Dobyvatel Bonaparte

Dobyvatel Bonaparte https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19804/bmid_dobyvatel-bonaparte-vPG-19804.jpg 5 25 4

Roku 1793 dostal dělostřelecký důstojník, který se tehdy ještě psal jako Napoleone Buonaparte, poprvé příležitost ukázat svůj talent a při obléhání Toulonu si vysloužil první generálské epolety. O tři roky později stanul, už jako Napoleon Bonaparte, v čele Italské armády, nejubožejší ze všech vojsk republiky, a vedl ji od vítězství k vítězství.... celý text

Přidat komentář

Hor89
23.12.2022 5 z 5

Úvodní kniha volné trilogie zabývající se Napoleonovým vzestupem. Kniha je opět hodně čtivá a doplněná spoustou map, plánků bitev a obrazů. Ikdyž map mohlo být ještě více. Kniha začíná Bonapartovým dětstvím na Korsice a přes obléhání Toulunu a povstání 13. vendémiairu se dostává k prvnímu Italskému tažení. Na knihu volně navazuje Bonaparte v Egyptě.

Igor1311
06.07.2020 3 z 5

bezpochyby zaujímavá tema o tom, ako sa z mladého napoleona stal vynikajúci vojvodca, ale napriek tomu mi tam chýbalo, to čo maju dalsie kovarikove knihy venujuce sa napoleonovi - hlavne fragmenty zo spomienok od blazeho, bourgogna či jeho maršalov, stále je to však poučna a zaujimava kniha


SuperFrankie
20.05.2013 4 z 5

Skvěle a poutavě napsaná kniha o počátcích Napoleonovi kariéry a jeho prvním tažení v Itálii, které vyvrcholilo slavnou bitvou u Rivoli. Jediné, co bych panu Kovaříkovi vytkl je málo map v porovnání s hojným počtem topografických údajů, nějaká extra příloha navíc by to mohla spravit.

kingmaker
24.08.2012 4 z 5

Knih o Napoleonovy vychází dost, ty Kovaříkovy jsou ale na naše poměry zvláštní tím, že se věnují především vojenské otázce. Ale i on se zaměřuje zejména na období po roce 1804, takže knihy o tom, co se dělo po vojenské za revoluce jsou vcelku vzácné zboží. Proto je třeba být za tuto knihu vděčný. Kovařík v ní odvádí svůj standard, takže píše čtivě, často prokládá text ukázkami z dobových pramenů, popisuje události hlavně z pohledu Francouzů. To všechno je v pořádku. Jde mu vytknout vlastně jen jednu věc, takový druh literatury je protkaný geografickými lokalitami a to je potřeba doplnit mapou. Mapy tady nechybí, ale nejsou úplně přehledné a spousta lokalit zmíněných v textu, zde není zakreslena a člověk se tak poněkud ztrácí. Ale jen poněkud.