Dobre sa drž

Dobre sa drž https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/149984/bmid_dobre-sa-drz-149984.jpg 4 287 88

Naozaj poznáte vlastné deti? Tia a Mike Bayovci nechceli svoje deti špehovať. No ich šestnásťročný syn Adam sa znepokojujúco zmenil – a keďže jeho najlepší kamarát Spencer Hill nedávno spáchal samovraždu, nemôžu potlačiť strach. Tak dajú synovi na počítač nainštalovať monitorovací program, aby vedeli, aké stránky navštevuje, s akými ľuďmi sa kontaktuje a o čom si s nimi píše. Nedozvedia sa všetko – ale čo odhalia, vyzerá ako potvrdenie ich najhorších obáv. Betsy Hillová náhodou zistí, že posledná noc jej syna Spencera nebola taká, ako si myslela. Odrazu sa vynárajú otázky. Kto môže za smrť Spencera Hilla? A prečo z rodičovského domu náhle zmizol Adam Baye? Odpovede vedú len k ďalším záhadám. Zúfalí rodičia sa vrhajú do pátrania na vlastnú päsť, zatiaľ čo v ich okolí vyčíňa sadistický vrah.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Hold Tight , 2008


více info...

Přidat komentář

Marfuška89
05.04.2024 5 z 5

Já tento žánr nečtu, ale díky čtenářskému klubu jsem se ke knize dostala. A musím říct: WAU! To bylo něco! Přečetla jsem to za 2 týdny (ani ne). Logicky je to první kniha od autora a ksakru, ten umí psát tak poutavě, že když už jsem se dostala ke čtení, tak jsem prečetla i 10 kapitol. (Hlavně ke konci). Ty zvraty, situace, kde jste si říkali: Oni ne! Prosím, oni nesmí zemřít.... Moc dobře napsáno, tak dobře, ze jsem měla pocit, že jsem tam s nimi. Úplně jsem to vyděla v živých barvách, jako by to byl film a ne kniha. A tohle já miluju. Hned po dočrení jsem si říkala: Určitě si musím od autora ješte něco přečíst. Super kniha!

postrach
16.03.2024 4 z 5

Není co dodat.Napsáno v komentářích podemnou.


Starmoon
11.01.2024 5 z 5

"Zvláštne, očakávame od detí, že príjmu náš pohľad na svet, a hoci sme často ako rodičia zlyhali, považujeme ho za najlepší a najzdravší. Prečo vlastne? Vychovali nás vari stopercentne správne, alebo sme si tú rovnováhu časom našli sami? A nájdu si ju aj oni?"

Ešte nie je ani polovica januára a ja mám už prečítaný zrejme najsilnejší triler svojho čitateľského roka 2024. Výborné napísaný, výborne vyskladaný, s výborným rozuzlením. Všetko sedí, všetko do seba krásne zapadá, všetko so všetkým súvisí. Postavy uveriteľné, ľudské, opísané tak, že každú jednu chápete. Naozaj neviem, ako túto knihu opísať tak, aby ste po nej chceli siahnuť; ale skúste to, stojí za to. Nie je to obyčajné mrazivé čítanie pred spaním, podľa mňa je v nej omnoho viac. Keď ju porovnám napríklad s vychvaľovaným a všade možne odporúčaným románom Tam, kde číha vlk, Dobre sa drž bolo o dosť lepšie, prepracovanejšie a podľa mňa aj psychologický profil svojich postáv zvládol autor na výbornú, akurát jeho dielo u nás vyšlo pod nálepkou triler a nie psychologický román, a vo vydavateľstve, ktoré intelektuálov skôr odrádza, zatiaľ čo Artforum automaticky evokuje vyššiu literatúru. Mne z toho vyplýva, že niekedy podružné veci (vydavateľ, žánrové radenie, autor a jeho povesť...) môžu značne nadhodnotiť alebo naopak podceniť nejaké dielo; a konkrétne v prípade tohto by bola škoda nevšimnúť si ho a nevšimnúť si v ňom niečo viac.

Irika
07.09.2023 5 z 5

Přečteno jedním dechem. Ze začátku trochu zmatené, hodně postav, přeskakování, ale postupně všechno dostane souvislost a na závěr do sebe krásně zapadne.
Brzy dám další kousek od tohoto autora, určitě stojí za to.

Makyt
21.01.2023 5 z 5

Tady snad jediné - všímejme si svých dětí a toho, zda je něco/někdo trápí, zkontrolujme občas i tu digitální stopu a rozhodně jim dávejme dost často najevo, jak moc je milujeme.

Fazolecek
09.01.2023 5 z 5

Tolik kombinací a pořád to do sebe zapadá. Je obdivuhodné jak sám autor dokáže tolik kombinovat a neztratit se. Napínavý příběh, který Vás nenechá jít spát.

boruf
20.10.2022 4 z 5

Opět jsem knihu nedokázal odložit, dokud nebyla celá přečtená.

Vlaďkaa4
08.10.2022 5 z 5

Opravdu to je hodně svižné. Celou dobu se zdá motiv složitý a nakonec je to dost jednoduché.

mi-380
27.05.2022 4 z 5

Jsem zvědav, jak si v právě dokončeném seriálu Poláci poradili s touhle typicky americkou a typicky cobenovsky zamotanou historkou, v níž autor přesvědčivě promlouvá jménem rodičů dospívajících dětí. Rodičů, kteří už nad svými puberťáky ztrácí moc a s obavou sledují, jakým směrem se jejich hrdě se vymezující potomstvo vydá. Četba mi jen potvrdila tradiční harlancobenovský nadprůměr.
85 % (zatím 245 hodnotících, průměr 81 %).

P.S.
Netflix vytrvale pokračuje v převodu autorových thrillerů do seriálové podoby, zajímavé je, že vše přehazuje do Evropy:
2015 – No Second Chance – francouzský seriál
2018 – V bezpečí – britský seriál
2020 – Cizinec – britský seriál
2020 – Temné lesy – polský seriál
2021 – Nevina – španělský seriál
2021 – Nadobro ztracený – francouzský seriál
2021 – Drž se blízko – britský seriál
2022 – Drž se – polský seriál
Chystá se: Six Years, Run Away, Play Dead, Miracle Cure, Caught, Missing You, Fool Me Once, Don’t Let Go, The Boy from the Woods.

P.S.2
1.6.2022: Poláci si s příběhem tak nějak poradili. Podle mého názoru průměrně, přičemž většinu Cobenova příběhu respektovali. Zajímavé bylo, že několika postavami tvůrci vytvořili propojení a naroubování na Temné lesy, které také vznikly u našich severních sousedů, ačkoli tyto dva romány jinak nemají nic společného.

RADIN
15.05.2022 3 z 5

V knihe bol dobrý citát:SMRŤ JE NEOBJAVENÁ KRAJINA,Z KTOREJ SA NEVRÁTIL NIJAKÝ PÚTNIK,inak kniha dobrá.

vladka321
27.04.2022 5 z 5

Velmi pěkný thriller, který jsem četla, četla až přečetla. Pro mě jako matku docela hrůzostrašný. Zapřemýšlela jsem si a také se hodně bála. Jako rodič chce mít člověk samozřejmě přehled o svých dětech, ale špehování...?!!! To bylo ale asi také jediné s čím jsem tak nějak vnitřně nesouhlasila. Ovšem dostat se do takové situace, tak bych možná smýšlela jinak a byla ráda za jakýkoliv podnět, který by mne dal naději na život a zdraví mého dítěte.

georginaa
24.04.2022 4 z 5

Dobře napsaný thriller, žádné kudrlinky, ale napsáno přímočaře, jak to prostě tento autor umí. Trochu jsem se chvílemi ztrácela, ale na konci to vše dávalo smysl. Co musela vše prožít máma Adama, to bych nikdy nechtěla. Asi bych to tak dobře nezvládla vyřešit jako ona. Šla za vším tvrdě, nenechala se odradit i když prasklo její tajemství, které bylo dávno zapomenuté. Prostě mě příběh bavil a určitě přečtu další.

Jenny46
23.04.2022 4 z 5

Starší kousek, ale opět autor potvrdil, že psát umí a jeho kombinace se zápletkou mě vždy dostanou...
Téma hodně aktuální k zamyšlení, včera Netflix spustil seriál tak jsem zvědavá jak se bude držet knižní předlohy.

mataaskorice
21.01.2022 4 z 5

Děkuju všem z ročníku 84, co do žebříčku k tématu výzvy "autor o 22 let starší" doporučili Harlana Cobena. Do takového Viewegha se mi fakt nechtělo. Knížka je čtivá, napínavá, děj poměrně složitě vystavěný - autor před vás vysype kupu dílků puzzle a vy s každou kapitolou z těch jednotlivostí stavíte obraz. Rukopis mi přijde znatelně mužský - přímočarý, syrový, bez zbytečných slovních příkras a oklik. Téma zajímavé, nejednoho rodiče puberťáka přivede k zamyšlení, v jaké míře a v jakém věku je správné své děti hlídat a kontrolovat a naopak nakolik je nechat okusit život na vlastní kůži, nasbírat vlastních zkušeností. Dobrá knížka.

LadyCarousel
05.11.2021 5 z 5

(SPOILER) Za me zatim nejlepsi z jeho knih. Propracovana zapletka, dokonce jsem si jako u jinych knih tak snadno nespojila souvislosti. Ja jsem vzdy nejvic zklamana z motivu vraha, at uz v knize nebo serialu, protoze bud je to totalne prekombinovany ze vrah zabil kvuli uplne blbosti nebo naopak dost nepravdepodobny motiv. I kdyz v realite jsou take dost banalni duvody... kazdopadne tady ten motiv byl celkem ok, vzhledem k tomu, ze uz od zacatku bylo nastineno ze ten chlap nebude moc normalni.

HŠ
06.08.2021 4 z 5

Hltala jsem to, napínavé jak kšandy. Hvězdu dolů za ten těžko uvěřitelný propletenec a pro mě nepochopitelný americký způsob výchovy (nepracující matky čekající na své dvanáctileté ratolesti před školou).

judith141
24.07.2021 4 z 5

Kniha se mi četla dobře, ale děj byl až moc zamotaný, někdy těžko uvěřitelný. Ale čtenář se na rozmotání toho klubíčka prostě těší a stránky očima hltá dál. Takže díky tomu dávám jen o tu jednu hvězdičku míň.

Adhara
21.06.2021 3 z 5

Ak by som predtým nečítala Chlapca z lesov, bola by som hodnotila o pol hviezdičky lepšie (keby to tu bolo možné). Takto na mňa nezapôsobilo opakovanie motívov z týchto dvoch kníh, napríklad rodiny zloženej z otca, matky a dospievajúcej dcéry, pričom matka je zlá a rodinu opustila. Alebo až prehnaná šikana dievčaťa za jedinú drobnosť. Šikana jestvuje a je vážnym problémom, ale toto mi pripadalo až absurdne extrémne (a ešte znásobené tým, že je to druhý podobný prípad, ktorý nám autor predkladá). Tiež tam na môj vkus bolo až priveľa postáv. Čítalo sa to však dobre a linky osudov sa na konci pekne preplietli.

dom.ini
01.06.2021 4 z 5

Kniha byla fajn, napínavá a čtivě napsaná, ale musím přiznat, že na mě byla nějak moc zamotaná a komplikovaná. Občas jsem se dost ztrácela ve jménech a celkově mi připadalo že tam toho bylo prostě nějak moc. Ale přečtení rozhodně nelituju a můžu doporučit.

Petronela16
06.02.2021 1 z 5

Moje druhé stretnutie s týmto spisovateľom, no musím podotknúť, že toto rande nevyšlo podla mojich predstáv.Typicky americké prostredie, typický rozmaznaní paznechti, no vlastne všetko typický americky nadnesené.Spôsob výchovy je čistý nonsens, opatrovateľku potrebujú pre deti do x rokov, nesmú ich nechať bez dozoru a len čo dosiahnu plnoletosť tak kopačky z domu a odchod medzi... no kazdy si domyslite kam.Samozrejme nechýba zase len americký happy end štýlom, to nie moje decko bolo to zle ale susedovo.Ako keby to nebolo jedno, veď aj to tvoje je také isté.Ešteže som nedala ani cent za túto knihu.Stiahla som si bezplatne zopár Cobenovych knih, ale budem musieť prehodnotiť ktorú, kedy a či vôbec.Idem hodiť oko na vyzvu,či to stálo aspoň za to prečítanie, možno sa hodí..................nehodí, nestálo :-(

Štítky knihy

kriminalistika

Autorovy další knížky

Harlan Coben
americká, 1962
2016  80%Cizinec
2015  84%Chybíš mi
2008  87%Temné lesy
2014  78%Šest let
2017  86%Smrt v zádech

Kniha Dobre sa drž je v

Právě čtených6x
Přečtených437x
Čtenářské výzvě21x
Doporučených18x
Knihotéce250x
Chystám se číst159x
Chci si koupit27x
dalších seznamech2x