Dobrodružný svět Zdeňka Buriana

Dobrodružný svět Zdeňka Buriana https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/307080/bmid_dobrodruzny-svet-zdenka-buriana-ZyQ-307080.jpg 5 53 23

Světy Zdeňka Buriana série

1. díl >

Velká monografie z počátků tvorby mistra dobrodružné ilustrace Zdeňka Buriana. Knihu tvoří povětšinou kompletní soubory ilustrací ke knihám z nakladatelství J. R. Vilímek a několika dalších nakladatelů z let 1921–1947. Chybějící ilustrace jsou připojeny v dodatku, takže kniha poslouží rovněž jako vůbec první souborný katalog rané tvorby Zdeňka Buriana. Vedle ilustrací a obálek ke známým knihám Alexandra Dumase, Roberta Louise Stevensona, Rudyarda Kiplinga či Alfreda Assollanta jsou v knize uvedeny i méně známí autoři Joseph Delmont, Paul Grabein, Rudolf de Haas a mnozí další. Výtvarný doprovod je uveden krátkou statí o autorovi i stručným obsahem knihy, aby čtenář měl lepší přehled, k jakému ději se ilustrace váží. Kniha též obsahuje několik raritních ilustrací z nevydaných knih nakladatelství J. R. Vilímek. Knihu uzavírá studie o ilustrační tvorbě Zdeňka Buriana z pera znalce jeho díla Rostislava Walici.... celý text

Přidat komentář

Bedřich63
03.04.2022 5 z 5

Ti, co knihu četli a obdivovali přitom ilustrace Zdeňka Buriana z jeho raného období, tak vědí, jak kniha vypadá. Její parametry jsou úctyhodné: rozměry 34 x 24,5 x 4 cm, váha 2,9 kg.
Stejně tak i obsah je výjimečný. Kniha obsahuje desítky velmi kvalitních reprodukcí kreseb Zdeňka Buriana a stručné popisy obsahu knih, které svými malbami doplnil.
Doporučuji všem milovníkům ilustrovaných dobrodružných knih.
Ještě v nedávné době bylo docela obvyklé, že knihy byly doplněny obrázky, aby byla podnícena čtenářova představivost.

jprst
18.02.2022 5 z 5

Když se daří, tak se daří, tedy když už jsem 1. vydání propásl. Parádní úlovek z mého oblíbeného antikvariátu, ještě že je jeho majitel kamarád a některé perly do regálů dává až s delším zpožděním. Tohle není ani tak ke čtení, jako spíše k dívání, a t o opakovanému.


TaLu
11.01.2022 5 z 5

Tak tento skvost dorazil dnes do mé knihovničky.
Kniha je to objemná, těžká, ale číst ji budu s lehkým srdcem. Už předmluva stojí za to. Listuji tímto dobrodružstvím, a vydávám se na cestu, na kterou nás Zděnek Burian svými ilustracemi zve. Napětí a dobrodružství zmrazené v čase a přesto tak živé. Ach, ti koně!
Duše ilustrátora s fantazií tak obrovskou, že skrze stránky knih nakazila fantazií mnohé z nás. Své stárnoucí tělo složím do křesla, a nechám probudit mladé srdce dobrodruha. Díky.

petr_
11.07.2021 5 z 5

To nemá smysl komentovat, je to krásná kniha ke které se mohu kdykoliv vracet.

ondra2
19.05.2021 5 z 5

Jelikož jsem četl nejdříve Podivuhodný svět, který obsahuje ilustrace spíše z třicátých let a doby následující, které byly skutečně výborné, možná mě trochu zklamaly ilustrace z let dvacátých obsažené v této knize. To je nicméně dáno i autory zmiňovaným zráním Z. Buriana a vylepšováním jeho techniky. Uvedený "nedostatek" je nicméně vynahrazen ilustracemi z pozdějších let, jež jsou v knize také. I tak byla kniha výborná, autoři s ní stejně jako s ostatními díly museli mít značnou práci, tu je třeba rovněž ocenit.

M.M.787
06.05.2021 5 z 5

Moc jsem si knihy přála. A přání se mi splnilo! V dětství jsem hltala Štorcha a Augustu, milovala jsem ilustrace jejich knih. Chtěla jsem Buriana poznat blíž... Úžasné!

Corso
20.10.2020 5 z 5

Kupou tejto knihy ticho clovek suhlasi aj s vyhodenim prasuli za kazdy dalsi diel "Svetu Z.B." Za mna vzdy lepsie par dni nezrat a utratit prachy za luxus... po vzore salonnych flamengrov ako bol moj stary otec za republiky... ako na nieco len vo vyklade cumiet a slintat. Pripadne slintat nad obrazovkou e-knihkupectva. Krasa krasa a stastim ma blazi ze uz som objednal aj "Podivuhodne svety". Nadhera. Mozete popasat oci nad nadhernymi obrazkami, a ked sa uz nasytite, mozete zase sledovat detaily jeho malby, kvasu, akvarelu. Studovat tahy a techniku. A az dostudujete mozete knihu zase zacat listovat a len tak snivat nad pribehmi ktore na obrazoch su. A vela vela spominat na casy kedy ste verili ze tie dobrodruzstva v knihach su skutocne. Je to luxus a honosna zabava. Za tych 15 krabiciek cigariet vam to snad stoji nie? Drtivych nekompromisnych 5 hviezd za vizualne orgazmy.

Disease
11.05.2020 5 z 5

Vzhledem k tomu, že jsou ilustrace skenovány z originálů, je to jednoznačně revoluční počin, nejen pro Burianology.

Jako bonus výborné průvodní slovo o autorech, které až na pár výjimek neznám.

Jediná výhrada je k abecednímu řazení podle autorů, i když chápu, že nějaký systém to mít musí. Upřednostnil bych chronologické řazení, kdy by se dal lépe sledovat vývoj Burianova rukopisu. Nicméně je to opravdu miniaturní negativum.

Kovářskej
05.04.2020

Nádherná KNIHA. Je to přesně ten typ knihy, která vás vezme zpátky do dětství a současně víte, že bude pokladem i pro vaše vnoučata za 50 let...Tato kniha je bez přehánění KLENOTEM mé knihovny.

XbookwormX
14.03.2020 5 z 5

Jsou knížky, který prostě MUSÍTE VLASTNIT!

Hobo
29.01.2020 5 z 5

Naprosto skvělá publikace o dobrodružných knihách a hlavně ilustracích Zdeňka Buriana.

KAREL6725
12.01.2019 5 z 5

Úchvatna kniha , plná překrasných ilustrací . Tahle kniha se prostě musí vidět. Listovat touto knihou nikdy neomrzí. Člověk musí žasnout kolik nádherných ilustrací pan Burian vytvořil. Plný počet hvězd . Chlouba mojí knihovny. Velké poděkování vydavatelství Plus , že tato kniha spatřila světlo světa.

Nočnípták
09.01.2019 5 z 5

Nádhera!
Krása!
Mám v knihovně zvlášť ve dvou policích knihy ilustrované panem Burianem. Tahle však stojí na komodě ve stojánku /a to jsem musela uklidit všechny fotky vnoučat do šuplíku/.
Díky, díky, díky autorům i nakladateli.

Francois17
13.06.2018 5 z 5

Nádherná a reprezentativní publikace. Teprve když ji máte před sebou, tak si uvědomíte jak veliká kniha to je. Pokud se podaří vydat ještě další pokračování ve stejném formátu, bude to skvělé. Edice Dobrodružný svět je má oblíbená a mám ji skoro kompletní, proto jsem velmi vděčný za informace o jednotlivých autorech. Bylo by zajímavé i podobné zpracování edice S puškou a lasem od Toužimského a Moravce, ta by vydala nejméně na dvě takovéhle knihy.

encyklopedie
26.01.2018 5 z 5

...nejlepší kniha roku 2016
...kdo chce nakouknout
https://www.citarny.cz/index.php/knihy-lide/autori-a-knihy/ilustratori-a-knihy/zdenek-burian-a-jeho-svet

Damato
22.01.2018 5 z 5

Teda, to bylo tak nádherné čtení, že bez komentářů 5* a vůbec nemám co k tomu ještě dodat. Fakt úžasné čtení s ještě hezčími obrázky.

p3tris
09.01.2018

Kniha, u která si asi nikdy nezaškrtnete okénko "přečteno". Protože si v ní budete listovat pořád, vracet se k oblíbeným kresbám a vzpomínat na dobrodružství klukovských let. I já mám na čestném místě v knihovně vystavené "Verneovky" a přál bych si tedy další takové mistrovo souborné dílo. Je z čeho vybírat.

FrankCastle
30.09.2017 5 z 5

Krásně zpracovaná kniha mistra svého řemesla. Teď už jenom čekám na další, ale tentokrát Verneovky.

Boby17
04.03.2017 5 z 5

Úchvatná kniha nedostižného ilustrátora. Děkuji autorům za mimořádný počin. Škoda, že kniha neobsahuje všechny ilustrace v celé velikostii. Chybějící ilustrace mohly být větší (4 nebo 6 na celou stránku), ale patrně finanční aspekty pro vydání této knihy byly neúprosné. Ale i tak děkuji za skvělé dílo!

maryzka
29.01.2017 5 z 5

Nádherné ilustrace a ještě lepší knihy z nakladatelství Vilímek( bohužel poněkud zapomenuté), ale pro tohle nakladatelství mám docela slabost, neboť jsem pár knih našla i u mě doma. Jenomže sešitová vydání některých knih, které byli vyjmenované v této knize jsem už po půdách nenašla( bohužel asi byli již vyhozeny). Co se, ale jinak týká knihy tak je zajímavá, krásná, ani v superlativech se nedá vyjadřovat. I když cena byla taky báječná( ještě, že jedno knihkupectví za určitou službu má poukázky). Ale co zato to stojí