Dobré umírání

Dobré umírání https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78004/mid_dobre-umirani-NOc-78004.png 5 12 4

Podtitul: Možnosti pokojného konce života Úvahy zabývající se etikou umírání a zážitky lidí, vztahující se k nevyhnutelné poslední fázi života každého člověka. Kniha dr. Byocka, prezidenta Sdružení amerických hospiců a paliativní (bolest tišící) péče se věnuje otázce umírání a smrti. Vychází přitom z bohatých životních zkušeností počínaje péčí o vlastního otce až po příběhy pacientů z hospicu. Je proti euthanasii s tím, že se snaží upozornit na prostředky proti fyzické bolesti a emocionální beznaději. Vysvětluje úlohu lékařů, sester, psychologů a sociálních pracovníků v tomto procesu, včetně poměrů v rodinách těžce nemocných.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Filozofie

Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Dying well , 2003


více info...

Emik87
Emik87
19.02.2024 5 z 5

Dala bych tuto knížku jako povinnou literaturu. Skvěle popsané jedny z nejtěžších životních situací. Čte se dobře a autor, zkušený lékař, tyto situace dokáže velmi dobře popsat.

montaana219
montaana219
11.01.2018 5 z 5

Každý by si něco takového měl přečíst. Nejvíce se mi líbil příběh Maureen Rileyové a Jakea Edwardse.


"Andi popisovala Jakeův rostoucí klid: "Jednou odpoledne se zčistajasna ke mně otočil a řekl: "Ty jsi tak krásná." Ale ve skutečnosti nemluvil o mně. Měl ten zasněný, do dálky upřený pohled. Vím, že mluvil o své duši."


Varvara
Varvara
03.11.2017 5 z 5

Dávám knížku mezi Doporučené, protože píše o důležitém tématu, o kterém se stále ještě moc nemluví, které se obchází. Obsahuje deset příběhů lidí různého věku (nechybí dítě a mladá žena - matka), kteří se dostali do terminální fáze života a podstupují paliativní léčbu. Někteří bojují a nechtějí přijmout svou nepříznivou prognózu, nepřipouštějí si ji, jiní se s ní dokáží brzy smířit. Ať tak či tak, jedná se vždy o důležitou etapu těch lidí, jejich blízké samozřejmě nevyjímaje. A tak se dočteme, jak může být takováhle neveselá fáze života láskyplná a v něčem zázračná. A přitom se umírání nijak neidealizuje. Autor, lékař s bohatými zkušenostmi v oblasti hospicové péče, se svými pacienty dokáže otevřeně mluvit o smrti a umírání, jemně vede umírající k uzdravování vztahů s blízkými a také vztahu pacienta sama se sebou. To pak usnadňuje odchod. Dává tedy nepřímo návod, jak lze s umírajícími mluvit. A to se hodí vědět. Dočteme se, co umírající často trápí (nejčastěji pocit, že jsou svým blízkým na obtíž, strach ze ztráty důstojnosti). Nakonec je to celé o lásce (pro budoucí pozůstalé je často důležité se o odcházejícího blízkého co nejlíp postarat). Kniha má nepřekvapivě i duchovní přesah, ačkoliv není pojatá nábožensky. Z autora je znát moudrost a klid. Kniha je napsaná pěkně, příběhy lidí mě bavily a zajímaly. Inspirativní.

Ivadus
Ivadus
15.10.2013 5 z 5

Téměř nikdo z mého okolí si o smrti, bolesti, utrpení a umírání číst nechce, naše kultura se tak nějak tváří, že nic takového neexistuje. Smrt však čeká každého z nás, ať se nám to líbí, nebo ne. Doporučuji přečíst všem, ať jsme připraveni... Kniha je napsaná citlivě, není potřeba se toho bát.

Štítky knihy

smrt umírání

Autorovy další knížky

Ira Byock
americká, 1951
2005  95%Dobré umírání
2015  74%Čtyři klíče k životu

Kniha Dobré umírání je v

Přečtených19x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce5x
Chystám se číst17x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x