Doktor Glas

Doktor Glas https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31407/bmid_doktor-glas-POi-31407.jpeg 4 16 4

Přední švédský spisovatel Erik Hjalmar Fredrik Söderberg se narodil v roce 1869 ve Stockholmu a zemřel roku 1941 v Kodani, kam se odstěhoval v roce 1917. Uznání mu přinesl deníkový román Doktor Glas, který si ve švédské literatuře získal významné místo. Bylo o něm napsáno mnoho studií, jeho myšlenková atmosféra je silně ovlivněna filozofickými směry, které byly moderní na přelomu století a jejichž nositeli byli kupříkladu Schopenhauer, Nietzsche, Darwin a Freud. Knihu lze číst jako román milostný i kriminální. Jeho hlavní předností však je popis vnitřních myšlenkových pochodů titulní postavy doktora Glase, jenž se rozhoduje, zda má zabít muže, který týrá a ničí svou manželku, s níž se Glas sblíží. Ve Švédsku je znám pojem glasovská otázka, pod nímž se rozumí problém, zda člověk smí posloužit dobré věci tím, že někoho zabije, tedy zda smí brát spravedlnost do vlastních rukou. Záporná odpověď vyplývá ze samotného vyústění děje. Doktor Glas zůstává i po činu velice nešťastným člověkem, ba ještě nešťastnějším, než byl dříve. Ani jeho „spolupachatelka“ paní Gregoriová na tom není lépe. Ta zase trpí podle motta knihy: „Tělesná slast a neskonalá samota duše.“... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Host
Originální název:

Doktor Glas , 1905


více info...

Přidat komentář
mgeisselreiter
mgeisselreiter
01.05.2022 3 z 5

Před časem jsem četl román Kdo si s láskou zahrává, který mě zaujal a tak jsem nyní sáhl po této knize. Zde autor hodně filozofuje, takže hlavní téma, které je čtivé a zajímavé, se často ztrácí mezi různými úvahami. Ty jsou mnohdy zajímavé a k zamyšlení, ale mě jaksi odváděly od toho hlavního a popravně jsem nebyl v náladě nad nimi hloubat. Román možná ve své době vzbudil větší pozornost, a to jistě proto, že Söderberg se trochu naváží do církve, také se zabývá víc než bývalo zvykem sexualitou a v neposlední řadě zkoumá myšlenku vraždy či zabití s úmyslem záchrany jiného člověka. U mě skoro 4* při skoro 70%, 1. 5. 2022.

Marekh
Marekh
08.02.2018 5 z 5

Citát z knihy, který se mi líbil:

Člověk si přeje být milován. Nesplní-li se mu to, chce být obdivován, a nesplní-li se mu ani to, chce být obáván, v dalším případě nenáviděn a proklínán. Člověk touží zanechat v lidech nějaký pocit, duše se bojí prázdnoty, chce kontakt za každou cenu.


LadyAnn
LadyAnn
29.10.2017 4 z 5

Stěžejní součást švédské literatury, která je i po více než sto letech v nahlížení na problematiku morálky a spravedlnosti aktuální. Příběh o osamělém a nešťastném doktorovi formou deníku odhaluje jeho pocity při plánování, zda a jak má zabít kněze, který týrá svoji ženu. Přečteno za jeden den, doporučuji!

MOu598
MOu598
11.08.2017 4 z 5

Četla jsem v květnu 2010. Podle mých poznámek:
V ich formě píše maloměstský doktor formou deníku, období asi půl roku.
Zajímavé, rozjímavé.
Trochu mrazící ze samoty a cizoty.
Citát:
"Pro někoho není samota okolností, do jíž se dostal, nýbrž vlastností."
"Živote, já ti nerozumím! Ale netvrdím, že je to tvou vinou. Beru to tak, že jsem spíš nezdárný syn než ty nedobrý otec."

Štítky knihy

švédská literatura

Autorovy další knížky

Hjalmar Söderberg
švédská, 1869 - 1941
2019  74%Kdo si s láskou zahrává
2000  76%Doktor Glas

Kniha Doktor Glas je v

Právě čtených1x
Přečtených18x
Doporučených1x
Knihotéce6x
Chystám se číst20x
Chci si koupit3x