Bratři ve zbrani

Bratři ve zbrani https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21827/mid_bratri-ve-zbrani-nmD-21827.jpg 4 47 4

3. kniha série Miles Vorkosigan. Na útěku před pomstychtivými Cetaganďany se admirál Naismith i se svými Dendarijci ocitne na mírumilovné matičce Zemi. Z barrayarského vyslanectví v Londýně však žoldnéři neobdrží obvyklou výplatu, která se nevysvětlitelně zdržela cestou ze sektorového velitelství na Tau Ceti. Dorazí naopak rozkaz, přidělující Milese Vorkosigana ke službě na barrayarském vyslanectví do doby, než se záležitost s penězi vyřeší. Poručík Vorkosigan i admirál Naismith tak uváznou nepříjemně blízko sebe; jak udržet zdání, že se jedná o dvě různé osoby? Milesova klonovací historka vypadá zpočátku geniálně, ale potíže na sebe nenechají dlouho čekat…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Talpress
Originální název:

Brothers in Arms , 1989


více info...

Přidat komentář

bleekemolen
01.05.2023 3 z 5

Presne takove, jake cekate. Naprosto prumerne vesmirne dobrodruzstvi. Tentokrat se odehravajici na nejake zapadle planete s nazvem Zemne. Nebo tak nejak.
Chovani Tyriona, vlastne Milese, je o stripek dospelejsi. Cely dej vsak byl, stejne, jako v predchozich dilech, takovy toporny a bez jiskry.
Hrozne me stvou zbytecne obraty jako "okusoval si kuzicku na ukazovacku" nebo "radostne zahybal prsty u nohou". Asi uz mi chybi nejaka hodnotnejsi literatura.

Hadati
09.02.2016 5 z 5

Admirál Miles Naismith a jeho Dendarijští žoldnéři jsou po poslední akci, díky které osvobodili cetagandské válečné vězně (viz povídka a kniha Hranice nekonečna), pronásledováni cetagandskými agenty až na starou Zemi. Zde Miles zakotví a požádá zaměstnavatele Dendarijských žoldnéřů, barrayarskou Císařskou bezpečnost, aby jim za služby zaplatila, a on tak mohl vyplatit své žoldáky, opravit a nakoupit jejich výbavu a splatit jejich dluhy. Situace se však značně zkomplikuje, když nedorazí potřebné peníze. Miles musí navíc na Zemi zastat obě své identity – Milese Vorkosigana a admirála Naismithe – a přitom zařídit, aby se svět nedozvěděl, že se jedná o jednu a tu samou osobu.
V dalším dobrodružství Milese Vorkosigana dojde k situacím, které budou mít velký dopad na něj i jeho rodinu. Autorka si pro nás připravila několik zajímavých zvratů, u kterých si nebudete jistí, jaký dopad budou mít na budoucí dění. Tato kniha přímo navazuje na události z povídky Hranice nekonečna ze stejnojmenné povídkové sbírky, která se odehrává sedm let po založení Dendarijských žoldnéřů, kdy poručíkovi Milesi Vorkosiganovi je přibližně 25 let.


stilgar1
23.03.2013 4 z 5

Dosud nejslabší díl... Miles Vorkosigan přečkal divoký pubertální věk, stal se z něj rozvážný mladý muž a jeho žoldnéřská armáda se rozrostla a stabilizovala. Přesto je zatažen do víru galaktických válečných intrik, jejichž epicentrem je tentokrát (především právě proto, že se tam on zrovna nachází) planeta Země (kterážto má v této době ve všech ostatních ohledech ke slovu "epicentrum" velmi daleko). Tyto intriky jsou ovšem do jisté míry marginální ...v ústředí stojí Milesovy "rodinné" problémy, které se sice vyskytují náhle a s intrikami souvisí, nicméně nejsou tak zajímavé, aby dokázaly poutat mou pozornost po celých cca 300 stran knihy. Trochu mě také mrzí, že autorka nedokázala příliš využít potenciál planety Země, která je v sci-fi literatuře tak často retrospektivně navlékána do hávu "historické tajemnosti" (viz např. Asimovovo dílo :)).

lanusinka
11.12.2012 4 z 5

Pokračování rozhodně nezahanbí předchozí díly, je vidět, že se postava Milese vyvíjí a že co dělal v osmnácti už nedělá ve čtyřiadvaceti....

Štítky knihy

space opera

Autorovy další knížky

Lois McMaster Bujold
americká, 1949
2000  87%Učedník války
2005  90%Prokletí Chalionu
2005  89%Ochránkyně duší
2008  86%Cáry cti
2006  79%Boží lov

Kniha Bratři ve zbrani je v

Přečtených67x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených6x
Knihotéce53x
Chystám se číst6x
Chci si koupit3x