Dobrodruh

Dobrodruh https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435966/bmid_dobrodruh-olR-435966.jpg 4 47 12

Fred sleduje z okénka malého letadla tajuplnou džungli pod sebou. Vždycky snil o tom, že bude dobrodruhem a objevitelem neznámých zemí. Kéž by mohli přistát a probádat to tam. Netuší, že už za pár chvil se jeho přání splní. Letadlo se zřítí a on se s dalšími třemi dětmi ocitne uprostřed rozlehlé amazonské džungle, plné nebezpečí. Začíná pro ně dobrodružství, o jakém se jim ani nesnilo. Aby přežili, musejí se naučit spolupracovat, obstarat si potravu a postavit si vor, na kterém po řece doplují do civilizace. Netuší, že objeví trosky dávno ztraceného města. A že v něm nebudou sami…... celý text

Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Explorer , 2017


více info...

Přidat komentář

babicka_amalka
27.12.2023 3 z 5

začala jsem audioknihou, kterou jsem ale po pár kapitolách musela odložit - něco tak hrozného, jako Brouskova uřvaná imitace dětského hlasu malého Maxe, se opravdu poslouchat nedalo;
čtení jsem tedy dokončila "klasicky" - eknihou;
asi jsem čekala moc, ale byla jsem dost zklamaná; nebylo to úplně špatné, ale chybělo tomu ono "něco", co děla z příběhu dobrou knihu;
přečtení sice nelituju, ale s klidným svědomím bych knihu doporučit nemohla, stejně jako vím, že se k ní nikdy nevrátím (na rozdíl od Verna, Sienkiewicze, Wysse, Defoea a dalších autorů knih s podobnou tématikou);

Rozari
25.10.2023 5 z 5

(SPOILER) “Starej se o to, co máš rád, jinak si nezasloužíš mít rád nic.

Četla jsem synům (8 a 9,5 let) po večerech, moc se jim to líbilo (a mně víceméně taky). Návrat dětí do civilizace jsem oplakala dojetím, ale jinak mi ten konec připadal takový zkratkovitý (těšila jsem se na popis letu, přistání, co se dělo potom) a pak už byl jen epilog.
Ale kluci to “žrali. Krásné ilustrace. Doporučuji!


jopp
05.09.2023 4 z 5

Synovi (7) se knížka líbila, i když ho nijak neohromila. Mně se líbil námět, ze kterého mohla podle mého autorka vytěžit více. Příběh na mě působil poněkud uměle. Nicméně je to kniha pro děti, ne pro mě, takže moje hodnocení není úplně stěžejní..

harrym
14.04.2023 4 z 5

Mno, nevím. Je to celkem pěkná knížka, ale popravdě netuším, co z toho autorka chtěla vytvořit. Začátek vyzněl celkem dobře, ale pak je celkem prudký zlom, ty kecy s dobrodruhem to stočily zase jinam.

knihomolka27
09.03.2023

(SPOILER) Nepřečetla jsem úplně celou knihu, tudíž nehodnotím hvězdičkami. I přesto jsem přečetla dost na to, abych řekla, že kniha je povedená - a pro děti obzvlášt. Postavy jsou zajímavé, sice mi přijde, že na děti jsou možné až nepravděpodobně vyspělé - kolik toho věděli o prostředí, živočichách atd. Sice tam bylo řečeno, že jedna ta holka odtamtud trochu pochází, ale i tak...nepřišlo mi to moc pravděpodobné, ale chápu, že aby se tam něco dělo, tak museli být schopnější. Líbilo se mi, že to byl opravdu hodně dobrodružný příběh, a hlavně se při čtení člověk i něco naučil, co by se mu mohlo hodit pokud by náhodou uvízl sám na nějakém opuštěném ostrově. Celkem mě to tedy bavilo, postava Dobrodruha mi přišla cool a zajímavá, ale ten příběh mi možná přišel přeci jen trochu delší než by mohl být a u konce mě to už ztratilo - Ale to vůbec neznamená, že ta kniha je špatná, naopak si myslím, že je vlastně vzhledem k žánru nadprůměrná a pro děti víc než vhodná, a i ty vztahy tam fungují a jsou zajímavé .... až budu mít náladu, tak se k ní zase vrátím a zavrtám se víc do džungle, ale zatím mi stačí jen takový malý výlet, který jsem čtením absolvovala.

Lovehorses365
27.01.2023 5 z 5

Náádhera. Tohle je opravdu povedená kniha!!

85098211
03.10.2022 3 z 5

Po havárii letadla v džungli jsou Fred, Con, Lila a Max ponecháni svému osudu. Čtyři děti se tedy vydají samy na cestu a čeká je opravdu velké dobrodružství, během kterého potkávají (mimo jiné) také jednoho dobrodruha ;-).
Když jsem byla malá, příběhy tohoto typu jsem doslova milovala. Zde mi ale docela vadilo, že jsem se o postavách dozvěděla hodně málo. Nutně by mne zajímal věk jednotlivých dětí, protože čtenáři je sděleno pouze to, že Lilin bratříček Max má 5 let. Stejně tak nelze odhadnout dobu, ve které se děj odehrává, což znamená, že kniha je sice nadčasová, ale pro mne tato skutečnost představovala malý kámen úrazu. Také jsem očekávala tak nějak více dobrodružství a vzrušujících příhod, ale je tam spousta popisů přírody a také řešení mezilidských konfliktů. Z knihy jsem tedy moc nadšená nebyla, čekala jsem totiž něco jiného. A nebylo to tím, že nejsem cílová skupina ;-). Na knihu tedy asi brzy zapomenu, dávám jí zasloužené tři hvězdičky za určitou čtivost a za jinak celkem dobrý příběh, u kterého mi ovšem nesedlo jeho zpracování - bohužel...

Litocha
19.04.2021 4 z 5

Velké, místy trošku za vlasy přitažené dobrodružství. Knížka je dobře napsaná, postavy různorodé a uvěřitelně vykreslené (Con mi zpočátku neskutečně pila krev), nikdo tam není jen do počtu, prostředí je atraktivní. Velké plus má u mě kniha za přesah – prožitím mezních situací zjistí hrdinové leccos sami o sobě, mnohé pochopí a jsou vedeni k zamyšlení nad společenskou zodpovědností. Moc se mi zamlouvaly krátké kapitoly a ilustrace udělaly z knihy pastvu pro oči, ocenila jsem i autorčin doslov a množství faktů, které člověk při čtení mimoděk vstřebává. Až si říkám, proč jsem čtení tak dlouho odkládala.

bagel
29.03.2021 4 z 5

Připomnělo mi to dobrodružnou četbu z dětství - Batlička, Flos a další. Moc pěkný příběh nepostrádající humor, poučení i krásné ilustrace.

Šebestová3
03.03.2021 5 z 5

Láskou na první pohled byly ilustrace, kterými je opatřen začátek každé kapitoly. Druhou láskou byl příběh...vzpomínala jsem na časy, kdy jsme měli ve škole v povinné četbě Robinsona Crusoe :-) Tohle mi přijde jako taková přístupnější forma pro mladší čtenáře. Za mě moc povedené a po právu oceněné!

MiLiška
16.10.2020 2 z 5

Když jsem před lety začínala s četbou pro děti a mládež, vybírala jsem si knihy nejen podle autorů či žánrů, ale i podle nakladatelství. Dodnes s velkým zájmem sahám po knihách z nakladatelství Argo, i když už jsem se ve výběru několikrát zklamala. Nejinak tomu bylo i v případě Dobrodruha. Jsou knihy, kterým věříte vše, třeba i draky nebo mluvící zvířátka. A pak jsou knihy, které sice mají zajímavý námět a vcelku svižný děj, ale přesto příběhu, který čtěte, nevěříte, neztotožňujete se s ním. Vím, že mezi dětmi si kniha své čtenáře najde. Bude se jim líbit dobrodružství, které dětští hrdinové zažívají, ilustrace, které jsou na začátku každé kapitoly, závěr, který je (jak taky jinak) napínavý a dojemný... A pokud budou číst pozorně, občas v knize narazí na "moudro".

trudoš
05.09.2020 5 z 5

„Právě jsi oficiálně překročil hranici, kdy se ze statečnosti stává choroba.“
Nádherná kniha o nádherném dobrodružství. Katherine Rundellová hraje jednoduchou hru – čtveřice dětí ztroskotá uprostřed Amazonské džungle a teď babo raď. Zapomeňte ovšem na idealizovaný příběh o tom, jak parta malých robinsonů ke štěstí přišla. Naše hrdiny stojí každý jeden den spoustu šrámů, přičemž bez pomoci záhadného dobrodruha by asi brzy všichni čichali k liánám odspodu. Autorka přitom jejich nesnáze využívá k nenásilnému poučení o zajímavostech největšího pralesa světa, ať už jde o faunu, či floru, díky čemuž kromě zábavy dává k dobru také množství podnětných informací. Třeba o lenochodech a jejich zažívání nebo o kulinářských pochoutkách z larev či tarantulí (tahle kapitola je obzvláště vypečená). Děj ubíhá vpřed dostihovým tempem, žádné zbytečné zdržovačky a na konci si i dospělák popláče. Když k tomu připočtu krásné ilustrace Hannah Hornové, je o nejlepší dětskou knihu tohoto roku hnedka postaráno.

Autorovy další knížky

Katherine Rundell
britská, 1987
2020  89%Dobrodruh
2017  81%Střechy Paříže
2022  82%Báječně nerozumné dobrodružství
2018  100%Dál do džungle

Kniha Dobrodruh je v

Právě čtených1x
Přečtených62x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených7x
Knihotéce35x
Chystám se číst30x
Chci si koupit20x
dalších seznamech2x