Doktor Jesenius

Doktor Jesenius https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/350542/bmid_doktor-jesenius-TUW-350542.jpg 5 26 9

Románová kronika o živote Jána Jesenského, rodák z Turca, osobného lekára cisára Rudolfa II. v Prahe. Autor opisuje jeho život až po krutú popravu na Staromestskom námestí v Prahe r.1621, pre účasť na povstaní českých pánov proti Habsburgom. Obsiahle epické dielo vykresľuje politické, spoločenské snaženia Jeseniových čias a dotýka sa mnohých významných osobností vtedajšieho vedeckého života.... celý text

Přidat komentář

Marmarek
11.08.2023 4 z 5

(SPOILER) I když je asi každému jasné, jak to dopadne, kniha dokáže i překvapit. Jak to u historických románů bývá, něco je uvedeno trochu moc programově, upozorňuje se na to a vysvětluje se to, ale to prostě k žánru patří. Mnohé souvislosti vysvětleny velmi dobře. Pro mě osobně např. to, že pitva byla pod širým nebem, trvala 4 dny a byla kolem ní spousta byrokracie :) Je též zajímavé sledovat, jak se psychologie postav liší v různých historických románech - nedávno jsem četl Tychona Brahe cesta k Bohu od Maxe Broda a Tycho i Kepler jsou tam diametrálně odlišní. Četl jsem jako letošní výzvu - kniha, která se odehrává v 16. století. Snad mi to projde, první čtvrtina knihy se odehrává v roce 1600, který ještě do zmíněného století patří :)

Eicherik
14.03.2021 5 z 5

Nádherný historický příběh. V prvních dvou třetinách je působivě zobrazena rudolfínská Praha a setkáme se nejen se samotným císařem Rudolfem II., ale také s hvězdářem a astrologem Tycho de Brahem, hvězdářem Keplerem, rabi Löwem, katem Mydlářem a dalšími zajímavými postavami. Mimo těchto známých osobností musím ještě zmínit Jeseniovu manželku, moudrou paní Marii a císařova lva Mohameda, který byl až osudově spjat s životem svého pána. Poslední třetina knihy je už jen temné martyrium. Bílá hora, uvěznění a poprava na Staroměstském náměstí.


PetraRehackova
21.02.2021

Knížku jsem si koupila v antikvariátu ,padla mi do oka za výlohou.
Myslím že jsem neprohloupila. Knížku jsem přečetla během týdne.
Doporučuji všem knihomolům, těm co se zajímají o naší historii. Knížka by měla být povinná četba pro školní mládež aby se něco zajímavého dozvěděli o významném lékaři.

ilan4214
01.10.2020 5 z 5

Tuto knihu som cital niekedy koncom 50-tych alebo zaciatkom 60-tych rokoch minuleho storocia a dodnes sa nanu pamatam, napriek tomu ze dnes som uz 75 rocny. Vyborne napisane, velmi informativne, zaujimave, otvara okno k pohladu na zivot v 16 storoci.

Thebookman
16.01.2018 5 z 5

Dlouho jsem přemýšlel, jaký sem napsat komentář. Každopádně, je to velice čtivá kniha s pěknými obrázky. Bohužel, v dnešní době asi spíše pro dospělé, kteří se zajímají o historii. V knize je sice uvedeno, že je to pro čtenáře od 11 let a vydané nakladatelstvím Dětské knihy, ale pro současnost "náctiletých" je tato kniha velká neznámá. Nevím, třeba jsou výjimky. Spíše to četli školáci před těmi 60 lety, kdy to vyšlo v češtině. Ale pro dnešní školáky je to bifle, kterou by asi nečetli... A to je škoda veliká, protože je to velice pěkný, i když smutný příběh podle skutečné historie.
Někdy se vyplatí sáhnout po staré knize, jako já po této z babiččiny knihovny. :-) Všem, kdo se zajímá o historii mohu jedině doporučit! :-)

Szevcza
06.12.2017 4 z 5

Pěkné, čtivé, zajímavé historické souvislosti...

terka5087
01.02.2016 5 z 5

Velmi dobrá, i když to není happy end ;-) aspoň je to opravdu historie.

Skjaninka
08.06.2013 4 z 5

Ľudo Zúbek napísal niekoľko historicko-biografických kníh pre mladých čitateľov. Dodnes mi nedá zabudnúť na jeho Jar Adély Ostrolúckej, čo bola jedna z kníh povinnej literatúry. Ale práve doktor Jesenský a jeho život je v mojich spomienkach najsilnejší. S jeho osobou som sa stretla vo viacerých knihách, z ktorých najnezabudnuteľnejšia je kniha Pamäti Kata Mydlára. Jesenský a Mydlár boli priatelia a je veľká irónia osudu, že doktor skonal práve pod rukami svojho priateľa kata. Síce v knihe, ktorú napísal Zúbek nie je spomenuté, že pri prvej návšteve Jesenského, v dome Mydlára, sa rozozvučal zavesený meč, ktorým sa stínali hlavy, čo malo byť znamenie, že aj jeho život skončí na popravisku. Kat Mydlár tušil, že to nie je dobrá predzvesť, ale Jesenský tomu ani trochu neveril.
Ľudo Zúbek vo svojej knihe približuje Jesenského život v období keď sa presťahoval do Prahy a verejne predviedol prvú pitvu človeka.
Kniha približuje priateľstvo s Tychom de Brahe aj Johannesom Keplerom.
Jesenský vstúpil do služieb cisára a vydal sa s panovníkom do Viedne, v ktorej nenašiel uspokojenie. Jeho opätovný príchod do Prahy mu priniesol odsúdenie, väzenie a hromadnú popravu. Smutný koniec veľkého, múdreho a nebojácneho Janka Jesenského.

vincek1
20.11.2011 5 z 5

Kniha kterou jsem četl jako dítě. Ke knize mě přivedly "Paměti katovské rodiny Mydlářů" od spisovatele Svátka. Zde jsem se dozvěděl o Dr. Jeseniovi, protože byl přítel kata Mydláře od kterého měl těla, která používal k veřejným pitvám. Jesenius provedl 8.-12.června 1600 první veřejnou pitvu v Praze, kde působil i když byl původem z Uher. Ještě je třeba zmínit, že byl veřejným profesorem ve Virtemberku. Ironií osudu bylo, že jej popravil jeho přítel kat Mydlář jako jednoho ze sedmadvaceti českých pánů po bitvě na Bílé hoře. Kniha je poutavě napsaná