Dobrodruh z paneláku

Dobrodruh z paneláku https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447705/bmid_dobrodruh-z-panelaku-2Uw-447705.png 4 28 6

Dobrodruh z paneláku série

1. díl >

Cestovatelský román o zážitcích kluka, kterému se jeho výpravy staly osudem. Upřímná zpověď o poznání, dospívání a o tom, jak se postavit na vlastní nohy, i když máte prázdnou kapsu a nulové zkušenosti. Dobrodruh Lukáš Matějček v částečně autobiografickém románu vypráví o tom, jak v osmnácti vyrazil z Ostravy poprvé do světa. Stopoval do Íránu, kde ho už po pár hodinách okradli o většinu věcí a zavřeli do vězení. Překážky překonal, po návratu odmaturoval a brzy nato odletěl na půl roku do nepálských hor učit děti angličtinu. Pak se přesunul do Indie – a právě ta mu změnila život. Skamarádil se tam totiž s výrobcem kožených doplňků, se kterým později založil úspěšnou módní značku.... celý text

Přidat komentář

Kapkaa
08.03.2023 3 z 5

Jak zhodnotit dílo, které není autobiografický cestopis a ani román. Je tak od každého trochu a bohužel v žádné z těchto kategorií není dotažen do konce.
Já sám nejsem fanoušek a čtenář autobiografických cestopisů nicméně tohle dílo mě zaujalo svým románovým zpracováním. Bohužel románová část o lásce hlavního hrdiny k ženě, která má očividně nějaký problém, je nejslabší částí celé knihy.
Celá zápletka o lásce působí naroubovaná na tvrdo a moc do zbytku knihy nesedí.
Co se týče částečně autobiografického cestování hrdiny, to jest mnohem lépe zpracované a podíváte se s ,,hrdinou,, do zajímavých koutů světa či zajímavých situací. Bohužel i tahle část má svá hluchá a nezajímavá až nudná místa.
Celkově knihu mohu doporučit, nicméně má svá ALE. Párkrát jsem knihu musel odložit a odpočinout si od ní, abych jí dočetl.

kalinkacz
27.12.2022 4 z 5

Přiznám se, že na knihy o cestování moc nejsem. Když si přečetla anotaci knihy, tak jsem si řekla, že to zní tak zajímavě, že to prostě zkusím. A ano, bylo to opravdu hrozně fajn a zajímavé čtení. Nemůžu sice říct, že by mě bavily všechny části knihy stejně, ale příhody z autorových cest byly naprosto skvělé.


Crozz
17.05.2022 4 z 5

Pěkné čtení o cestování, mám rád tyhle české dobrodruhy v cizině.

Mibaf
22.09.2021 4 z 5

Kniha mi byla sympatická především jazykem, který autor používá, přímostí a upřímností toho jak popisuje to, co zrovna prožívá. Od určité chvíle jsem se ale přistihl, že mně více zajímá jak dopadne jeho love storry, než to, co obsahuje jeho deník z Indie. Ale možná je to jenom znamení, že si mám dát od cestopisů chvilku pauzu :)

simona5r
04.06.2021 3 z 5

Cestovatelský deník smíchaný s love story. Od každého trochu, když už jsem si zvykla a začetla se do cestování, tak zas přišla přestávka. Nápad je zajímavý, ale trošku nedotažený. Ale jako oddechovka to bylo fajn.

klara.franta
02.03.2021 3 z 5

I když cestopisům moc neholduji, knihy si obvykle půjčuji z knihovny, rozhodla jsem se tuhle knihu si koupit. Teď, po přečtení, v mé knihovně, ale nezůstane a pošlu ji dál. Je to takový styl jednou a stačí (teda alespoň pro mě). Jak už jsem zmínila, cestopisy moc nemusím, poprvé a naposledy mě nadchl L. Zibura.
Autora knihy jsem před čtením neznala. Lukáš ve své knize zajímavě promítá čas strávený v zahraničí před nějakou dobou, ale zároveň současnost, což se mi líbí. Chvílemi se ale ztrácím, proč a kam vlastně jde/jede. Někdy naprosto nechápu popsané situace. Do čtení knihy jsem se někdy musela až nutit, k posledním asi 80ti stranám mě donutilo sluníčko na balkoně a docela mě překvapil konec celého příběhu. Nemám ve zvyku spoilerovat, takže to dodržím i teď, knihu si proto přečtěte a posuďte sami :)

Autorovy další knížky

Lukáš Matějček
česká, 1995
2020  73%Dobrodruh z paneláku
2022  70%Dobrodruh z paneláku: kniha druhá

Kniha Dobrodruh z paneláku je v

Přečtených36x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce67x
Chystám se číst67x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x