Doktor Ox & spol.

Doktor Ox & spol. https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44013/doktor-ox-spol-44013.jpg 4 23 4

Edice Podivuhodná dobrodružství plzeňského Mustangu, věnovaná Julesi Vernovi, měla na začátku roku svůj už devátý svazek. Český čtenář má příležitost se seznámit s povídkovou tvorbou Julese Verna.

Žánr:
Literatura světová , Povídky , Sci-fi

Vydáno: , Mustang
Originální název:

Le docteur Ox , 1872


více info...

Přidat komentář

vernem1850
24.08.2022 5 z 5

Skvělá kniha, povídky překvapí, jsou tam příběhy dobrodružné, humoristické, vědeckofantastické a dokonce jedna lehce hororová, která ale není moc strašidelná. No prostě velmi zajímavé a za mě unikátní povídky.

TheRaven
14.08.2015 4 z 5

Povinnost pro každého zájemce o dílo Julese Verna. Od prvních povídek a krátkých novel je patrné směřování tvorby autora i stěžejní motivy jeho děl. A nejinak tomu bylo i v tvorbě pozdější. Na jednu stranu si čtenář dosyta užije Vernův nezdolný romantismus, často trochu černobílé postavy a zároveň dobrodružné příběhy v nezvyklých destinacích (Zajatci polárního moře). Pasáže mapující vývoj celých oborů vědy a techniky, jako například letectví (Drama nad zemí). Verne se nám zároveň představuje i ze své humoristické, respektive karikaturistické stránky (Opičí generál), někdy i propojené s pokrokem vědeckotechnickým (Doktor Ox). Zároveň jsou patrné motivy mravoučné (Mistr Zachariáš), které někdy až vybočují z typického Vernova mustru a ťukají i na dveře hororu (FFFFF!... PLESK). A to ani zdaleka není vše, jednoznačně doporučuji.


Eigis
08.09.2013 4 z 5

Vydání, které jsem četl obsahovalo tři povídky:

Doktor Ox je vtipná a v rámci Verna originální povídka.

Drama ve vzduchu mě oslovilo asi nejméně. Na to jak je povídka krátká je zaplněna až neuvěřitelným množstvím historických údajů o létání v balonech, takže samotný děj má pouze minimální prostor. Tyto popisky jsou sice pro Verna typické, ale v knihách, nikoliv v povídkách.

Zajatci polárního moře mají velmi sympatický a dobrodružný příběh.

Doktor Ox byl poslední sbírka povídek, která mě zbývala přečíst. Pro tuto Vernovu tvorbu je typické, že se zabývá tématy, které v knihách opomíjí a řada z nich má tragický konec. Je zkrátka vidět, že to není jeho tradiční komerční tvorba, korigovaná jeho vydavatelem Hetzelem. Povídky také ukazují Vernovi autorské začátky.

vitavita
08.04.2012

Dobré počtení a taky uklidnění ...