Doktor Garin

Doktor Garin https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479904/bmid_doktor-garin-pkZ-479904.jpg 4 21 6

Doktor Garin je klasický epický román, jehož autor však nepřestává čtenáře udivovat ohňostrojem nápadů a mistrovskou schopností žonglovat formou. Pohrává si při tom s prvky žánrů satirického, dystopického, epistolárního, fantastického, objevují se v něm i útržky deníků, fragmenty laciných seriálových románů a další brakové literatury, či disidentské literatury z minulého století. Příběh románu Doktor Garin je, podobně jako i další Sorokinovy romány, situován do blízké budoucnosti, jejíž realita se liší od té naší: většina evropských a postsovětských států se rozpadla, na jejich místě vznikla řada malých nástupních státečků, vedoucích spolu neustálé boje, stále významnější roli v celém euroasijském prostoru hrají Číňané a islamisté. Vedle lidí obývají svět také další bytosti – malí a velcí tvorové, štětinatí mutanti, žijící v lesních bažinách, zombie… A tímto fantaskním, rozvráceným a rozbouřeným světem nechává autor procházet svého hrdinu, humanistického intelektuála a lékaře Garina (jehož čtenář může znát již z dřívějšího románu Vánice). Garin na svém putování z altajského sanatoria, zničeného při vypuknutí války, prochází řadou bizarních míst a prostředí – komunou ozbrojených anarchistů, sídlem pašeráků drog, hraběcím dvorcem či sídlem obří statkářky, zažije zničující raketový útok na altajské hlavní město, ztratí při něm svou milovanou ženu, je zajat lesními mutanty, kteří jej spolu s dalšími zajatci přinutí k otrocké práci, uniká z jejich zajetí… Jeho putování tak připomíná jinou slavnou knihu ruské literatury – Doktora Živaga, na niž Sorokin odkazuje nejen titulem, ale i řadou motivů, včetně u Sorokina doposud zcela neznámého motivu hluboké lásky, pomáhající jeho hrdinům přežít odloučení, chaos a vraždění a nalézt smysl života.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Pistorius & Olšanská
Originální název:

Доктор Гарин , 2021


více info...

Přidat komentář

Vesmich
14.04.2024 5 z 5

Příběh začíná vesele a poklidně, tak pěkně idylicky. Sanatorium jako pěkná schovka pro doktora a jeho lid a rekreační zázemí pro jiný lid. A pak střih a vypukne putování a na cestě se už může stát, a také stane, ledacos. Mně autorův styl psaní vyhovuje a mám ráda ty ponory do krajiny a ruské duše.

Pablo70
26.10.2022 3 z 5

Sorokinova kniha je samá jebačka. Asi si nemůže pomoct, souložení tam musí být. Takže: rozmnožování je hlavní pud vedoucí lidstvo dál a dál. Docela mě pobavily recenze na knihu dělající z ní velkou literaturu. Myslím, že podobní epigoni (jako Sorokin), mají dnes dveře nakladatelství otevřené – kniha pobaví, a to je hlavní. Dobře se bude prodávat. Šikovně napsaná, mnohdy na pokraji pornografie.


petrarka72
28.08.2022 5 z 5

Vynikající zážitek. Garina jsem si oblíbila už ve Vánici, tento příběh je jejím volným pokračováním. Zpráva o světě, v němž jsou normální sanatoria pro podivně deformované světové politiky, zabydlují ho bytosti velké a malé, člověk se může pářit s matrjoškou či černoušškou albínkou, zní občasné atomové výbuchy (které jsou ovšem téměř eko - bez radiace!), na odvrácené straně fungují lágry, v nichž se vytvářejí pixely do náboženských symbolů, cestu lemují znepokojivé sny a magické knihy, jejichž smysl je ale jiný, než by člověk předpokládal - stejně jako životní cesta sama a její cíl... Sorokin má neuvěřitelnou fantazii a smysl pro ironii a škleb, nemyslím, že román zamýšlel jen jako satiru, myslím, že zobrazované funguje jako svébytný literární svět - příběh lze vnímat mimo jiné jako poněkud podivnou milostnou story, hrdinský epos s "obyčejným" hrdinou v hlavní roli či pendant k Doktoru Živagovi...

FMMMM
20.08.2022 3 z 5

Zvláštní příběh, doktor Garini je pro mě takový sci-fi příběh o úvaze, chování, rozdělení a jednání po další válce v budoucnosti. Chvílemi jsem se do děje doslova „zažral“, kde vás následně vyvede z míry nesourodé vyprávění o úplně něčem jiném. Což na mě působilo až rušivě a kolikrát jsem měl nutkání „nadstavené“ pasáže přeskakovat. Škoda, že některé myšlenky V. Sorokina nebyly dotaženy dokonce nebo byly ukončeny jen tak, jako kdyby autor nevěděl jak dál, jak s určitou postavou pokračovat. Uvítal bych pokračování, ať už z doby před nebo po vzniku doktora Garina, kde by bylo věnováno více prostoru jednotlivým postavám a prostředí.

myelka
17.08.2022 4 z 5

Absolutně odlišný od průměrné beletrie, neskutečně "jiné" až absurdní myšlenky. Úvodní politická satira byla asi nejlepší, pak to byla průměrná, ale stejně neobvyklá literatura.

Dunkelhell
18.04.2022 4 z 5

Sorokin je geniální spisovatel, a tak i jeho žhavá novinka, Doktor Garin, stojí za přečtení. Román podle mě nedosahuje takových kvalit, jako předchozí díla, ale i tak vysoko ční nad průměrnou beletrií. Sorokin je prostě originál, ale není to nejlepší čtení pro průměrného čtenáře odkojeného Mornštajnovou nebo Hartlem. Ještě jedna zajímavost: román (napsaný už před rokem), až nepříjemně přesně předpovídá stávající události: proradní méněcenní barbarští Moskovité a taktické jaderné zbraně vybuchující tak běžně jako rachejtle.

Štítky knihy

ruská literatura

Autorovy další knížky

2009  71%Den opričníka
2011  81%Vánice
2014  73%Telurie
2010  77%Třicátá Marinina láska
2003  76%Fronta

Kniha Doktor Garin je v

Právě čtených2x
Přečtených23x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce48x
Chystám se číst25x
Chci si koupit14x