Dobré matky

Dobré matky https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492824/bmid_dobre-matky-jPy-492824.jpeg 4 20 2

Skutečný příběh žen, které se postavily nejmocnější mafii světa. 'Ndrangheta, nejmocnější mafiánská organizace na světě vznikla před více než stoletím v Kalábrii, špičce italské boty. Stojí na loajalitě, mlčenlivosti a rodinných poutech. Manželky musí poslouchat, dcery počítat s tím, že budou provdány už jako náctileté, jen aby zpečetily klanová pouta a porodily další členy mafie. Když se některá žena vzepře, čeká ji smrt. Není divu, že když se Lea Garofalo rozhodne vypovídat proti svému manželovi, jednoho dne prostě „zmizí." Vyšetřování se ujme prokurátorka Alessandra Cerreti, která záhy pochopí, že mizogynie, která v 'Ndranghetě vládne je její největší slabinou. Prokurátorka přesvědčí další dvě mafiánské matky, které se rozhodnou svědčit a společně tak mafii pokořit. V sázce je všechno. Prokurátorka bojuje za svou zemi. Mafiosi bojují za svou existenci. Matky bojují za své děti. Všichni to přežít nemohou.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Romány
Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

The Good Mothers , 2018


více info...

Přidat komentář

jelad
30.03.2024 5 z 5

“Kalábrijští prokurátoři odhalili ndranghetu coby nejmocnější a nejnebezpečnější mafii na světě, ať už její moc posuzovali podle ročních výdělků v hodnotě stovek miliard eur, podle vlivu na nelegálních světových trzích s narkotiky a zbraněmi, podle míry politické korupce od Melbourne po Montreal, nebo dokonce podle způsobu, jakým rozvracela finanční trhy a suverenitu států po celém světě."

Členové ndranghety byli přesvědčení, že jsou natolik mocní na to, aby je kdokoli mohl napadnout nebo jejich velikost jakkoli ohrozit. Ndrangheta byla prakticky nepostradatelná pro hladké fungování světové ekonomiky, zničila Kalábrii a podkopala italský stát - a přitom zkorumpovala velkou část planety. Její členy a bossy by nikdy ani nenapadlo, že organizaci v jeden čas rozloží několik žen - jejich manželek a matek jejich vlastních dětí.
Přestože prokurátoři během několika let na základě výpovědí ndranghetských matek pozavírali desítky mafiánů do italských žalářů, největší škody už napravit mnohdy nedokázali. Svědkyně, mafiánské manželky a matky, byly vražděny a jejich děti končily emočně zakrnělé, vystavené děsům a nočním můrám, podobně jako veteráni vietnamské války.

“Hlavními oběťmi ndranghety jsou její vlastní děti."

iceVS
27.04.2023 3 z 5

...Alessandra Cerreti se narodila 29. dubna 1970... první krok ke splnění svého snu učinila v roce 1987, kdy v devatenácti letech odjela vlakem na sever studovat právo... v roce 2005 ve svých čtyřiatřiceti letech nastoupila v Miláně k elitnímu protimafiánskému útvaru...

Příběhy jsou sice zajímavé, ale ta fakta...
Pak člověk otevře internet a tam jsou ještě úplně jiné údaje... :-D