Hradba západu

Hradba západu https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/396079/bmid_hradba-zapadu-Jsc-396079.jpg 5 210 60

Uherské vojsko utrpělo drtivou porážku u Parkánu. Hordy osmanských válečníků pod velením samotného velkovezíra překročily Dunaj a obklíčily pevnost Újvár – Nové Zámky. Tu v křesťanském světě nazývají Hradba západu a vědí, že pokud padne, bude ohrožena celá říše. Obránci jsou odhodláni bojovat do posledního dechu, čelí ale mnohonásobné přesile. Pátá část cyklu o protitureckých válkách v Uhersku, Sedmihradsku, Chorvatsku a Středomoří v letech 1660–1664.... celý text

Žánr:
Romány , Literatura slovenská , Fantasy

Vydáno: , Brokilon
Originální název:

Hradba západu , 2018


více info...

Přidat komentář

Kyri
13.12.2023

Military fantasy prostě není pro mě. Nic ve zlém. Autor je super, chyba na mé straně.

Majkrofon
28.05.2023 5 z 5

Záverečný diel je zároveň aj najlepším z celej série. Svižné, krvavé a napínavé vyvrcholenie výborného príbehu kapitána Bathoryho ani chvíľu nenudí, Červenák do nás celý čas pumpuje akciu a boj o Ujvár je veľkolepé zakončenie jednej z najlepších historicko-fantasy sérii, aké som kedy čítal.


JanusRay
13.03.2023

Za mě nejlepší kniha celé serie, vyvrcholení snad všech dějových linek. Bohužel se autor neubránil obvyklému klišé a to redukci nadbytečných hrdinů. Fantasi, čar a kouzel je minimum, jen pro posun děje jako berlička pokud děj uvízne. O to více se zaplétáte do dvorský intrik, doby kdy vznešený původ nahrazoval schopnosti. Kdy schopní byli obětováni, aby se neprojevila neschopnost urozených. Bohužel autor avizoval pokračování, tentokrát je děj zasazen do obléhání a pádu Nitry a její znovu dobití. Tak uvidíme.

Ivan F
24.10.2022 5 z 5

Tak som sa, priatelia, prešiel po Nových Zámkoch, anglicky Newcastles (kde sa na nás angláni hrabú s jedným hradom, tu boli dva), no a šesťuholníkový pôdorys centra mesta ma previedol od prvej bašty po poslednú (hoci už ani jedna dávno neexistuje) a pred očami sa mi odvíjali dva filmy naraz - preložené jeden cez druhý, minulosť prekrytá súčasnosťou. Bažiny od rieky Nitra tu nie sú, boli vysušené, koryto rieky premiestnené a tam, kde sa kedysi zem poriadne napila ľudskou krvou, tak tam dnes stoja bytovky a paneláky (kedysi mrákava Turkov, šiatrov, diel, koní ...), a v nich si ľudia žijú svoje životy a nemajú potuchy, čo sa pod ich nohami kedysi odohralo. Tam, kde boli kedysi zákopy plné mŕtvol, tam stoja moderné lovištia zvané supermarkety, tri základné školy, lekárne, drogérie, čajovňa a tak ďalej. Pod kalváriou možno nájsť artézsku studňu a vidieť posledné zvyšky bastiónu. Na ulici bratov Baldigarovcov (talianskych staviteľov pevnosti) tiahnucej sa od Michalskej po Forgáčovu baštu možno kedysi stála krčma nesúca ich meno, dnes je tam polícia, langoše, zubár. Obidva kostoly stoja a v stene jedného z nich (kostol Povýšenia svätého kríža) sú podnes deň zaborené gule z tureckých diel - pekne ich vidno z cesty. Nuž čo dodať - ak by nebolo tvrdohlavých maďarských a rakúskych kotŕb, možno to celé mohlo dopadnúť inak a hradba západu by bola odolala. To sa už nikdy nedozvieme, história bola napísaná. Do jej reálií Juraj zasadil posledné Báthoryho dobrodružstvá, čítalo sa to super.

Maud22
11.09.2022 5 z 5

Dá se říct, že všechny cesty vedou do Říma, ale není tomu tak, vedou do Ujváru, Nových Zámků a Hradby západu, což jsou různá pojmenování pevnosti, jež čelí tureckému dobývání. Její obránci jsou sice houževnatí, ale Turci a jejich spojenci jsou v přesile. Báthory nechce bojovat, ale tak se to semele, že se ocitá v pevnosti a jakožto chýrečný turkobijca dostává velení na jedné baště. Není úplně oblíbený, nejvyšší velitel má na něho pifku. Ještě hůř se daří tureckému hrdinovi derviši Čelebimu, z kterého se stává hračka v rukou znesvářených a o moc soupeřících tureckých pohlavárů. Lehké erotické dusno se snáší kolem paní Bieličové a čeká nás překvapení. Otec a syn najdou k sobě cestu, leč osud je znova rozdělí. Chtělo by to další pokračování!

mataj
09.09.2022 5 z 5

Báhtoryho dobrodružné putování spěje ke konci a vrcholí obléháním pevnosti Ujvár (Nové Zámky), kde probíhají kruté boje mezi křesťanským a muslimským světem. Celá série mě velmi bavila.

špulo
12.04.2022 5 z 5

Hradba Západu zdolaná. Chvíľu mi to trvalo, pretože táto tématika nie je úplne môj súdok piva. No, odhodlal som sa. A.... Jazda až som sa občas sám zadýchal. Oddychu minimum, príval krvi a iných životných či poživotných hmôt, delostreľba, puško a iná streľba, sekanie mečmi do všetkého useknuteľného najmä od krku vyššie...
Dosť prospelo, keď Ďuro zmenil na chvíľu štýl/spôsob rozprávania - striedanie uhlov pohľadu, fantasy vsuvky. To bol vánok, ktorý sem-tam odvial zápach bojiska z mojej hlavy. A potom zasa späť do režby. Bol to zážitok, ešte teraz smrdím pušným prachom, potom, špinou a krvou a.... A teraz si musím dať niečo oddychové, rozprávkové...

Luigi1
28.08.2021 5 z 5

Tak to tada bylo krve,že by z toho mohla být povodeň:-)))Ale vážně moc pěkně zpracované a popsané boje a život v tehdejší době.Doporučuji

r0st4
14.08.2021 5 z 5

(SPOILER) Tak tohle bylo... dost jiné, než jsem čekal po dočtení čtverky. Vlastně si teď ani nejsem jistý, jestli jde opravdu o závěrečný díl Báthoryho dobrodružství, a nebo se s kapitánem ještě někdy shledáme. Tak či tak jsem si ale putování po jeho boku neskonale užil! :)

Ano, po Železném půlměsíci jsem čekal v pravdě epické rozuzlení, místo nějž je však servírováno skoro až komorní drama na pozadí obrovských událostí. Možná ale právě díky tomu, že mě Hradba západu dokázala takhle zaskočit, mě tak neskonale bavila. Červenák je prostě mistr historických fikcí, od kterého si rád přečtu prakticky cokoliv ;)

P.S.: Pokud bych měl přeci jen něco vytknout, moc se mi nelíbila linka s Vlčicí, která je díky přímé práci s nadpřirozenem snad ještě výrazně horší, než byl Černý rytíř v Ďáblově pevnosti. Její finální pasáže absolutně vybočují z žánru, do nějž je nám předkládáno, že kniha patří, a mně to opravdu kazilo zážitek. Naštěstí jen chvíli :)

Hellboy12
17.04.2021 5 z 5

Kniha sa dá zhodnotiť pár slovami...Rež a rúbaj do krve... masaker...tak toto ma fakt bavilo,človek si vzal knižku do nemocnice reku na týždeň jedna stačí a nestačila...za deň prečítané...ďakujem pán Červenák toto je skvelá kniha

bleekemolen
03.04.2021 5 z 5

Bezpochyby zatim nejlepsi dil serie. Autor ziskava zkusenosti s kazdou dalsi knihou, i pres obcasne vyzivani se v nechutnostech, uz tento trend pomalu ustupuje. Coz mi vyhovuje. V knize se tentokrat prolina nekolik dejovych linek a jedna z nich mi prisla jeste zajimavejsi nez samotne oblehani Novych Zamkov. Obcas jsem si vzpomnel na legendarni film The Thing :)
Unaveny Bathory naleza novou energii, Misko zase novy zivotni smer a snad i autor dalsi inspiraci pro pokracovani! Hodnotim 5*, coz si nechavam pro opravdu vyjimecna dila. Nepochybne nalezneme spoustu literarne hodnostnejsich knih, nicmene pan Cervenak mi vazne padl do noty.

nero 13
21.12.2020 5 z 5

Tak děj Hradby západu se dá popsat asi takhle, začne to masakrem, pak probíhají další masakry a končí to jedním velkým masakrem, nejhorší je že když pomineme tu fantasy vložku tak je to realita která se opravdu stala.
Pád Újváru neboli Nových Zámků ovlivnil i země Koruny České, protože Turecko - Tatarské hordy vpadly na Moravu a vyplenily ji až k Brnu, velké množství lidí zabily a odhaduje se že až 100 000. obyvatel bylo odvlečeno do tureckého otroctví. V souvislosti s tím jsem na jaře četl článek nějaké aktivistky, nejspíš absolventky zbytečných genderových studií, že i my Češi můžeme za otrokářství, protože naši předci chodily do kaváren a pily kávu a tím podporovali otrokáře a měli by jsme se tedy kát za své ošklivé předky. Myslím že by si paní aktivistka měla trochu nastudovat historii a zjistila by že největšími otrokáři byly hlavně Arabové, muslimové celkově, a černoši mezi sebou, pokud vím tak ve spoustě Afrických států jsou otroci i v dnešní době, a to už tam bílí kolonisté desítky let nejsou.

Jaruš7
19.11.2020 5 z 5

Pět krvavě rudých *.
Musela jsem si je vygooglit, hrady v Horních Uhrách.
Mohutnost a rozsáhlost staveb budí obdiv a úžas.
Po přečtení románové série si člověk uvědomí čeho a koho si má vážit.

Řež a zmar, vše pod velením zapřísáhlých protivníků, neznajících slabosti.
Citace::
"Ve jménu Božím dejte jim nažrat ohně!"
"Zkáza byla všudypřítomná. Z kouře slzely oči, ze smradu masa prožraného škvrčící smolou dehtem se obracel žaludek."
Oheň a dým, oslepující záblesky výstřelů a explozí. Neustávající déšť hlíny, štěrku, střepů, úlomků, třísek, krve a vlhkých kusů těl. Řev raněných, umírajících a mužů hledajících úkryt, štěkání důstojníků, prosby k Bohu, andělům a všem prorokům a světcům, které kdy nosila zem."
A nakonec, po neskutečné ohnivé smršti, sborový útočný pokřik bušící do bastionu že tří stran." Ve jménu Krista!". Za Boha a za císaře!"

Krvavé dějiny.

MP17
07.11.2020 3 z 5

Nemohu si pomoci, ale Hradba západu je asi nejslabší kniha, kterou jsem od Ďura četl. Napětí a dobrodružství bylo oboje upozaděno natahovaným válčením a to prostě není můj šálek čaje. Z hlediska edukativního hodnotím knihu pozitivně, ve slovenských dějinách mám mezery a Hradba západu mě docela motivovala, abych si vše porovnal s reálnými podklady, nicméně chytlavost nebyla taková jako u předchozích dílů.

yerry
01.11.2020 4 z 5

Posledný diel Červenákovej historickej ságy mám dočítaný. Ak máš rád akciu, prídeš si na svoje. Ústrednou témou je síce obliehanie Újváru - Nových Zámkov ale autor dej okoreňuje aj fantasy prvkami, či náznakom detektívnej zápletky. Nudou trpieť nebudeš na celých cca 511 stranách, vata sa nekoná. Budeš sa brodiť vo výkaloch, vyvrhnutých vnútornostiach, trupoch bez hláv, rúk, nôh. Hláv bez trupov, nabodnutých na koloch, či vysiacich ako ozdoby na koňoch tatárskych bojovníkov. Tie kone tu umierajú tiež vo veľkých počtoch. Je to skrátka epické a autor ti nepreťahuje optimistické motúzy pod fúzy.

Báthoryho príbeh napriek veľmi dobrému ústrednému motívu však trpel viacerými nedostatkami, aj logickými. Nechcem tu spoilerovať, tak len dodám, že ten úplný záver mi nesedel.

Ak som už pri minulých dieloch spomenul, že autor nemá dosť dobre vykreslené ženské postavy, a hlavne tie negatívne, tak v tomto záverečnom zväzku to čiatočne napravil. Barónka Rónayová alias vlčica, sa tu chopila svojej roly vamp matróny. Túto svoju rolu však zohrala dobre len zčasti a autor jej potenciál tak úplne nevyužil. Celkovo mi pripadá ako keby mal autor kopu dobrých nápadov ale veľmi lacno sa ich zbavuje. A práve tie by mohli byť korením, ktoré by príbehu dodávalo ešte väčší drajv. Pripadá mi, ako keby autor uprednostnil príbeh pred samotnými postavami.

Zaujímavo vyznieva konfrontácia dvoch civilizácií. Na jednej strane pomerne tolerantná Osmanská ríša k iným náboženstvám (vzhľadom na dobu) na svojom území. V osmanskom okupačnom vojsku boli totiž aj kresťanské vojská s kresťanskými symbolmi na svojich zástavách. Čo bolo pre kresťanskú náprotivnú stranu niečo nepredstaviteľné. Zaujímavo vyznieva konfrontácia aj v civilizačnej úrovni, či už sa jednalo o vedu, vzdelanosť, hygienu či kultúru, kde Západ jednoznačne ťahal za ten kratší koniec.

Už sa budem opakovať. Čítavosť knihy je vysoká a autorov pohľad na opísaný kus histórie veľmi podnetný. Odporúčam, ak máš rád epické historické romány...

Rita55
26.10.2020 4 z 5

Kdyby se mi to nelíbilo, nedočetla bych všech pět dílů :-) Také tentokrát jsem se na každé otevření knihy těšila. Jen zjišťuji, že asi moc nemusím knihy o obléhání, kdy je děj přišpendlený na jedno místo a postavy mají na výběr pouze špatné nebo ještě horší řešení situace. (Nedávno jsem dočetla knihu Řád - zase Turci, jen o sto let dříve - musím ale konstatovat, že pan Červenák si s tím aspoň poradil mnohem mnohem lépe než Willocks - možná to bylo i tím, že Malta byla obléhána víc jak tři dloooouhéééé měsíce :)

Hade
07.09.2020 5 z 5

Velmi se mi líbilo, nicméně si neodpustím jedno klovnutí: v knize obě vojska používají k dělostřelbě kuchyňské náčiní - chyba překladatele?
Pro vysvětlení: hmoždíř je kuchyňská potřeba, velkorážové dělo střílící obloukem se jmenuje MOŽDÍŘ.

J.P.S.
19.08.2020 5 z 5

V posledním díle se zaceluje příběhová linka, která byla (dle mého gusta) poněkud nešetrně přetržena na konci předchozího dílu. Tady jsem se dočkal toho, co mi v minulém díle chybělo, :))

Poslední díl série má opravdu grády. Tradičně drsný děj má celou dobu neskutečný spád, a když naši hrdinové zjistí, že vedle Turků za hradbami mají uvnitř města nepřítele se schopnostmi pekelnými, tak to panečku začne jízda! Jak se dozvíme, výbuch skladu s prachem - k němuž historicky při obléhání Nových Zámků skutečně došlo - nebyl úplná náhoda....

Třešničkou na dortu byl konec, který byl navzdory drsnosti a syrovosti celé ságy v podstatě šťastný (nikoli však vysloveně happyendový).
Nádherné zakončení skvělé série :))

kuruteku
28.07.2020 5 z 5

Dočteno, vstřebáno. Výborné. Není to historický román, ale spoustu užitečného vhledu do osmansko-habsburských válek tu je. Jenom mi vrtá hlavou - byl to skutečně tak zásadní náboženský střet, když řada národů se s osmanskou nadvládou nějak vyrovnala a byla jim povolena určitá náboženská svoboda? Dalo se v těch časech vůbec přežít - a nezapomeňme, že v té samé době v západní a střední Evropě probíhala třicetiletá válka, takže ty boje šly napříč celým kontinentem. Je to skvěle napsané, plné detailů, ve kterých nejsem schopen najít nějaké zásadní chyby (tedy našel jsem jen, že Nové Zámky jsou maďarsky Érsekújvár a turecky Uyvar; takže volání Ujvár je v toleranci).

Chidlink
01.06.2020 5 z 5

Právě jsem dočetl pátý díl a je to opravdu epické :) Nechci toho psát víc, abych neprozradil náhodou něco z děje, jen chci říct Nitraaa !!!