doktor Pivoňka je vedle poručíka Borůvky má nejoblíbenější postava detektiva v podání Josefa Škvoreckého. Tady ve svém druhém případu vyšetřuje vraždu československého důstojníka a mladé herečky z Barrandova. Zaplétá se do politiky. Skvělé seriálové zpracování Jana Smyczka.

babystar
25.12.2018 5 z 5

Tak toto druhé vyprávění dr. Pivoňky jsem přečetla přes noc na jeden zátah. Odehrává se v době "Mnichova" a "druhé republiky", kdy se z loajálních Němců stávají obdivovatelé Třetí říše, z horlivých vlastenců fašisté a za úhlavního nepřítele jsou vyhlášeni židé. Je to těžká doba, kdy se ukazují lidské charaktery a dr. Pivoňka i za cenu ohrožení života odhalí, co se skrývá za vraždou záletníka a následnou "sebevraždou" krásné naivky.

georgearrow
06.02.2018 3 z 5

První věc od Zábrany - mimo překladů - jsem četl jeho deník - fascinující a úžasné čtení. Pak jsem si přečetl detektivku a trochu mě zarazil ten mladý komunista , jasně, byla to úlitba režimu, ale ve světle deníku jsem tomu nerozuměl. Bylo mi Honzy líto, že to došlo tak daleko.

Kniha samotná je fajn detektivka s pěknými prvorepublikovými reáliemi. Zajímavý jazyk - včetně jazykově puristyckých postupů pana továrníka.

sazamala
30.01.2018 1 z 5

Nějak mě tato knížka nenadchla,čekala jsem víc.

mulderka
16.06.2017 4 z 5

Nad druhým dílem detektivní trilogie o kanceláři Ostrozrak se už pochmurně vznáší černý mrak nastupujícího nacismu - a to jde veškerá legrace stranou. Doba přitvrdila a dr. Pivoňka musí při svém pátrání odmetat mnohé klacky házené mu pod nohy ze všech stran. Případ tentokrát sahá do filmařského prostředí a docela mě bavilo odhalovat, které skutečně existující osobnosti jsou do knížky pod občas průhlednými pseudonymy zapracovány. Na českou detektivku velmi kvalitní čtení.

marlowe
20.08.2015 4 z 5

"Dvojka" je přece jenom asi nejslabším kouskem celé trilogie – proto ta jedna hvězdička dolů. Myslím, že se tady autorům trochu chvěla ruka při propojování příběhu s historií a že někdy ty švy působí až moc násilně; jinými slovy: že historické pozadí místy přestává být jen pouhou kulisou (a příliš okatě se dere do popředí), čímž tu a tam rušivě překrývá vlastní příběh.
Nicméně trvám na závěrečném celkovém hodnocení z dílu předešlého: skvělé počtení, ke kterému se může člověk kdykoli vracet…

Chemiczka
07.04.2013 5 z 5

Výborná oddechová detektivka z období první republiky. Oceňuju u těchto knih jednu věc a to, že vlastně po celou knihu mám pocit, že Dr. Pivoňka na všechno přijde vlastně náhodou (většinou s Boženčinou pomocí - bez ní je to prostě hrozný intelektuálský trouba, co postrádá selský rozum a logiku), což je pro mě podstata dobré detektivky - rozuzlení je jednoduché a všechny předchozí složité konspirace jsou úplně k ničemu. Navíc je jasně cítit spolupráce Zábrany se Škvoreckým - nezaměnitelný Škvoreckého smysl pro humor.

Štítky knihy

30. léta 20. století rozhlasové zpracování české detektivky

Autoři knihy

Jan Zábrana
česká, 1931 - 1984
Josef Škvorecký
česká, 1924 - 2012

Kniha Vražda se zárukou je v

Přečtených147x
Čtenářské výzvě17x
Doporučených4x
Knihotéce113x
Chystám se číst28x
Chci si koupit4x
dalších seznamech3x