Dobytí Plassansu

Dobytí Plassansu https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88881/bmid_dobyti-plassansu-rk1-88881.png 5 22 3

Křivolaké cesty ctižádostivého kněze Faujase. Abbé se i se svou matkou ubytuje u Francoise Moureta, který se svou chotí a třemi dětmi žije v provensálském městě Plassans. Faujasovo intrikářství a snaha o zasahování do politiky má nakonec pro některé obyvatele městečka tragické důsledky.

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Josef R. Vilímek
Originální název:

La conquête de Plassans , 1874


více info...

Přidat komentář

Politre
17.10.2022 4 z 5

Podle počtu hodnocení lze usuzovat, že jde o vcelku neznámý Zolův román, ale byla by škoda jej minout. Příběh plyne velice pomalým tempem, ale mistrův styl psaní vynahradí všechnu tu zdlouhavost, a na posledních stranách vygraduje do téměř thrillerového finále, jenž utkví díky své tragičnosti v paměti.

MaxK
24.09.2017

V některých částech mi Dobytí Plassansu připadalo jako detektivka. Kdo stojí za abbé Faujasem? Je to nějaký tajný agent? Trochu překvapivé bylo snadné odstranění Moureta (kterého jsem považoval za sobě nejsympatičtější postavu), myslel jsem, že pro jeho záchranu si Zola nachystal postavu Macquarta. Zola měl s Macquartem svůj úmysl ale zcela jiný...


Morgause
27.12.2015 4 z 5

Dobytí Plassansu je příběhem člověka, který se sice rozhodl sloužit bohu, ale který má rád jen sám sebe a miluje moc ponižovat ostatní. Abbé Faujas neprozrazuje sebemenší záchvěv lidských citů, možná s výjimkou strachu o své postavení. Tím samozřejmě trpí celé okolí, aniž by si to však alespoň ze začátku uvědomovalo - mluvka Mouret, kterému Faujas rozvrátí rodinu, paní Mouretová, které se konečně zdá, že by mohla uniknout svému nudnému životu a být něčím užitečná, ale i všichni ostatní, kteří se nechají sevřít Faujasovými drápy. Na začátku se šlo bestie v sutaně ještě poměrně jednoduše zbavit, ale pro její beránčí roucho si nikdo neuvědomoval nebezpečí - a pak bylo příliš pozdě. I když byl rozjezd příběhu i na Zolovy poměry poněkud pomalejší, zase se zde autorovi povedlo nádherně vybudovat napětí a dotáhnout charakteristiku postav i prostředí do nejmenších detailů. Kolize různých neslučitelných povah nakonec nutně musí vyústit v několik absurdních a hrůzu nahánějících situací, které by rozhodně nemusely skončit dobře.

Štítky knihy

19. století Francie naturalismus kněží

Autorovy další knížky

Émile Zola
francouzská, 1840 - 1902
2009  87%Zabiják
1965  74%Nana
2004  88%Člověk bestie
1923  81%Břicho Paříže
1969  89%U štěstí dam

Kniha Dobytí Plassansu je v

Přečtených28x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce16x
Chystám se číst18x
Chci si koupit12x