Silueta

Silueta https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/268292/mid_silueta-268292.jpg 4 196 35

Doctor Who série

< 3. díl >

Když je v zamčené pracovně nalezeno mrtvé tělo jistého Marlowa Hapwortha, je zřejmé, že si s touto záhadou může poradit leda Velký detektiv – Madam Vastra. Z boxera Ricka Bellamyho vysála jakási osoba v oblečení pohřebáka veškerý život. A to rozezlí Sontarana Straxe. Karneval kuriozit, shluk bizarních, ale poutavých atrakcí, a také místo, kam se Jenny Flintová vydá hledat odpovědi. Ale co mají všechny tyto příhody společného? A co s tím má co do činění bohatý průmyslník Orestes Milton? Doktor s Clarou se přidají k lovu a brzy se ocitnou ve změti událostí, kde nic není tím, čím se jeví být. Přesně a jasně vykreslený viktoriánský Londýn, sympatický Paternoster gang, napínavá zápletka a boj o záchranu obyvatel města na Temži – to je další ze série knih vycházejících z kultovního sci-fi seriálu.... celý text

Žánr:
Romány , Sci-fi , Fantasy

Vydáno: ekniha , Jota
Originální název:

Doctor Who: Silhouette , 2014


více info...

Přidat komentář

VerronikaH
22.06.2022 2 z 5

Jako zarytý fanoušek Doctra Who jsem z této knihy dosti zklamaná. Příběh nebyl špatný a v seriálovém zpracování by fungoval velice dobře. Jen ta kniha byla napsaná jaksi divně - vůbec jsem se do ní nemohla začíst.

Pítrs85
28.04.2022 3 z 5

Moc povedený knižní Doctor, ono když máte rádi Londýn, viktoriánskou dobu, zimu a Straxe, má knížka vyhráno. Protože tohle všechno tam je. Příběh je samozřejmě takový lehoučký, žádné filozofické čtení, ale to snad ani nikdo nečekal. Možná trošku škoda nevyužitého potenciálu v charakteru 12. Doctora. Ale to se moc nepovedlo ani tomu seriálovému, takže... Jinak velmi příjemné, až feel-good čtení.


Atlantis
17.12.2021 4 z 5

Kvalita u nás vydaných příběhů s Doctorem je, mírně řečeno, kolísavá. A tak jsem k Siluetě přistupoval s odstupem a nečekal jsem nic extra povedeného. Naštěstí jsem se spletl. Tohle je plnokrevné sci-fi béčko, které je ale zatraceně zábavné. A někdy i vtipné.
Největším plusem je ale rozhodně to, že se Doctor chová tak, jak by v této reinkarnaci měl. Je lehce nevrlý, odtažitý pán ve středním věku. To mi u předchozích dílech chybělo, tam jsem Doktora prostě neviděl.
Jenže je to pořád jen béčko. Pořád čtete něco, co nemá ambice být propracovaným románem, a proto nemůžu dát plný počet.

Hakate
12.09.2021 5 z 5

Skvělá zápletka, rozuzlení, humor, Vastra, Jenny i Strax patří mezi mé oblíbence, a ani mi tu nevadila Clara, kterou v lásce nemám :D ... Za mě zatím TOP :)

Jackline5
04.03.2021 5 z 5

Kniha mě absolutně ohromila. Příběhu rozhodně nechybí akce, záhady, nebezpečí ale i notná část humoru a umění. Jedná se o důmyslné propojení detektivky a sci-fi. Stylem se tedy dost odklání od seriálových příběhů, ale i tak je to velmi povedený kousek.
I když se jedná o třetí díl, kniha je s ostatními spojena pouze hlavní postavou, jinak se jedná o samostatný příběh.
Knihu vřele doporučuji.

Israha
04.04.2020 4 z 5

Doktorovský příběh poměrně klasického stylu, jak zasazením do viktoriánského Londýna, tak detektivně laděnou zápletkou s množstvím humoru. Výborně vystižený charakter Capaldiho "dvanáctky", Clara méně otravná, než obvykle, ultravtipný Strax, čtivost, tajemná atmosféra a zápletka, která není z nejoriginálnějších, ale na několika místech dokáže celkem příjemně překvapit dobrým nápadem, a především kvalitně pracuje s už dosti otřepaným deus ex machina prvkem, na který seriálový i knižní Doktor místo dost trpí - tedy řešení problému skrz lásku, pozitivitu a sílu myšlenky. Zde toto vyústění jako deus ex machina nepůsobí, dává naopak velmi pěkný smysl. Nejlepším z doktorovských románů, co vyšly v Česku, pořád zůstává Roj hrůzy, ale Silueta je taky dost povedená. Tak 3,5/5, zaokrouhluji nahoru za Straxe a.k.a. nejlepšího Doktorova "companiona" od restartu seriálu.

bouncer
23.10.2019 4 z 5

Pěkné napsané, i když trochu mi vadilo, že jsem si díl ze seriálu pamatoval až moc dobře a kniha nic navíc nenabídla.

kap66
02.07.2019 5 z 5

Silueta je stručná, svižná a nejlepší ze samostatných dílů Doctora Who, které jsem četla. Ohromně jsem se bavila u dialogů Doctora a Clary, tedy kontrastu Doctorovy dojemné sebestřednosti a Clařiny laskavé kritičnosti:
"Jen jsem chtěl být taktní, ale o sobě jsem ani tak nemluvil."
"Tak to je asi poprvé," zabrblala Clara.
Do doby konce 19. století, do londýnských uliček a především do prostředí karnevalu kuriozit lehce zapadl i nepozemsky vyhlížející, militaristicky naladěný mimozemšťan Strax, jehož dialogy s pacifistickým Doctorem byly dalším zdrojem humoru.
Miluji podstatu postavy Doctora Who a vše kolem něho, není pro mě úniku; taky od něho utíkat nechci…

alfons9315
31.01.2019 3 z 5

"Spoilers"
Po několika prvních stránkách si řeknete : Tohle už jsem někde "viděl". Několikrát použíté období pro serii Doctora Who je zase na scéně. Zase jsme v Anglii, Londýně, někdy v 19. stoleti. Zamrlá Temže, na ni karneval. ... počkat, pořád známé. Nakonci přichází ještě zlá pseudo bytost ve skleněné kouli. ... tak a jeto tady, tohle je díl, kde doktor poprvé potkal Claru. The Snowman Christmas 2012. ... Ne, není, ale málem to tam bylo. Už chápu proč se tento díl nedočkal zfilmování.
Jinak je ale příběh napsaný pěkně a poutavě. Při trošce snahy vám knížka zabere jeden zimní večer, kterého nebudete litovat.
Doktor je stále The Doctor a dokáže zachránit svět před jakoukoli hrozbou. Až se mi ten šťastný konec zdál trochu moc, moc, že to musí dopadnout šťastně za každou cenu.

Kiki_
03.09.2018 2 z 5

Dle databáze moje přečtená kniha číslo 500. První díl se mi líbil, druhý už byl horší a u tohohle mi trvalo strašně dlouho, než jsem ho přelouskala.

TimeLord
27.08.2018 4 z 5

Tretia kniha zo série, určite nezklamala. Fanúšikov seriálu určite poteší.

Ropušák
08.05.2018 5 z 5

Moje třetí kniha s Doctorem Who a zatím také nejlepší. Dokázala hezky vtáhnout do děje, ale přibližně v půlce už víte, jak to asi je, ale mě osobně to vůbec nevadilo :) Takový mimozemský Sherlock Holmes :)

MichalHoráček
28.07.2017 5 z 5

Knížky s Doctorem se mi začínají líbit víc a víc! A tato byla přímo dokonalá! Pěkná zápletka, spousta humoru (hlavně dobrý hlášky od Straxe) A už teď se těším na další příběhy. Nechci se tady rozepisovat o ději ani o příběhu. To ať si posoudí každý sám. Ale mě se skutečně líbila.

frantisek6180
10.05.2017 5 z 5

Tato kniha ze světa doktora se mi líbila zatím nejvíce. Skvělá zápletka i rozuzlení a super hlášky v podobě vedlejší postavy Straxe skvěle oživují děj ;-)

IchLiebeLesen
22.04.2017 4 z 5

Tato knížka je pravým příkladem odpočinkové četby. Není nijak náročná a ani nenese žádné velké poselství. Zato je to poctivá anglická kniha s důmyslným příběhem a klasickým anglickým humorem. Snad jedinou výtkou bude pár nejasností s překladem, se kterým já, jakož to dlouholetý fanda seriálu, nesouhlasím.

Nejene
04.04.2017 5 z 5

Za mně asi nejlepší kniha z celé série. Úžasná atmosféra zasněženého viktoriánského Londýna. Nechybí tady humor, zápletka ani pořádný padouch se svými plány. A samozřejmě Doktor.

petiii_k
19.01.2017 3 z 5

Knížka byla hezká, ale čekala jsem že bude lepší. Jakožto zarytý fanošek Doctor Who jsem očekávala něco úplně jiného zvlášť, když se tam objevuje Strax, Vastra, Jenny, 12th a Clara- mé nejoblíbenější postavy. Příběh zajímavý, zaujme ale v polovině příběhu jsem se začala nudit,ale ke konci jsem se znovu chytila :)

Aivinka
04.01.2017 5 z 5

Knihu jsem četla v Anglii, takže to bylo takové tématické. Užasný humor, krásná zápletka.

Dinosaur
12.11.2016 4 z 5

(8.5*) O něco zajímavější, než Závoj smutku. Na to, že seriál flákám a 12. doktora tak prakticky neznám, se mi tu líbil.

RiverSong
06.07.2016 5 z 5

Tenhle díl se mi velmi zamlouval. Na prvním místě je u mě pořád Závoj smutku, ale hned po něm je Silueta. Nelze to úplně srovnávat vzhledem k tomu, že každý Doctor byl jiná regenerace. Ale kniha měla moc pěkný nápad a rozhodně bych ji doporučila. Moc se těším na Roj hrůzy, který dostanu k svátku.

Štítky knihy

Doctor Who

Autorovy knížky

Justin Richards
britská, 1961
2015  85%Silueta

Kniha Silueta je v

Právě čtených4x
Přečtených256x
Čtenářské výzvě21x
Doporučených10x
Knihotéce176x
Chystám se číst62x
Chci si koupit19x
dalších seznamech2x