Dokonalá svoboda

Dokonalá svoboda https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/110814/dokonala-svoboda-110814.jpg 5 38 9

Heřman z Altshausenu (1013–1054), středověký šlechtic, jehož v dětství uvrhne obrna na invalidní vozík, se stává jednou z nejdůležitějších postav kláštera v Reichenau, ve kterém žil jako mnich. Je autorem známé modlitby Zdrávas, Královno (Salve Regina) a notového přepisu gregoriánského chorálu. Ve své době byl velkým učencem – nebyla mu cizí hudba, matematika, astronomie. V románu Dokonalá svoboda k nám tato významná osobnost promlouvá svým životem. Ačkoliv čtyři desetiletí jeho života probíhala v tichu a osamělosti ostrovního kláštera a v omezenosti těžkého ochrnutí, je vzrušující číst, jak se mladý švábský hraběcí syn probojovával k radostnému přijetí svého osudu a jak ze svého ubohého života postupně vytváří velké a svobodné bytí. Ochrnulého Heřmana doprovázejí láska a věrnost, ale zakouší též mnoho ústrků, nepřízně a závisti. Vším, co ho potkává, se stále více stává radostným bohatým chudákem, který je schopen obdarovat druhé. Mnich Heřman obdarovával nejen své spolubratry na ostrově Reichenau, má mnoho co říci a dát i dnešním lidem. Ukazuje, jak najít odpověď na otázku po smyslu bytí a utrpení, které vstupuje do každého lidského života.... celý text

Duchovní literatura Náboženství Biografie a memoáry
Vydáno: , Karmelitánské nakladatelství
Originální název:

Letzte Freiheit , 2007


více info...

Přidat komentář

archandelka
12.01.2023 5 z 5

"Směřuji k Bohu a Bůh je láska."

Co dodat. Heřmana, v celé síle jeho utrpení, v jeho genialitě a zároveň i v hluboké pokoře a poslušnosti Bohu i představeným, nelze prostě nemilovat. Jeho příběh a zároveň i celý jeho život je prostě nádherný. Kniha je napsaná poměrně jednoduchým jazykem a přesto je v ní hloubka.

"Ale v duši je jeden prostor nejvnitřnější milosti, v němž nám Bůh odpovídá, když necháváme jeho vůli na sobě pracovat. Kdo ještě k tomu chce být chlebem v jeho rukou, ten pocítí, jak Pán ten chléb láme; ale i při tom lámání zakusí, že Bůh ho neničí, ale čím dál tím víc ho přijímá do své lásky."

kacaabba
05.05.2021 4 z 5

Napsáno je to dobře. Na můj vkus snad až příliš plačtivé a z prostředí, které je většině z nás neznámé, odtažité. I přesto, že se jedná o hluboce komorní příběh, vlastně se člověk nenudí, je-li naladěn na podobnou strunu. Mariánství v této knize je pro mne nepříjemnou zátěží, kdy spíše vnímám lítost, že si část křesťanstva z Marie vyrobila prostředníka Prostředníka mezi Bohem a lidmi.


tetulka
10.06.2018 5 z 5

Po přečtení se automaticky stala mojí nejoblíbenější knihou. O pokoře, lásce k Bohu a životu... nádherný a inspirativní příběh!

Chesterton
18.11.2017 5 z 5

Taktéž vlastním v samizdatu:) Znovu jsem přečetla 1. vydání . . . . Heřman je nezapomenutelný. Nedávno jsme navštívili ostrov Reichenau - milé vzpomínky a představy.
Dokonalý zážitek z osobnosti Heřmana. Dokonalost prostoty vztahu k Bohu, co si prošla celoživotní zkouškou ⭐
Máme se od něj co učit!

Magdalena5
13.03.2017 5 z 5

Můj Heřman z Althausenu je z roku 1970 ( pro vnitřní potřebu) napsaný na psacím stroji a posléze svázaný. Dostala jsem ho od kamaráda asi v devatenácti a hned mě dostal. Byla to moje první kniha od sestry Zieschové a další její knihy na sebe nedaly dlouho čekat. Stojí na čelném místě v knihovně a často se k nim vracím.

lidunka1
12.11.2015 5 z 5

Tuto knížku mám v 1.vydání a nedávno jsem ji četla znovu. Já ji prostě žeru:-)

petr0486
21.10.2015 4 z 5

,,Pane, máte velké bolesti?"
Bledé rty se pokoušejí o úsměv. ,,Dobráku, nedělej si starosti. To přejde a my se vrátíme domů," šeptá nemocný. V jeho modrých očích je takový výraz, že si ho sluha nedovede vysvětlit. Jak by také mohl porozumět pokoji, který svět dát nemůže, a radosti, která uprostřed trýznivého utrpení naplňuje srdce jásotem? Tělesně bolesti jsou hrozné, ale Heřman je šťasten a pohřížen v radost a pokoj Kristův.

nickym
09.12.2014 3 z 5

Pěkná kniha o pokorném člověku žijícím s Bohem, škoda že první půlka knihy je nezáživná a nudná... druhá půlka to vynahrazuje. Krásný příklad skrze ochrnulého mnicha, který je hlavní postavou knihy...

honajz
30.01.2012 5 z 5

Velice zajímavý popis středověkého života a prostředí skrze postavu tělesně postiženého mnicha, který přesto oplývá silou pomoci druhým.