Tarzanov návrat

Tarzanov návrat https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87705/bmid_dobrodruzstvi-lorda-greystoka-tarza-WFH-87705.jpg 4 154 12

Z obalu knihy: Druhý diel tarzanovského seriálu je pokračovaním Tarzanových dobrodružstiev a príbehu o jeho láske k Jane, ktorej sa šľachetne vzdal a usiluje sa na ňu zabudnúť. Náhoda ho privedie z civilizovaného sveta znova do rodnej džungle, kde sa stane náčelníkom domorodého kmeňa. Podnikne výpravu do tajomného polozboreného mesta a ocitne sa v zajatí jeho strašných obyvateľov... Ani Jane nežije pokojne a šťastne. Pod rozličnými zámienkami donekonečna odkladá svoj sobáš, na priateľovej jachte podnikne plavbu okolo Afriky a po stroskotaní div neumrie od hladu a smädu v záchrannom člne... Kto hľadá v knihe vzrušenie, exotiku a dej bohatý na nečakané dobrodružstvá, toho Tarzanov návrat iste nesklame a rád potom siahne aj po ďalšom zväzku, ktorý vyjde pod názvom Tarzanove šelmy.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné

Vydáno: , Mladé letá
Originální název:

The Return of Tarzan , 1913


více info...

Ladys
Ladys
09.10.2022 3 z 5

Po skvělém i když také naivním prvním díle přichází sešup.
Děr, nelogičností a hlavně náhod je tu tolik, že už působí trochu otravně.
Uznávám ale, že nostalgie, volání dálek a dobrodružství Tarzana a jeho přátel i nepřátel v autorově podání i přes výhrady stále funguje a knihu jsem dočetl až ke šťastnému konci.
S příštím dílem si dám trochu na čas, ale číst o dalších osudech Tarzana a jeho přátel rozhodně zase budu.

špulo
špulo
04.02.2022 5 z 5

Tarzan je vo svojej podstate fantasy schovávajúca sa v korunách stromov africkej džungle za dobrodružný príbeh v štýle sám proti všem. Z tohto dielu fantasy propriety viac vyskakujú na slnko. V adekvátnom veku fascinujúci výlet do exotických končín. Pre veľkých dospelákov príjemná spomienka. Aspoň pre mňa určite.


draka
draka
27.08.2020 5 z 5

Po přečtení prvního jsem se dal do druhého dílu a šel číst někam, kde mě nebude nikdo rušit. Pamatuji si to jako dnes, šel jsem na zahradu, vylezl jsem si na velikánskou třešeň, kde jsme měli ve větvích upravené pohodlné sezení a tam jsem si ji v klidu přečetl. Nemohl jsem se od ní odtrhnou a věřil jsem, že příběh je opravdový

FilDaV
FilDaV
15.06.2019 4 z 5

Oproti prvnímu dílu už je to značný úpadek, přesto je to stále dost dobrá a zajímavá kniha, kde se SPOILER: konečně dá Tarzan dohromady s Jane.

mtrefil1
mtrefil1
30.11.2018 5 z 5

Skvělá kniha, ale oproti jedničce je více "pohádková". Ne, vlastně jen pasáže s kněžkou a trpaslíky jsou nereálné, avšak vůbec to nevadí. Doporučuji všem.

SvisterSK
SvisterSK
02.04.2017

Napíše mi niekto prosim vás stručny obsah tejto knihy.. prosím :)

Pasadenka
Pasadenka
10.12.2016 4 z 5

Tarzan se oklikou vrací do rodné džungle, aby po různých peripetiích konečně spočinul v náruči své pravé a jediné lásky. Seznámí se z mnoha zajímavými lidmi, naučí se nějaký ten cizí jazyk a nikoho nenechá na pochybách, že on je ten jediný a pravý muž, jenž svou svébytností okouzlí nejedno děvče. Opět nádherná pohádka, která mi zpříjemnila den. :)

haki34
haki34
18.11.2016

Pokracovani musi byt ;). Komentare viz "valda" - mluvi mi z duse ;)

kacaabba
kacaabba
26.05.2016 4 z 5

Čteno kdysi, kdy mne to zcela pohltilo. Dnes spíše úsměvné a naivní.

fantomas 2003
fantomas 2003
04.02.2014 4 z 5

I druhé pokračování Tarzana je nádherné. Ukazuje se, že lidská džungle je horší než ta opravdová.

valda
valda
02.03.2013 4 z 5

Tarzan se pokouší žít život gentlemana v Paříži. To mu ale znesnadňuje proradný rus Rokov. Jakmile se tedy vyskytne příležitost vycestovat do Afriky, tak jí Tarzan využije, a vydá se za dobrodružstvím. Samozřejmě nechybí ani Jane a většina ostatních postav z předchozího dílu.
Druhý díl Tarzanových dobrodružství je opět koktejl skvělých ingrediencí, jako jsou africká poušť a pralesy, ztroskotání lodi, kněžka v tajemném pralesním městě Oparu, uctívající lidské oběti, zloději slonoviny, černý lev atd.
Druhý díl se hodně podobá předchozímu. Pro Burroughse není tak důležitá celistvost děje. Připadá mi, že psal stylem: tak teď tam dám pralesní město... Fajn, už mě to moc nebaví, tak se Tarzan vrátí do džungle za opicemi... Hmm fajn, tak už mě nenapadá co dál, tak napíšu zase něco o trosečnících z lodi... atd.
Stejně jako v předchozím díle, je v ději hodně nelogičností a podivností, někdy jsem si říkal, proč se Tarzan chová pořád tak hloupě :-)
Pokud máte ale rádi dobrodružství, tak Tarzana doporučuji. Burroughs se v knize nijak zbytečně nevykecává a pořád přichází s novými a novými nápady, jak obohatit děj, který tím má skvělé tempo. Akorát předchozí díl mi připadal takový drsnější, temnější.
Jinak celá série knížek o Tarzanovi je doplněna jakýmisi kolážemi, z části fotografiemi a z části kresbami, nebo co to je, od Richarda Peška, které mě moc nezaujaly. A moc nechápu, proč pod každou je opsán text, ke kterému se vztahují. Vzpomínám si, že už i jako dítě jsem na ně hleděl s trochu WTF pocitem :-)

Edward52
Edward52
30.11.-0001 3 z 5

Druhá kniha o Tarzanovi, poprvé publikována roku 1913, u nás vyšla někdy kolem roku 1968 poprvé