Dobrý deň smútok

Dobrý deň smútok https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/209811/mid_dobry-den-smutok-lsk-209811.jpg 4 47 9

Hrdinkou románu Dobrý den, smutku je sedmnáctiletá Cécile, která tráví prázdniny se svým otcem a jeho novou přítelkyní Elsou. Cécile nevadí otcův poněkud přelétavý vztah k ženám. Dokonce v tom vidí určitou výhodu – skoro si nedovede představit zábavnějšího společníka. Problém vyvstane v okamžiku, kdy se objeví další žena – a otec začne vnímat vztah k ní vážně...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Bonjour Tristesse , 1959


více info...

Přidat komentář

Zuna1990
16.05.2022 5 z 5

Dobrý deň smútok je údajne jedna z 10 must have kníh každej Parížanky. Asi už viem prečo. Je pripomenutím, ako vie ľudská ľahostajnosť ublížiť nevinnému človeku. Byť ľahostajným voči okoliu a život si čo najviac uľahčovať je možno pre niekoho cesta, no často má neodvrátiteľné následky. Hlavná aktérka, len 17 ročná Cécile, chce odvrátiť vzťah svojho otca Raymonda, muža neschopného citu a milovníka prelietavosti, s Anne, inteligentnou a správnou ženou. Zmanipuluje okolie a nasmeruje ich vzťah k bolestivému a dramatickému ukončeniu.

"...nad ránom, keď ležím v posteli a počuť iba šum áut v Paríži, chvíľami ma pamäť zradí: vráti sa leto so všetkými spomienkami. Anne, Anne! opakujem si v pološere to meno, veľmi potichu a veľmi dlho. Vtedy vo mne čosi stúpa; vítam ten cit jeho menom so zatvorenými očami: Dobrý deň smútok!"

MiJant
02.12.2021 3 z 5

Knižku som našiel u babky v hornej knižnici, som myslel že malá oddychovka. Ale čítať psychologické opisy postáv tejto spisovateľky bolo veľmi zaujímavé. To môžem, keď mám na to zrovna chuť. A vôbec, bol som zvedavý na záver, ešte dobre že som si neprečítal prebal. Inak fajn čítanie, cítiť s postavami.


Palivo
10.09.2020 3 z 5

Bom dia,

Dnes se po delší době pět podíváme na franouczáckou novelu, tudíž si připravte bagety. Jelikož je to francouzská knížka, ani jsem si nečetl o čem to je. Francouzi píšou jen dva druhy knih: buď v ní nějakej běloch středního věku chodí po Lucemburský zahradě a přemýšlí o metafyzice a kde vzít peníze na potrat, nebo druhej typ, ve kterým francouzi leží na zahradě svého domu, dívají se na pláž a k tomu si mažou horkou čokoládu všude po těle, přičemž si na kolotoči vylosují, kdo komu bude lízat jakej otvor.

Tato kniha je druhého typu, ale gatě nechte nahoře. Je vprávěna z pohledu sedmnátileté čmafíty, která místo toho, aby se soustředila na přísun baget do její vlastní pekárny řeší to, do jaký pekárny dováží bagety její táta. Dokud závážel do mladé progresivní pekárny tak bylo vše v pohodě, jenže pak se rozhodne pro postarší PENAM a je croissant na střeše!

V tento moment se čmafíta rozhodne rozkopat pekárenský byznys za pomocí bejvalé milenky a dřív než bys řekl camembert je na světě ďábelský plán, za který by se nemusel stydět ani Řepka s Kristelovou!

Četlo se to svižně, psychologie postav dobře prokreslená a dojde i na špatný konec, ale vlastně mě to nějak moc nevzalo, protože mě už život naučil, že nosit bagety do špatný pekárny není funky. 7/10

adorjas
03.06.2020 4 z 5

Nemyslím, že je knihu vhodné zaradiť do červenej knižnice, ako to popisujú viaceré komentáre (nielen u slovenského vydania, ale aj u českého prekladu). Kniha v 50. rokoch vzbudila intelektuálny rozvrh vzhľadom aj na vek sl.Saganovej (v dobe vydania knihy mala 19 rokov).

Určite by som rada porovnala jej neskoršie diela, keď trochu literárne aj osobnostne vyzrela, ale na debut takej mladej autorky si myslím, že to bolo veľmi slušné (a preto som nakoniec po krátkom váhaní dala 4*).

Saganová skvelo popísala prostoduchosť postáv, dokonca máte takisto pocit, vzhľadom na ich-formu, že rozprávačom je taká istá povrchná a plytká osoba. (Aj keď musím uznať, že občas tam boli reflexie, ktoré by plytký človek asi nenapísal).

Hodnotu diela znižoval preklad- mala som knihu z roku 1958, kde už z anotácie a z doby bolo jasné, že na základe tejto novely, odsúdia celý západný svet, akoby každý Francúz bol takýmto človek. V preklade boli zle vyskloňované podstatné mená a občas slovosled ani nedával zmysel. Prekladateľ Jozef Brandobur asi na toto moc nehľadel. Ale inak ma potešili zastaralé výrazy typu: matúra alebo ľadnička.

maruska283
26.05.2020 5 z 5

Léto je vypravěčsky nevyčerpatelné. Vším, co přináší. A přitom stačí napsat tak málo - 120 stran, abych měla pocit, že jsem dostala jedno k dobru a s lehkostí ho prožila. Cécile je milující dcera, ale trochu svéhlavá. Tak trochu existenciálně si stanovila, že účel světí prostředky a než stihla dospět, ranila spoustu lidí (o tom už se v knize nepíše, ale čtenář dostává od autorky tolik prostoru, kolik jen chce). Ale to nevadí, zase bude léto a všechny krásy světa nám lehnou k nohám.

Gracian1964
30.08.2019 5 z 5

Tak som si teda doplnil literárnu medzeru a konečne si prečítal tento počin z 50.tych rokov. Moje prvé stretnutie s autorkou Saganovou. Útla knižka. Pekné čítanie, síce ma ničím neprekvapila ani nešokovala, ale to vôbec nie je podstatné.

Taychi
25.11.2017 5 z 5

Brilantní příběh, ve kterém stále nemohu určit dobrou a špatnou postavu, přesně takové příběhy mám ráda. Popisovat lásku, přitom neznít pateticky,vystižení emocí postav. Zdánlivě jednoduchý příběh, o kterém by mě snad nikdy nenapadlo, že by jej někdo literárně zpracoval jako samostatné dílo. Věrohodné. Možná právě díky tomu, že jej Saganová napsala skoro ve věku hlavní postavy, vypravěčky. :-)

Vlado84
08.06.2016 4 z 5

Knižka sa mi páčila, čítala sa ľahko a aj samotný dej bol pomerne jednoduchý. A asi v tom je ´pes zakopaný´. Nie len to, že na prebale bol uvedený celý obsah.. , ale už po prečítaní pár strán útlej knižky sa celkom jasne javila celá pointa. To ale nie je až taký problém. Len potom chýbal nejaký ´moment´, niečo akoby ´viac´.. Tak či onak, je to len môj subjektívny názor a určite netvrdím, že dielko nie je dobré. Je príjemné. Ale mne tam čosi chýbalo.
:)

Clarice
18.09.2014 5 z 5

Úžasná kniha. Byla mým prvním setkáním s F. Sagan (tedy druhým po životopisném filmu, který též vřele doporučuji) a jsem z ní nadšená. Ta neuvěřitelná hloubka. Možná až na druhé přečtení lépe (komplexněji) pochopím osobnost hl. hrdinky, svár emocí, rozuzlení. Trochu mi připomíná tvorbu A. Nothomb.
A chci též připojit varování! Na přebalu vydání z r. 1966 je vyzrazen celý děj - naprosto vše!! Takže ho rozhodně přeskočte a doufám, že odpovědná osoba škytala po celou dobu, co jsem knihu četla! (minimálně … no pokud tedy ještě žije)