Dobyvačné armády

Dobyvačné armády https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/414368/bmid_dobyvacne-armady-i7F-414368.jpg 4 36 14

Cyklus temných fantasy příběhů, který vzešel ze spolupráce scenáristy Jeana-Pierra Dionneta s kreslířem Jeanem- -Claudem Galem, se odehrává ve fiktivním barbarském dávnověku. Zatímco Dobyvačná vojska jsou řetězec mikropříběhů popisujících fantastický svět metodou „najít celé moře v každé kapce vody“, Arnova pomsta a Arnův triumf jsou klasické příběhy typu „hrdinova cesta“ a nabízejí pád a vzestup mladého vládce v krutém světě plném nájezdníků a podlých intrik. Spolu s už vydanou Diosamante (Argo, 2018) navíc dostává český čtenář do rukou téměř kompletní dílo fenomenálního a bohužel předčasně zesnulého Jeana-Clauda Gala, jehož neuvěřitelná barokně rafinovaná kresba dodnes ohromuje čtenáře. Díla byla oslnivá už v původních černobílých vydáních; nynější skvěle kolorovaná edice je posunula ještě o stupeň výš.... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Argo
Originální název:

Epopées fantastiques: Les Armées du conquérant , 2014


více info...

Přidat komentář

Ivan Kučera
21.11.2022 4 z 5

Kresba predčasne zosnulého (zomrel v r. 1994 ako 52-ročný) Francúza Jeana-Claudea Gala je rovnaká, ako v Diosamante: veľkolepá, úchvatná, kapitola sama osebe, precízna, svojím spôsobom geniálna, nezameniteľná, nezabudnuteľná, „barokně rafinovaná“, nádherne orientálna, epicky pompézna, ohromujúca. Gal sa vyhral s každým (aj fakt kvázi najnepodstatnejším) detailom tak mocne, až je to pomaly až rušivé. To všetko s fantastickými farbami (pôvodne bol komiks čierno-biely a už to akiste bola krása, ale po dodatočnej kolorizácii je to ozaj perla). Scenár od Jeana-Pierrea Dionneta (u nás týmto debutujúceho, „troška“ oneskorene) fantastickú kresbu nemal šancu tromfnúť. V komiksoch je samozrejme „fajn“ mať kvalitný scenár, ale sú výnimky, kedy je príbeh podružný a ide o výtvarné orgie. Toto vždy platilo u Gala. Niektoré panely sú omračujúce, ale príbeh ma až tak nebavil a o postavách si trúfam tvrdiť, že sú neviditeľné. Tak obludne detailná a pritom gigantická kresba má tendenciu pohlcovať príbeh, nech by bol akokoľvek výnimočný, čo tento nie je. Oceňujem historicko-fantazijný nádych a magicky drsnú atmosféru; temer som čakal, kedy spoza skaly vyskočí Thorgal alebo aspoň Conan. Bonusy tvorí 4-stranové Dionnetove úvodné slovo a 11-stranový čierno-biely komiks Katedrála, ktorý vyšiel v r. 1986 vo francúzskom časopise Pilote a kuriózne je, že ho napísal Bill Mantlo, marvelácka legenda majúca pero v X-Menoch, Hulkovi, Fantastická štvorka alebo v Spider-Manovi, teda človek, ktorý sa ku Galovi očividne vôbec nehodí. Po dočítaní finálnej „šokujúcej“ pointy som si povedal (ironicky) : „No jasné, už v tom Billa cítim“. Tá pointa je totiž naozaj naivná a úsmevná, o logike nehovoriac a hlavne som ju čakal od chvíle, ako architekt kráľovi povedal, že mu „to“ povie až po dostavaní. Situáciu tak zachránila Galova skvelá kresba (v realite mám pre podobné gigantické stavby, katedrály atď. slabosť). Dobyvačné armády sú krásna komiksová kniha, viac ako dvesto strán komiksu na kvalitnom „tvrdom“ papieri, k tomu pevná väzba, červená lacetka...

Hadati
05.10.2021 4 z 5

Nebylo to špatné, ale po přečtení jsem už nevěděl, co v komiksu vlastně bylo za příběhy. Četlo se to dobře, ale nebylo zde nic, co by stálo hodno za zapamatování. Většina příběhů byla tajemná či krvavá, většinou obojí. Jen jsem měl dojem, jakoby autoři očekávali, že tento svět odněkud již máme znát, a podle toho i vyprávěli. Pokud to tak skutečně je, tak má chyba, že svět neznám. Pokud to tak není, tak mi chybělo o tomto fantasy světě spousta údajů, takže jsem se nedokázal do tohoto světa dostatečně vnořit a užít si ho.


Norri
09.06.2021 4 z 5

Dobyvačné armády je fantasy odehrávající se v blíže nespecifikovaných fantaskních zemích. Kniha se dá rozdělit na tři logické části, respektive dvě části a jeden bonusový komiks, který nemá s Dobyvačnými armádami nic společného, kromě osoby výtvarníka Jean-Claude Gala.

První část dala název celé této knize a obsahuje pět krátkých vypointovaných příběhů, které se zaměřují na osudy jednotlivců. Hned první příběh mě docela vyděsil, protože jsem se začal bát, že celá kniha bude jako tento příběh. Jeho děj je velmi prostý a jeho vyprávění by se vešlo do pár vět. Jenže ten komiks nefunguje. Má začátek, má konec, ale to co se mělo odehrát mezi tím moc nedává smysl a celkově je to prostě nuda. Podobné je to i s druhým příběhem. Třetí příběh má jen čtyři stránky a nemá smysl se o něm nějak rozepisovat. Čtvrtý a pátý příběh jsou z těchto krátkých příběhů nejlepší a vtipně ukazují, jak vrtkavý osud může být.

Hlavní část knihy obsahuje dvě alba s názvem Arnova pomsta a Arnův triumf. Arnův příběh by se vzdáleně dal přirovnat k filmovému Barbarovi Conanovi. Mladému barbarovi Arnovi jsou zabiti rodiče a on je uvržen do vězení. Po letech uteče a vydává se za svou pomstou proti celému Impériu. Arnův příběh je docela zajímavý a má nečekané zvraty. Překvapí především krutost, a to jak záporáků, tak i samotného Arna.

Hlavní devizou této knihy je kresba Jean-Claude Gala. Na první pohled jsem měl pocit, že je jeho styl velmi podobný stylu Richarda Corbena. Přispěla k tomu i atmosféra prvních dvou příběhů, které mi atmosférou připomněly Corbenovu knihu Duchové mrtvých. Už druhý pohled ale ukázal, že styl J-C Gala je pro mě mnohem stravitelnější - bohům díky. Gal i Corben mají potřebu nimrat se v nejmenších detailech. Avšak zatímco Corben se vyžívá především v detailech rozkladu, tak Gal až maniakálně a naprosto precizně vykresluje detaily a ozdoby zbrojí, oblečení, měst, ruin a detailně prokresluje dokonce i obyčejné skály. Zpočátku mi trvalo, než jsem si ke Galově kresbě našel cestu, ale nakonec jsem si ji docela užíval.

Dovolím si jednu poznámku na závěr. Nechápu potřebu cpát na všechny knihy parciální lak. Někde je to vyloženě na škodu. U této knihy vypadá spodní hrana přední desky jako by byla hnusně olezlá a oloupaná - jenom kvůli tomu zpropadenému laku. U komiksů od Arga to není poprvé a obávám se, že ani naposled.

Cimeřan
03.07.2020 5 z 5

Vizuálně asi nejúžasnější kniha (komiks), kterou jsem kdy otevřel. Ilustrace jsou naprosto dokonalé - skvěle zvládnuté postavy, obličeje, perspektiva, příroda, skály, stavby, lodě... Prostě fenomenální. Jean-Claude Gal byl génius, škoda, že toho nezvládl udělat mnohem, mnohem více. Absolutně plný počet bodů!

P.S.: Černobílý příběh Katedrála (na konci knihy) je fantastický. Také bych rád měl takovou představivost. Très bien!!!

Daisuke
27.02.2020 5 z 5

Dlouho se mi do rukou nedostal podobně úžasně ilustrovaný komiks. Přečetl jsem ho dvakrát za sebou - napoprvé jsem hltal příběhy z drsných chlapských světů, napodruhé jsem se jen kochal kresbou. Skoro každá stránka si říká o zvětšení do formátu A2 a vylepení v pokoji nějakého puberťáka. Příběh jednotlivých částí knihy by šel jedním slovem popsat jako "conanovský" - ne moc originální, ale stylový. České vydání je navíc skutečně velkorysé, kvalitní tisk, papír a vazba. Chvályhodný vydavatelský počin, jen kdyby se kniha nejmenovala tak sucharsky...

Fuckenbrau
06.02.2020 4 z 5

Scénaristicky: nejdříve krátké příběhy, které nám ve střípkách představí Dobyvatelovu armádu. Pak osudovka, Arnova pomsta. Klasický příběh o dlouhotrvající pomstě. A na konec parádní jednohubka, Katedrála.
Kresba: jednoduše famózní! Neuvěřitelně propracované a prokreslené do naprostého detailu. Tohle je masakr. Trochu jsem se obával, co s tím oproti úžasné ČB verzi udělá coloring. Ale ten je dělán naprosto citlivě. Opravdová lahůdka!

adevr
04.01.2020 5 z 5

K docela velkoformátové komiksové knize jsem přistupoval s obezřetností, ale nakonec jsem propadl nadšení. Knížka je udělaná s úctou k autorovi, který tvořil s úctou ke svému řemeslu... myslím že takhle propracovaný, prokreslený komiks se jen tak nevidí. Škoda jen že výtvarník který, s poctivostí a snahou o co největší propracovanost detailů tvořil docela pomalu, zemřel tak záhy.

špulo
03.01.2020 5 z 5

Tá Conanovská atmosféra tam náznakom je. Keďže ide o vojenskú fantasy v štýle starovekých civilizácií. Tým sa však podobnosť končí. Najskôr tu máme rôzne historky z vojenského života, neskôr príbeh celej jednej armády a jej vodcu. Detajlne prepracovaná kresba povyšuje pomerne jednoduché príbehy na celkom iný level. Niektoré strany som študoval pár minút a vychutnával som si rôzne kudrlinky, drobnosti, ktorými Gal svoju kresbu vyšperkoval na maximum. Tento komiks je profesionálne odvedená práca autormi, vydavateľmi, prekladateľom a každý bral svoju úlohu neskutočne vážne. Bonusový minikomiks v čiernobielej farbe celú knihu posúva ešte o kúsok ďalej. Vo výsledku to nemusí sadnúť úplne každému. Tiež poznám vo svojom okolí pár čudných ľudí, ktorým sa nepáči hudba Pink Floyd...

Pigface
29.11.2019 4 z 5

Porce militantní fantasy z doby, kdy se světu vládlo železem a platilo krví (ostatně stejně jako dnes). Perfektní detailní kresba a poutavé příběhy jsou jasnou devizou velkoformátového komiksu. Třešničkou na dortu je černobílá koncovka, která se mně osobně líbila asi nejvíc a to Jak příběhem, tak poselstvím či ponaučením.

puml
22.11.2019 5 z 5

Pěkná kresba a i příběhy byly zajímavé. Víc se mi líbily ty na začátku, ty fragmenty, ve kterých je jen tušit velikost a hloubku toho temně fantaskního světa, který v lecčems připomíná Piranesiho grafiky. Jinak samotná barva tomu až tolik nepřidává; někdy spíš naopak. Nevím jestli Gal sám o barvě uvažoval, nebo jestli byla přidána ryze z komerčních důvodů. Možná by mi to ale sedlo víc jen v černé a bílé jako poslední příběh Katedrála. Ale jinak další skvělý počin od Arga za rozumnou cenu. Doporučuji.

FireOfFilth
16.10.2019 4 z 5

Toto dílo mě dost připomínalo Conana. Zajímavý svět plný promyšlené architektury a hornaté krajiny.
V této knize nalezneme určité střípky o neporazitelné armádě, které tvoří postupně celiství příběh.
Musím říct, že kresba Jean-Claude Gala je opravdu dechberoucí. Jedná se o velice detailní kresbu, nad kterou se čtenář stále pozastavuje a zkoumá jednotlivé detaily. K tomu samozřejmě napomáhá velký formát, který patří do Velké komiksové řady Arga.
Tuto knihu bych určitě doporučil všem fandům fantasy a hlavně detailní kresbě.
Kniha obsahuje v závěru speciální bonusový příběh o stavbě katedrály. Tato část je pouze černobílá a barva tomu opravdu nechybí. Opravdu umělecké dílo.
Celkové hodnocení 80%

Miro.slav
15.10.2019 3 z 5

Čakal som conanovský štýl. Asi z toho titulu som ostal spočiatku sklamaný. Kresba je príliš exotická, brnenie je extrémne v štýle fantasy a dej je chaotický. Ono sú to totiž iba čriepky väčšej idei o veľkej neporaziteľnej armáde. Čo sa mi páčilo boli exteriéry - potemnelé hrobky, útesy a púšte. Asi najviac som si užil čiernobiely dodatok o stavbe katedrály - to bol majstrovský počin.

davidurban1973
08.10.2019 4 z 5

Luxusní zpracování, nádherná kresba, ctive příběhy.

het2
31.08.2019 5 z 5

Dobyvačné armády, komiksové dílo scénáristy Jean-Pierre Dionneta a fenomenálního kreslíře Jean-Claude Gala, se skládá ze dvou částí (a jednohubky na závěr v podobě vypointované povídky Katedrála). Částí první jsou Dobyvačné armády samy - fresky z nekončícího Dobyvatelova tažení zeměmi dávno zavátými písky času. Částí druhou je pak mnohem kompaktnější a epičtější příběh Arna - příběh o křivdě, odhodlání a odplatě. Příběhy sami nejsou vůbec špatné, co ale komiks pozvedá do výšin, je úžasná Galova kresba (původně jen černobílá, dodatečně pro toto vydání kolorovaná). Jeho starověká města, přístavy, neúprosné pouště a v nich ztracené a zapomenuté rozvaliny vám ožívají před očima a některé celostránkové/dvoustránkové obrazy doslova vyrážejí dech. Ten svět je nemilosrdný a krutý. Zároveň je ale díky Galově kresbě i neskutečně přitažlivý. Stejně nádherně a pečlivě jsou nakreslené i postavy a jejich kostýmy - roucha kněží, zbroje a standardy vojáků. Škoda, že Gal nenakreslil žádný Conanův příběh, jeho Stygie by byla úžasná... 4,5*

Štítky knihy

komiksy dark fantasy fantasy

Autoři knihy

Jean-Pierre Dionnet
francouzská, 1947
Jean-Claude Gal
francouzská, 1942 - 1994

Kniha Dobyvačné armády je v

Přečtených38x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce30x
Chystám se číst13x
Chci si koupit8x
dalších seznamech2x