Tarzan z rodu Opíc

Tarzan z rodu Opíc https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/73445/dobrodruzstvi-lorda-.jpg 4 276 38

Hlboko v džungli v západnej Afrike žije kmeň ľudoopov, ktorému vládne mocný Kerčak. Z výpravy na pobrežie si raz opica Kala donesie do džungle ľudské dieťa, dá mu meno Tarzan a stane sa mu láskavou a starostlivou pestúnkou. Tarzan sa stane členom opičej tlupy. Ako vyrastá, je čoraz mocnejší a obratnejší, ale okrem svalov a mrštnosti zvieraťa má aj rozum a ľudskú inteligenciu. Tá mu dopomôže k víťazstvu nad obávaným vodcom kmeňa Kerčakom a Tarzan sa namiesto neho stáva náčelníkom tlupy - Kráľom Opíc. Jedného dňa sa na pobreží vylodí skupina belochov a s nimi pekné mladé dievča. V Tarzanovom živote nastávajú veľké zmeny...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Romány

Vydáno: , Mladé letá
Originální název:

Tarzan of the Apes , 1912


více info...

Přidat komentář

trudoš
22.02.2024 4 z 5

Od prvního vydání uteklo sto dvanáct let, a přesto Tarzan z rodu Opů strčí do kapsy leckterou současnou konkurenci na poli dobrodružného románu. Samozřejmě by asi Edgar Rice Burroughs dnes měl problém s gender normou a rasovou korektností, protože jeho představa ideálního člověka je založená na mužském rodu, britském občanství a šlechtickém rodokmenu. Ovšem bez jakýchkoliv zbytečných řečí předkládá na necelých dvou stech stranách fascinující příběh hrdiny, vyrůstajícího v džungli, který hravě přebírá její pravidla přežití a nakonec je i úspěšně aplikuje v takzvané civilizaci. Archaická stylistika pak dodává vyprávění nenapodobitelný šmrnc, díky kterému s úsměvem přehlédnete dobové názory či praktiky. Zároveň lze příběhu jen závidět živost, s jakou se dere kupředu, nekompromisně řešíc problémy okamžitě, bez nějakých tanečků a psychologických kudrlinek. Přitom zápletka je skromná, třebaže plná boje s šelmami všeho druhu, ty lidské nevyjímaje. Krystalická esence romantiky a dobrodružství.

bertrand
21.11.2023

Tak nám zabili Tarzana,paní Müllerová!
Ano, vydání celé série od Paseky zasadilo bílému opičákovi poslední ránu. Kdo kdy četl pod lavicí tomu je jasné , že dobrodružnou knížku z poloviny dělají ilustrace. Zdeněk Burian, Jiří Wowk! To jsou jména, a jejich obrazy mi zůstávají v hlavě desetiletí. Ne tak zdejší, zřejmě umělecké podivnosti. Tarzan je legenda, toto vydání (1991 Paseka) nehodnotím, abych nečastoval oblíbené nakladatelství odpadem právem tomuto paskvilu náležejícím.


Robodlak
27.07.2023 5 z 5

O kvalitě knihy vypovídá snad nejvíc to, kolikrát byla adaptována pro film, rozhlas ale třeba také komiks. Klasika stále živá a čtivá.

murdoch
18.06.2023 2 z 5

Dobrodružná relaxační četba, nic objevného, ale kdysi mě to dost bavilo. Do vlaku, na dovolenou a na ukrácení času super.

LunaL.
01.01.2023 5 z 5

Byla jsem na zakladce, když jsem v knihovně objevila původní sérii o Tarzanovi. Tak se mi líbila, že jsem přečetla všech 24 dílů. Sice mi to trvalo, ale stálo to za to k prvnímu se ráda vracím, ostatní už mi splývají..

Voliarty
18.11.2022 4 z 5

Príjemná dobrodružná kniha odohrávajúca sa v zaujímavom prostredí tropickej džungle. Páčilo sa mi, ako ju Burroughs opisoval. Tú exotiku a krásu, v ktorej sa ale skrýva nebezpečenstvo v podobe divej zvery. A príde to len mne, alebo Burroughs znie ako kritik civilizácie?

Postava Tarzana si získala napriek niektorým charakterovým črtám moje sympatie. Vďaka častým Burroughsovým pripomienkam chápeme boj, ktorý sa v ňom odohráva. Gény rozumného aristokrata proti výchove drsného zvieracieho prostredia. Trochu úsmevné mi príde, ako sa rýchlo učí novým veciam i cudziemu jazyku. Zas ale aspoň s tým učením nestrácame čas.

Čo sa týka zvyšných postáv, tak tam nie je čo vytknúť. Profesor Porter bol úsmevná postava, i keď sa v ňom skrýva viac. Clayton je klasicky dobrodruh. Jane mi prišla v niečom viac ako len ,,dáma v problémoch". Mala chvíle, kedy mi prišla ako ,,silná ženská postava", aspoň teda na dobu vzniku knihy. A keď sme pri dobre vzniku knihy, tá sa zrejme podpísala na postave Esmeraldy, rovnako ako aj na ostatných černošských postavách.

Táto kniha ma bavila. Získal si ma opis prostredia i hlavný hrdina, ktorému odpustím, že všetky problémy zvládal bez problémov. Body za koniec, ktorý je aký je, ale ukazuje, že Tarzana môžeme nazývať hrdinom (SPOILER: Technicky obetoval svoje šťastie pre šťastie Jane. A to je to, čo hrdinovia robia. KONIEC SPOILERu).

soupik2012
15.06.2022 5 z 5

Souboj s přírodou a Tarzanovo postupné poznávání sebe sama, patří vůbec k tomu nejlepšímu co jsem v dobrodružné literatuře kdy četla. Proto je veliká škoda, že na ostrov připlují bílí lidé. Protože od té doby, jde kvalita a především věrohodnost příběhu strašně dolů. Ze strhujícího dobrodružného a věrohodného příběhu se tak stává zase jenom pohádka. Jako celek ovšem knihu hodnotím velice pozitivně. Je to perfektní oddechovka. Audioknihu načetl pan Jiří Hromada. Na barvu hlasu jsem si chvilku musela zvykat, ale po drobných úpravách jsem byla celkem spokojená.

Aninka36
02.02.2022 4 z 5

(SPOILER) Napínavá kniha o mladém lordu Greystokovi jež si myslel že je opice.
Moje oblíbená pasáž když Tarzan bojuje s gorilou.
Jenom je udivující že to přežil.
Ne boj s gorilou ale že přežil s těmi jeho zraněními jenom lízáním od Kaly.
Ale je to knížka a tam jde všechno.
Velmi se mi líbila.
DOPORUČUJI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

špulo
24.05.2021 5 z 5

Ako okrúhlu 450ku si tu ohodnotím ďalšiu zo zásadných kníh môjho detstva, ktorá má formovala, inšpirovala a smerovala.
Tarzana som objavil niekedy začiatkom veku školopovinného v strýkovej knižnici. V edícii STOPY boli famózne ilustrácie a ja som si v knihe fascinovane listoval a kochal sa. K samotnému prečítaniu som sa dostal trochu neskôr, keď som sa cez mayovky dobrodružne rozčítal. Myslím, že som si to ešte asi 5x potom zopakoval - naposledy v 15tich - aj s niektorými pokračovaniami, takže môžem s čistým svedomím prehlásiť, že som na Tarzanovi vyrástol.
Dej je všeobecne známy. Vyčítať mu naivitu je ako vyčítať Škode 105L blbé štartovanie v zime. Proste k tomu príbehu patrí. Je to v podstate rozprávka a do dnešného dňa neskutočne originálna. Autorove popisy života v džungli a džungle samotnej si dokážem vybaviť aj teraz. A hlavne tú Tarzanovu silu vzoprieť sa okoliu a ísť si vlastnou cestou či zvedavosť a chuť skúšať niečo nové. Hľadajte si v knihe ekologickú agitku, nadradenosť človeka vo svete, rasistickú či náboženskú kontroverziu a podobné kraviny. Pre mňa je toto v prvom rade nádherné dobrodružstvo v exotickom prostredí s fajn pointou a pár myšlienkami, možno témami, na zamyslenie. Mená ako Kala, Kerčak, Terkoz, Tublat si vylovím v pamäti rýchlejšie ako mená spolužiakov zo ZŠ. A kto v živote neskúsil na strome prehupnutie z konára na konár a podobné džungľové vylomeniny, s tým sa nehrám. Tak.

Ujko
18.06.2020 4 z 5

Je to trochu rozdíl, když čtete knihu v -nácti a potom se k ní vrátíte v -sáti. Ale chtěl jsem si ty příběhy připomenout. Každopádně je to výborná oddechovka pro dovolenou nebo když si člověk potřebuje pročistit hlavu od starostí. Tyhle knihy prostě nemůžou končit špatně.

ber-tram
03.02.2020 4 z 5

Poctivě střižený a šikovně promyšlený román (na mnohá pokračování...) se dožil takřka nesmrtelnosti, jen málokdo to dotáhne na 108 let! Tarzan ano. Bezpočtukrát rozpohyboval filmový pás, a kdo z mých vrstevníků by si na papír nepromítal podmračeného Christophera Lamberta a křehkoplachou Andie MacDowell (její filmová premiéra) z adaptace z r. 1984 importované i do našich kin! Dětské oči diváka si pamatují, dospělé oči čtenáře užívají. Protože např. citát „Islám byl, je a vždy bude skvrnou na kulturním vývoji...“ (s. 98) je natolik provokativní, nakolik pravdivý. Celým románem se ostatně vine znepokojivá indicie o obtížné slučitelnosti civilizace s divočinou.
Otevírák série mi stačí, stěží čekat vzestupnou tendenci. To si radši občerstvím dojem z filmu, který pokryl i Tarzanův návrat a hudbou jej vymódil John Scott. Ten nesmrtelný není, ale devadesátku letos, doufám, oslaví! 5/20

ijcro
17.09.2019 5 z 5

Četl jsem příběh z edice Větrníku, je to snad z roku 70. Parádní rozjezd pro celou sérii. A v reáliích tak kolem roku 1900... je to prostě supr!

Film věrný předloze byl snad jen ten s Lambertem a ne úplně přesně. Série s Lex Barkerem jsou jen epizodky v barvě a exhibice hrdinství po americku. A nejnovější film odráží už jen ty naturalistické hrůzy a špatnosti naší doby a nevidím tam žádnou poetiku.

TimeLord
27.08.2018 5 z 5

Jedna z mojich najobľúbenejších knižiek. Proste úžasná vec, odporúčam.

Uroborus
11.03.2018 5 z 5

Nezabudnuteľný príbeh o ľudskom mláďati, vychovanom opicou,...čítali sme o tom knihy, pozerali filmy. Staré slovenské vydania boli krásne ilustrované majstrom detskej knižnej ilustrácie, Vladimírom Machajom a na tie ilustrácie sa nedá zabudnúť!

Messilina
06.10.2017

Trochu useknuté, jako když autor splnil normu stran.

Ladys
02.06.2017 5 z 5

Mám doma i sešitové vydání příběhu se starším překladem. Je lepší. Jak píše reader.007. Ale i tato verze je pořád parádní dávka dobrodružství a chápu, že někdo měl snahu o modernější verzi pro současnější čtenáře. I když mám pocit, že se to moc nepovedlo, stejně jako třeba u nově překládaných verneovek.
Dostal jsem se k této knižní sérii díky kolegovi z práce. Chtěl ji sehnat komplet celou na internetu. Tak jsem si také pár dílů pořídil. Vybral jsem si ty, co tu byly nejlépe hodnoceny a ve starším překladu jsem je nesehnal. A z principu jsem si koupil i první díl.
Číst tuhle klasiku všech klasik ve více jak čtyřiceti letech se může leckomu zdát lehce infantilní, ale věřte, že jsem se skvěle bavil.

bábuška
02.03.2017 5 z 5

Za svého mládí jsem Tarzana četla a obdivovala, ale nedostala jsem se ke všem dílům. Je to sice smyšlené romantické dobrodružství, ale když celý soubor začal v devadesátých letech vycházet znovu, tak jsem jej koupila a teď dělá radost vnukovi.

kitty1113
26.01.2017 5 z 5

Knihy o Tarzanovi miluji. Jsou dobrodružné, napínavé, prostě super. Určitě doporučuji!

Estarenius
19.01.2017 4 z 5

Dlouhé roky jsem se této knize vyhýbal. Přece jen nějaké knihy o Tarzanovi, to bude nuda. Jenže celá ta série, co mám doma. Přitahovala mne až jsem jednou neodolal, a ponořil se do dobrodružství, které rozhodně stálo za to!
Jistě, mohl bych vyjmenovat mnoho knih, co jsem měl radši, ale v jedné věci je samotný Tarzan vynikající. To ztvárnění boje člověka s přírodou. Možnost vidět alespoň v knize tu překrásnou džungli, která toho uměla tolik dát, ale i vzít. Bylo pak o to víc zajímavé sledovat vývoj Tarzana, nepoznamenaného lidskou společností. Jak na něj zapůsobí příchod lidí, a jejich dobré i špatné vlastnosti. A samozřejmě láska..

Tatsume
31.12.2016 4 z 5

"Kdysi dávno" jsem tuhle sérii četla jedním dechem. Dnes už to pro mě celá série tak nějak ztratila své kouzlo, asi už jsem přišla o ideály a dávno nejsem ten naivní typ čtenáře, který hltá každé písmenko v knihách tohoto typu.

Nicméně mohu doporučit jako snažší ale poutavou četbu. Existují i starší vydání, sice pojatá jako sešit (neco typu rodokaps), ale s krásnými ilustracemi, u těch se dá krásně zasnít.