Dobývání Arktidy

Dobývání Arktidy https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/132210/mid_dobyvani-arktidy-9Q9-132210.png 5 5 2

Přidat komentář

Adapa
01.12.2021 4 z 5

Ta knížka pro mě měla své kouzlo. Koupil jsem ji za pár korun, přišla bez obalu, krásně zažloutlá, cítící zatuchlinou.
První třetina knížky je výborná. Velká severní expedice, Amundsen aj. Vše velmi dobře popsané, nutí to člověka neustále se dívat na mapu, googlovat fotky z té oblasti.
Autor knížky sám vedl polskou polární stanici, je poznat, že má k Arktidě blízko, že dané oblasti rozumí. Bohužel je také poznat, že knížka byla napsaná v 50. letech. Ve chvíli, kdy se v knize popisují sovětské expedice, už mě to přestávalo bavit. Záchranu lidí z Čeljuskina znám i z jiné knížky a z jiných zdrojů. Zde je to popsané hodně oslavně, hodně sovětsky. A pak už to je jedna velká propaganda. Papininova výprava už mě nudí, což je škoda, protože polárníci odvedli kus práce.

Když autor popisuje přelety nad Arktidou, tak bych nejradši přeskakoval odstavce a celé stránky. Ztrácím se ve jménech a lituji, že se více nevěnoval objevům do 19. století.

I přes to vše vím, že se k té zažloutlé knížce budu často vracet, rád si některé kapitoly přečtu znova, rád si tam něco jen tak dohledám. Knížku doporučuji. Skvěle se čte po večerech, když je venku zima a popijí se k tomu čaj.

mgeisselreiter
04.03.2021 4 z 5

Mohla by to být výborná kniha, kdyby... Kdyby nebyla asi tak z poloviny protkána oslavnými ódami na Sovětský svaz. Dobrá polovina je skvělá, převevším první část knihy, kde dobývání Arktidy bylo opravdu neskutečné dobrodružství v neuvěřitelných podmínkách. Mnoho dalších kapitol ale ve mně vyvolává až odpor, v jaké době pochlebování a ponížení jsme byli nuceni žít. Z mnoha "neuvěřitelných" žvástů jen jedna ukázka (str. 332): [záchrana ledoborcem] "Konečně 27. srpna za zvuků Internacionály připlul k lodím Jermak, vyzbrojen vlajkami, který tím dosáhl 83°severní šířky." 75%, 4. 3. 2021.


Štítky knihy

Arktida

Autoři knihy

Czesław Centkiewicz
polská, 1904 - 1996
Alina Centkiewicz
polská, 1907 - 1993

Kniha Dobývání Arktidy je v

Přečtených6x
Knihotéce6x
Chystám se číst1x
Chci si koupit2x
dalších seznamech2x