Dobrodružstvá zajačika Petríka

Dobrodružstvá zajačika Petríka https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/296079/mid_dobrodruzstva-zajacika-petrika-LsD-296079.png 4 61 18

Beatrix Potter je bezpochyby jednou z najobľúbenejších spisovateliek pre deti. Po svojej prvotine Dobrodružstvá zajačika Petríka, ktorá prvý raz vyšla v roku 1902 vo vydavateľstve Fredericka Warneho, pokračovala v tvorbe o zvieratkách. Jej prívetivý humor a pestré ilustrácie vdýchli zvieracím postavičkám život. Autorka raz napísala: "Ak by som aspoň trochu pomohla deťom, aby dokázali oceniť radosť v každodennom živote, bola by som šťastná." Jej nadčasové rozprávky sa predávajú v miliónových nákladoch a neprestávajú zabávať deti po celom svete.... celý text

Přidat komentář

Cara.17
12.04.2024 5 z 5

Kniha Dobrodružství králíčka Petra vypráví nejen o tomto tvorečkovi v modrém kabátku ale o celé jeho rodině. Popíše vám veselé zážitky i potíže, jež tato králičí rodinka zažívá - ať už je to na zahradě jistého pana Gregora anebo poté, co se do sousedství přistěhuje nebezpečný lišák pan Tod.
Skutečnost, že většina spisovatelů nemá příliš jednoduchý život, je určitě známá mnoha lidem. Krom toho, že jejich povolání v sobě nese nejistou budoucnost, častokrát musí zažít i desítky odmítnutí ze stran nakladatelů a někdy i nelibost od vlastní rodiny. Jednou z takových autorů byla i Beatrix Potterová. Že jste o ní nikdy neslyšeli? Anebo slyšeli, ale mnoho si o ní nepamatujete? I já na ni „narazila“ pouhou náhodou. A to prostřednictvím skvělého filmu z roku 2006 Miss Potter, kde hlavní roli bravurně zahrála Renée Zellweger. Film mě opravdu zaujal a přiměl, abych si o této výjimečné spisovatelce zjistila víc.
Jak už jsem zmiňovala na začátku, Beatrix neměla jednoduchý život. S rodiči (a zvláště s matkou) si příliš nerozuměla a ačkoli byla velmi nadějnou přírodovědkyní, studium pro ni jako pro ženu v tehdejší době nepřicházelo v úvahu. Její radostí byl chov různých zvířat, k nimž se řadili králíci, žáby, čolci, mloci a fretky, které považovala za své přátele. Tyto tvory velmi ráda skicovala, čímž zdokonalila své malířské dovednosti. Jejím dalším potěšením bylo psaní příběhů o těchto jejích malých přátelích. Po několika neúspěšných pokusech, ve kterých se snažila vydat knihu o králíčku Petrovi, se jí jednoho dne ozvalo nakladatelství Warne & Co.
Z Beatrix se stávala úspěšná autorka. V osobním životě jí ale štěstí moc nepřálo - postihla ji totiž tragédie v podobě smrti jejího vydavatele Normana Warnea, s nímž byla kvůli nesouhlasu rodičů tajně zasnoubená. Beatrix se později z města odstěhovala na venkov do krásné oblasti Lake District. Tuto krajinu si velmi zamilovala a s pomocí svého právního poradce Williama Heelise (ten se později stal jejím manželem) ji díky penězům za své knihy a dědictví po rodičích zachránila. Lake District totiž hrozila likvidace od průmyslových a stavebních společností, ale díky Beatrix je tento krásný kus země zachován dodnes.
Možná se ptáte, proč se o tom všem zmiňuji. Existuje přece spousta významných osobností, ať už spisovatelů, herců či zpěváků, kteří také věnují část svého jmění na dobré a prospěšné věci. Proč vůbec poukazovat na jednu autorku dětských knih? Odpověděla bych vám: PRÁVĚ PROTO, že to byla autorka dětských knih.
Walt Disney, spoluzakladatel jedné z největších firem na světě, řekl: „Nikdy nezapomeňte, že všechny tyto věci začaly snem a myší.“
Pokud jste měli anebo jednou budete mít to štěstí, že se do oblasti Lake District podíváte (anebo si ji prostě jen vygooglíte), dodávám: Na počátku záchrany této nádherné krajiny stál králík a malá, na první pohled obyčejná, dětská kniha.

slamenka
03.02.2022 3 z 5

Tahle knížka je krásně zpracovaná. Četl jí sedmiletý syn nahlas v rámci své četby do školy. Četla se mu dobře, příběhy se mu moc líbili. Já už tak moc nadšená nebyla, zvířátka oblečená jako lidi, většinou jen kradou zeleninu zapšklému panu Gregorovi. Ilustrace jsou ale nádherné.


Knihomolka506
01.01.2022 5 z 5

První kniha roku,
berte to jako malý začátek knižního útoku
Ale pozor každá kniha nebude ve verších,
Hodnotím také v klasických komentářích.
do knižní výzvy zbývá hodně knih,
jednu vezmu na cesty , s další jedu na saních.
příběh z jedné králičí rodiny,
čtu více než 4 hodiny.
Hopsinka, Ocásek, Petr,
králíci nosí krásný svetr.
Samotný příběh je poutavý,
spolu s ilustracemi přináší spoustu zábavy.
Výzvy: databáze knih, téma 16. (autor nežije )

Adrim
06.06.2021 5 z 5

Kniha jako taková je velmi pěkná, poučná a jistě poutavá.

DádazPrahy
28.04.2021 5 z 5

Roztomilé knížečky se zvířecími hrdiny u nás dosud málo známé spisovatelky a ilustrátorky Beatrix Potterové jsou v Anglii "národním klenotem" a provázejí už několik generací. S její tvorbou jsem se měla možnost seznámit v oblasti Lake District, kde si jí jako své domovské autorky dosud velmi váží. Bylo zajímavé navštívit její farmu Hilltop, dokonce jsem mluvila se staršími lidmi, kteří si Beatrix ze svého dětství jako starou paní ještě pamatují. Koupila jsem si tam také několik jejích knížek, které opakovaně vycházejí v tradičním malém formátu, tak, jako tomu bylo u prvního vydání. Jsem moc ráda, že příběhy s ilustracemi Beatrix Potterové se dostaly i k českým dětem - určitě ani po tolika letech neztratily nic ze svého půvabu, i to ponaučení ve smyslu "poslouchejte maminku" tu má své místo.
Překlad tohoto vydání považuji za zdařilý a určitě doporučuji.

Daněla
19.02.2021 2 z 5

Knížka nás dost zklamala. Rozhodně moc nefrčí. Text je sice pěkný i obrázky, ale obsah je dosti zvláštní. Některá zvířata se chovají jako lidé, jiná jsou jen zvířata. Často chybí potrestání špatného chování.

Sofonisba
15.01.2021 5 z 5

Tuto dětskou knihu jsem si půjčila pod vlivem filmu "Miss Potter", pojednávající o životních osudech autorky a její cestě k úspěchu. Už ve filmu mě okouzlily ilustrace a tak jsem byla zvědavá na knihu. A psané slovo za kresbou nijak nezaostává. I jako "dospělák" jsem si příběhy králíčků s chutí přečetla - a jak krásně se mi potom usínalo :) :)

Osice
03.01.2020 5 z 5

Po Zajíčkovi Ušáčkovi vytáhla dcera záměrně z knihovničky knihu o jeho příbuzném králíčkovi Petrovi:-) Začátek mě trochu vyděsil… „Nezapomeňte, že váš tatínek tam měl nehodu! Chytili ho a paní Gregorová z něj udělala paštiku.“ …měla jsem obavu z dceřiny reakce, ale nerozhodilo jí to (je asi zvyklá od prarodičů ze Šumavy, kteří chovají králíky a jiné domácí zvířectvo).

Knížka obsahuje 4 příběhy a v každém z nich hrozí někomu z králičí party nebezpečí. Moc hezky se mi příběhy četly, byla jsem napnutá, jak se budou dobrodružství králíčka Petra a dalších vyvíjet a obdivovala jsem ilustrace, jimiž svůj text doprovodila B. Potterová. Bylo sympatické, že občas autorka ke čtenářům promlouvala – tím získal vypravěč, resp. vypravěčka kontury skutečné osoby z masa a kostí. Z příběhů dýchá doba dávno minulá, ale nikterak jim to neubírá na čtivosti, ba naopak. Příběhy mají příjemné tempo. Když jsem četla o tom, jak malí králíčci usnuli, tak se do říše snů odebrala i dcera:-)

Dcera nejvíc prožívala poslední příběh o panu Todovi. A nejvíc řešila, že spí jezevec Tomy Brok v botách v posteli a jak lišák Tod vysuší mokrou postel:-)

Vyřazená z knihovny, ale u nás má své místo.

reader.007
12.11.2019

Ilustrace jsou bez debaty nádherné, ale ty příběhy... Úplně do konce jsem to ještě nedala, zatím potřebuji vydýchat vyžírkovskou rodinku Hoplinčinu a jejich parazitování na pilnějších příbuzných a zlodějinu jako standardní způsob obživy. V dobách autorčina života to MOŽNÁ bylo normální chování, ale pro děti mi to výchovné moc nepřipadá.

m.zirhut
16.09.2019 3 z 5

První dva příběhy děti (6 a 8 let) celkem bavily, ale třetí jsem jeden den rozečetl a druhý den už ho ani nechtěly dočítat.

HancaB82
17.10.2018 5 z 5

Moc pěkná knížka! Hezký příběh doplněný krásnými ilustracemi. Doporučuji!

rarášek
10.09.2018 4 z 5

Nádherné, milé a roztomilé - tak se dá popsat kniha i ilustrace. :)

bibi.r
25.06.2018 4 z 5

Kouzelné ilustraci i něžný jazyk.

dialed
29.03.2017

V originále pro nás má větší kouzlo. V ČR bohužel velmi zkrácená verze :-( Jinak moc hezké.

Taťka Hraboš
12.04.2016 5 z 5

Roztomilé, i když docela jednoduché příběhy trochu lehkomyslných králičích hrdinů, kteří kvůli své lehkomyslnosti vždycky spadnou do nějaké šlamastyky, ze které se pak musejí, někdy se štěstím, vyhrabat. Populární je knížka bezpochyby i pro krásné ilustrace, jejichž autorkou je tuším sama autorka příběhů. Ani občasná perlička humoru v knížce nechybí.

havranice
31.01.2015 4 z 5

Kniha je to krásná, křídový papír, je velká, na každé straně krásné ilustrace, dost vhodná jako pěkný dárek. Bylo to mé první seznámení se s Beatrix Potter. Nejdřív jsem knihu přečetla sama a trochu mě překvapilo, že tak slavné příběhy jsou ale ve skutečnosti dost jednoduché a na první přečtení mi přišly jakoby bez hlubší myšlenky či nějaké originality či podnětnosti. Prostě králiček by neměl chodit do zahrady pana Gregora, ale jde tam, je tam skoro chycen, ale nakonec vyvázne a vrátí se domu - nic víc, nic míň - ve více příbězích se opakuje v obměnách tento podobný motiv. Nejdřív mi to na tak slavnou autorku přišlo jakoby málo. Ale když jsem knížku začla číst opakovaně dětem (3 a 7 let), získala si mě. Teď v ní vnímám takové pěkné kouzlo. Je tam atmosféra venkova, domáckosti, takové určité pozitivní prostoty, je to ale i trochu napínavé, a zároveň takové zdravě realistické a nesentimentální. Hned na první straně se dozvíme, že tatínek králíčka Petra měl nedávno nehodu - a sice že z něj paní Gregorová udělala paštiku. Děti tenhle moment fakt zarazil - byla to směsice vážnějších pocitů a zároveň to vnímaly trochu srandovně a trochu právě zase ne. Teď se u toho vždy jakoby pousmějí a zároveň pokývají hlavičkama, jakože takový je holt život... Něco mi v tom přijde zdravého a příběhy jsem si oblíbila. Akorát tedy první 3 příběhy jsou krátké - cca na 15 minut čtení a pochopitelné cca od 3 let, ale poslední příběh - o panu Todovi je hodně dlouhý - cca 45 minut čtení a je poměrně o dost složitější (řekla bych, že je vhodnější pro starší - tak od 4 či 5 let). Příběh o panu Todovi je také hodně nesentimentální - prostě o nenávisti. Ale dobrý, děti u toho ani nedýchaly napětím. Sedmileté dceři se kniha líbí také, ráda si její čtení několikrát poslechla, ale první tři příběhy už jsou pro ni přeci jen jednoduché a po páté už je slyšet nechce. Nejvhodnější je kniha myslím od 3 do 5 let.

Samira
04.04.2014 5 z 5

Klasické příběhy od Beatrix konečně vydané u nás. Její dílo obdivuji, neb se pyšní krásnými příběhy a úchvatnými ilustracemi. Nevím, kdo ji má rád více, jestli já nebo děti. Jen škoda, že kniha vyšla v tak velkém formátu. Třeba se jednou dočkáme a její příběhy tady budou vycházet jako v Anglii v malinkém jednopříběhovém vydání, měla bych je všechny. Jinak knihu doporučuji, musí se líbit všem.

hrubiv
03.01.2013 5 z 5

Krásně, citlivě, místy smutně přesto reálně zachycen život zvířátek na anglickém venkově. Kniha je doplněná ilustracemi autorky. Rozhodně stojí za přečtení. A děti, a dokonce i některé dospělé, doslova pohltí její filmové zpracování.