V Kordillerách

V Kordillerách https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/83254/bmid_dobyvatele-gran-chaca-dobyvatele-gr-VkP-83254.jpg 4 262 18

Dobyvatelé Gran Chaca série

< 3. díl

V tomto díle se děj románu přesouvá také do Argentiny do polopouštní planiny Gran Chaco a do And, kde hrdina příběhu pátrá se skupinou sběračů čaje v nepřístupných horách po zakopaném pokladu Inků.

Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , Gabi
Originální název:

Im den Kordilleren , 1891


více info...

Přidat komentář

Kuža007
03.07.2023 5 z 5

Oba dva díly Dobyvatel Gran Chaca patří k těm nadprůměrným románům z jeho tvorby. Přestože na trilogii o Vinnetouovi a hexalogii Ve stínu pádišáha to jistě nemá, tak toto jihoamerické dobrodružství vedle knihy Poklad Inků patří k těm nejlepším, které Karel May ve své tvorba zpracoval. Velice čtivé, velmi dobrý nadstandartní překlad. Ve druhém dílu se náš hlavní hrdina - německý cestovatel, který se nápadné podobá Old Shatterhandovi, a celkově děj přesouvá do sousední Argentiny, přesněji do pouště Gran Chaco a ještě později do And. Zde náš hrdina bojuje s tajemným banditou El Sendadorem a poté pomáhá i skupince místních sběračů a zemědělců s hledáním pokladu Inků. Snad to s naším hrdinou dopadne dobře.

Venyp
24.12.2022 1 z 5

Tento díl byl pro mne zklamáním. Nedovedu pochopit jak mohl Karl May napsat tak skvělej první díl a druhej tak slabej. Přitom Na Rio de La Plata je podle mne nejlepší Mayovka ze všech.


minirock
06.10.2022 5 z 5

Závěrečný díl putování Old Shatterhanda a jeho přátel kteří pátrají po bájném pokladu Inků. Prastarého kipu, dle kterého se lze k pokladu dostat, se však zmocnil zloděj a vrah Geronimo Sabuco, zvaný sendador a tak nezbývá než se vydat za ním do míst která obývají pouze nepřátelští indiáni a kde nebezpečí číhá za každým stromem. Skvělé finále tohoto románu je opravdu důstojným zakončením celé ságy. Karel May znovu dokázal že byl výborným vypravěčem a toto jihoamerické dobrodružství Old Shatterhanda se plně vyrovná těm severoamerickým.

Finskej
12.04.2021 5 z 5

Nejvíc zná člověk Šetrnýho Oldu, jak trajdal po divokém západě s Apačem. Pak má jeden ponětí, jak trajdal po Blízkém východě s nesmírně ukecaným beduínem. A nejméně se ví, jak trajdal po jižní Americe. No... za přečtení to stojí taky. Jestli si to May nakonec všechno jen navymýšlel, byl v tom vymejšlení dost dobrej.

mtrefil1
07.04.2020 5 z 5

Opět strhující až do konce. Zatímco předchozí díl se zabýval spíše cestou a problémy na cestě do hor, zde už konečně začíná honba za lstivým sendadorem. Vynikající.

Disease
30.09.2019 3 z 5

Slabší než první díl, asi díky nástupu indiánů na scénu je to takové lehce šablonovité. No ale to už tyhle Mayovky bývají. I tak jsem přečetl s chutí.

danny_21
19.07.2019 3 z 5

Hrdinný Charley se přesunul do Jižní Ameriky, kde se stane hlavní postavou v chystané revolución. Samozřejmě jen tak při cestě rozdává rány pěstí, střílí jako Vilém Tell, pomáhá estancierům a yerbaterům svým bystrým úsudkem a lstivostí, trestá vrahy. Dnes, v daleké dospělosti, působí Mayovky naivně, předvídatelně a šablonovitě, ale v dětství to byly prostě pecky, v tomto případě o fous lepší prvního dílu i díky děsivému starci a jeho trofejím - 70 %

Karnager
31.05.2019 3 z 5

Vinnetou - paráda, Old Surehand - Paráda :) ale asi jsem propásl ten správný věk na čtení takových knih :) prostě mě někdy začíná štvát ta laskavost Old Shatterhanda, ta touha všechny spasit a všechno vyřešit smírně mi přijde dohnaná do extrému..tím radši mám třeba dlouhého lovce od A.V.Friče

Kája95
25.02.2019 5 z 5

Žádná jiná knihy mne nedokáže do děje vtáhnout tak jako ty od Karla Maye. Úplně vidím tu krajinu, postavy a děj... Úžasné

Kukinka1981
14.12.2018 5 z 5

Knížka V Kordillerách je stejně jako první díl Na Rio de la Plata úžasné dobrodružství Old Shaterhanda v Jižní Americe. Hlavní hrdina opět vyzraje na všechny zlosyny bez zbytečného krveprolití. I nejzákeřnější Sendador na sklonku svého života prosí Boha o odpuštění za své činy. Krásná kniha!

vlastimil577
23.03.2018 5 z 5

Prostě neodolatelná Májovka !!

pepa4081
03.03.2018 5 z 5

Pokračování románu Na Río de la Plata. Klasická pohádka s Old Shatterhandem. Jako milovník Karla Maye jsem ji četl několikrát a určitě se k ní po čase zase vrátím. Výborná oddechovka.
Velmi uspokojivé.

vlkodlaq
05.11.2016 5 z 5

Byť jsem vyrůstal hlavně na "Májovkách" s Vinnetouem, přečetl jsem všechny, ke kterým jsem se dostal. V Kordillerách mě bavilo převelice. Skvěle zvládnutý a spádný děj působil, že jsem pak ve škole usínal v lavici a vysloužil si nejednu poznámku, stálo to však za to a pokud bych měl možnost tu dobu prožít znovu, pravděpodobně bych nečinil jinak.

martin č.
17.02.2015 5 z 5

Přesně jak píše HTO. Vynikající pokračování předchozího dílu. Snad ještě dobrodružnější díky civilizaci vzdálenému a nebezpečnému prostředí indiánů a pustých hor. A všechny ty nepravděpodobnosti (jakože báječné postavy cascarillera Peny a starého poustevníka, které Old Shatterhand v pustině potkává, jsou všichni Němci), to k mayovkám prostě patří ;-) May byl úžasný vypravěč.

Perla
23.02.2014 4 z 5

Je to oveľa napínavejšie, ako prvý diel.

Dera
31.08.2012 3 z 5

Druhá dobrá Mayovka z Jižní Ameriky. Vic jsem jich z této oblasti nečetl a asi nepřečtu, protože věk, který tyto knihy dělá ještě záživnějšími je za mnou...:-)

HTO
10.07.2012 5 z 5

Skvělé pokračování skvělého prvního dílu (Na Río de la Plata). Old Shatterhand i tady pochopitelně dělá to, co v jiných knihách: omračuje protivníky jednou ranou pěsti a omračuje je taky svým osobním přesvědčením: „I ve zločinci musíme vidět božího tvora a chovat se k němu s láskou. Dobrota a snášenlivost jsou ty nejprostší požadavky lidskosti.“ Bratr Jaguár je stejně skvělý jako v prvním díle – a nemohlo mě u toho nenapadnout, jak skvěle May dokáže zvládnout děj, ve kterém hlavního hrdinu obklopuje tolik dalších spřátelených postav, vždyť jenom yerbaterů je šest! (tady může závidět i David Eddings) – a kormidelník Hans Larsen se konečně dočká pořádného boje jen rukama, a nové postavy jsou vesměs vynikající, ať už starý poustevník nebo cascarillero Pena. Kromě toho v obou dílech může May uplatnit to, co v indiánkách příliš nejde, totiž své hudební vzdělání: ať už v prvním díle s varhaníkem nebo zde s pištcem. Obojí je podáno se stejnou zázračnou stylistickou lehkostí (tady může závidět i Robert A. Heinlein) a vtipem, který je známý třeba i z rovněž geniální knihy „V Súdánu“. Vůbec, prostě si tyhle knihy přečtěte!

„Jediný Indián, který se už probudil, stál před dveřmi své chatrče a vzhlížel k nebi, jako když německý měšťák vystrčí ráno hlavu z okna, aby zjistil, zda bude svítit slunce, nebo zda budou padat kroupy.“

vitavita
13.03.2012

prostředí Bolivie a Argentiny je také dobré pro Mayovku.

Část díla

Autorovy další knížky

Karel May
německá, 1842 - 1912
1969  87%Syn lovce medvědů
1965  92%Vinnetou 1
1971  85%Divokým Kurdistánem
1970  85%Pouští
1973  86%Žut

Kniha V Kordillerách je v

Právě čtených1x
Přečtených465x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených12x
Knihotéce212x
Chystám se číst15x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x