Dobrí susedia

Dobrí susedia https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463030/bmid_dobri-susedia-jSw-463030.jpg 4 67 21

Micke s Biancou sa presťahujú do pokojnej vilovej štvrte, ktorá na prvý pohľad vyzerá ako perfektné miesto pre nich aj pre ich deti. Postupne však spoznávajú svojich nových susedov a istota sa mení na obavy. Na ich ulici býva Jacqueline, bývalá fotomodelka, ktorá nemá svoj život úplne pod kontrolou. Jej syn Fabian je iný ako jeho rovesníci. Ďalší dom patrí Olovi. Lieči sa z následkov, ktoré na jeho psychike zanechalo lúpežné prepadnutie, a čím ďalej tým viac je posadnutý ochranou a bezpečnosťou vilovej štvrte. Žijú tu aj penzisti Gun-Britt a Ake. Sledujú každý, aj najmenší pohyb v susedstve. Biancu pred jej vlastným domom zrazí auto a všetko nasvedčuje tomu, že sa stala obeťou tragickej nehody. Kým v nemocnici bojuje o život, polícia aj obyvatelia mestečka o tom začínajú pochybovať. Micke vždy veril v spravodlivosť. Lenže čo ak sa človek musí uchýliť k násiliu, aby ju dosiahol? Dobrí susedia je strhujúci psychologický krimiromán o úskaliach susedských vzťahov. Mení zaužívaný pohľad na bezpečnosť a naznačuje, aká tenká je hranica medzi tým, čo je správne a čo je nesprávne. Ako dobre poznáte svojich susedov? A čo sa stane, keď sa nebezpečenstvo usadí vo vašom vlastnom dome?... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Goda Grannar , 2020


více info...

Přidat komentář

vercatko20
28.01.2024 2 z 5

Celkem nuda. Už před cca polovinou knihy jsem uhodla, kdo je za vše zodpovědný. Pak mě sice ke konci autor trochu zmátl, ale nakonec to bylo opravdu tak, jak jsem si myslela.
Kdyby byla celá kniha psaná stylem jakým posledních cca 5 stránek, bylo by to na mnohem lepší hodnocení.
Takhle to bylo takový utahaný, plochý a zbytečně zdlouhavý, bez nějaké akce. Horší průměr, no.

Pavčule
17.03.2023 3 z 5

Docela fajn , takové téma, které už snad nemůže překvapit . Tady bohužel bez větších zvratů a "kdo to udělal " zjistíte prakticky hned na začátku .


Renatecka
07.01.2023 3 z 5

Vcelku nudné, zdlouhavé a nic moc.

MichaelaS081
13.12.2022 4 z 5

Kniha se mi celkem líbila.

MiskaMa
04.12.2022 5 z 5

Za mě byla autorova první knížka o něco lepší, než tahle. I tato byla rozhodně poutavá. Ale celkově mi žádná postava k srdci nepřirostla a ten konec jsem tak nějak čekala. Rodinu a sousedy si člověk prostě nevybere.

85098211
25.11.2022 4 z 5

Jak píše moje oblíbená Lexie321 ve svém komentáři, i mně se kniha líbila o trochu méně než první autorova kniha, která se mi dostala do rukou dříve. Ale řekla bych, že to bylo spíš tématem. To mne totiž nedokázalo tak zaujmout, jak by si možná zasloužilo? Těžko říct... Každopádně i přesto je tato kniha dobře napsaná a děj plyne rychle a poutavě. Příběh je vyprávěný z pohledu tří osob. Těmi jsou Micke, Jacqueline a Fabian. Ale stejně důležité jsou samozřejmě i další postavy, jako právě sousedé, kteří všichni žijí v poeticky znějících ulicích a čtvrtích, pojmenovaných podle knih Astrid Lindgrenové. Ovšem žádná poetika se nekoná, to ani náhodou! Právě naopak. Jak je uvedeno v anotaci, dojde k nehodě, při které se těžce zraní Bianca, Mickova žena a matka jejich dvou dětí. Policie ale případ vyšetřuje, protože není jisté, jak se všechno odehrálo ve skutečnosti a určité podezření je zde také ;-). Kromě toho se tady střídají dvě (od sebe jen lehce vzdálené) časové roviny z doby před nehodou a z doby po ní. No a úplný závěr knihy je poměrně překvapivý, protože nic nikdy není tak, jak se jevilo na první pohled :-).
Kniha určitě není thriller, ale spíš dobrý psychologický román s prvky napětí. A za sebe musím přiznat, že takové sousedy aby pohledal, i když ze zkušenosti sama vím, že existují i jiné (a často mnohem horší) sousedské vztahy. Hodnotím tedy čtyřmi hvězdičkami, stejně jako u předchozí autorovy knihy, a pokud by byla vydaná nějaká další, určitě bych si ji zase se zájmem přečetla ;-).

L.Helena
03.10.2022 4 z 5

Hodně dobré a čtivé psychodrama. Střídají se dvě časové roviny, ty se navzájem logicky doplňují, takže příběh postupně graduje až k překvapivému, anebo vlastně i docela očekávanému konci.

čef
01.10.2022 4 z 5

Ačkoliv jde výhradně o vztahový román, docela mne upoutal. Sousedské vztahy jsou hodně pomotané a i v reálu si člověk musí dát majzla, aby si nevychoval úhlavního přítele jako zde.
Také se řeší šikana ve škole, změna ke vztahu k dospívajícím, nevěra a psychopatie. Tak vidíte - stále je co řešit.

Makůvka
19.08.2022 3 z 5

No, přiznám se, že chvílemi jsem se trápila. Knížka se sice četla dobře, krátké kapitoly, ale občas jsem se nudila, žádnou postavu jsem si neoblíbila a konec, jak už zde bylo prozrazeno, nebyl překvapující.
Ale kdo má rád rodinná dramata bez brutálních vražd si přijde na své.

Monuli36
04.07.2022 5 z 5

Knížka se mi moc líbila.Takové pohodové,nenáročné čtení.Doporučuji

Lexie321
27.06.2022 5 z 5

Kniha sa mi páčila o niečo menej ako Skoro Normálna Rodina ale to len preto lebo žiadna z postáv dokonca ani tá Bianci mi nebola sympatická. Štýl a príbeh boli samozrejme super a aj keď postavy boli aké boli čítali sa dobre. Skôr to bola rodinná dráma ako krimi hoci záverečná kapitola a zvrat bol hodny thrilleru. Určite si od autora ešte niečo prečítam.

Simstr
01.06.2022 5 z 5

Kniha mě nesmírně bavila. Příběh vyprávěn vždy od jiné osoby, graduje. Krátké kapitoly. Doporučuji :-)

Andrea864
23.04.2022 4 z 5

Kniha je psána svižně a lehce, dobře se četla. Příběh zajímavý a charaktery postav vykresleny tak, že nikdo nebyl vyloženě špatný, ale ani dobrý. Konec celkem předvídatelný, i když zvratů a překvapivých momentů bylo dost. Kniha mě bavila.

Hella
20.03.2022 3 z 5

Nenazvala bych to thrillerem. Psychologické drama, to mnohem spíš. A doufám, že nic moc neprozradím, když se vyznám z antipatií snad k úplně každé postavě. A ano, ten konec byl dlouho dopředu předvídatelný.

Leona333
09.02.2022 4 z 5

,,Nekupuj dům, kupuj souseda."
Perské přísloví

Tento thriller, psychothriller nepatří k těm více mrazivým, nebo extra akčním... Přesto mě od začátku bavil. Možná to bylo tou různorodostí postav, jejich chováním, předstíráním čehosi ,,normálního," přirozeného... Což v rámci účinku, bohužel vedlo k fatálním chybám, až do samého závěru knihy.
Kniha je plná domněnek, falše, spekulací i přetvářky.

PetikH2O
27.01.2022 5 z 5

Jo Fabian, to je takovej zlatej kluk. : D

pch1976
20.01.2022 2 z 5

Tak tohle byla otrava. Příběh totálně o ničem. Thriller to rozhodně není, spíše psychologická motanice šikanovaného dítěte z pohledu jeho a sousedů. Konec předvídatelný téměř od začátku knihy.

zuzana2599
02.01.2022 4 z 5

Sousedská ruleta je čtivé rodinné drama. Od tohoto švédského autora je to má druhá přečtená kniha a i nyní mě čtení bavilo, lákalo a těšila jsem se na každou chvíli strávenou u knížky. Micke a Bianca, mladí manželé se dvěma dětmi, se přistěhují do klidné vilkové čtvrti a po seznámení se sousedy se časem stávají neklidní, podezřívaví a nedůvěřiví jeden k druhému. Když potom Biancu srazí auto jejich sousedky, život se jim zhroutí a Micke hledá viníka i odpovědi. Kde je hranice mezi dobrem a zlem ? No, pravdou zůstává, že sousedy si nikdo nevybírá... I proto si přečtěte toto sousedské drama, určitě to stojí zato !

Lenka0007
30.12.2021 4 z 5

Označení “thriller” rozhodně nevystihuje tuto knihu, nebo alespoň prvních 350 stran. Je to příběh o lidech v klidné části města. Sympatická mi byla pouze ta postava, která na konci zamíchala kartami, žádný klaďas. Vzhledem k tomu, že mě všichni štvali, ho vlastně trochu chápu a díky němu i celkem vysoce hodnotím.

akinomV
29.11.2021 4 z 5

Příběh se mi líbil, byl moc dobře a čtivě napsaný. Krátké kapitoly a spád příběhu byl super. Jednu hvězdu strhávám za to, že jsem už na začátku věděla pointu i okolí zápletky. Každopádně doporučuji, stojí to za přečtení!