Dobrá znamení

Dobrá znamení https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/426835/bmid_dobra-znameni-2-vydani-ilustrovane-aYU-426835.jpg 4 1759 247

(2. vydání - ilustrované) Dny jsou sečteny. Třeste se, vy, co nevěříte. V Tadfieldu začíná apokalypsa. Nadešel soudný den a tentokrát to není jen na zkoušku. Nadcházející sobotu po odpoledním čaji má přijít konec světa, a obrovská spousta lidí si vzala do hlavy, že se postará o to, aby se to skutečně stalo. Azirafal a Crowley mezi ně nepatří. Tahle dvojka, anděl s démonem, si potrpí spíš na dobrou hudbu, víno a knihy, které jim Země může nabídnout. Jeden druhého si postupně oblíbili, upřímně, vždyť se znají už od Počátku. Nejsou zrovna nadšení z toho, že by to všechno mělo přijít nazmar. Mocnosti však mají svůj plán, a tak Azirafal s Crowleym musí postupovat velmi opatrně, aby se jim podařilo ho překazit. Velmi opatrně. Dobrým začátkem by bylo najít Antikrista, který, jak se zdá, se jim ztratil...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Humor , Fantasy

Vydáno: , Talpress
Originální název:

Good Omens: The Nice and Accurate Prophecies of Agnes Nutter, Witch , 1990


více info...

Přidat komentář

Vendy1993
29.03.2024 5 z 5

Tuto knihu začínám číst až v době kdy jsem viděla seriál ;) seriál boží tak jsem si řekla, že zkusím i knihu....a dobře jsem udělala. Je tam neuvěřitelně cítit Pratchettův humor ale je to ještě trošku navýšené humorem Neila Gaimana :) hrozně se mi líbí, že to není typické válčení dobra se zlem (to je jen takový okraj)...ten neobvyklý vztah Azirafala a Crowleyho, čímž je jasně dané najevo, že se přátelit mohou i dobro se zlem a zároveň, že nic není jen černé a bílé....prostě paráda :)

Kaduri
04.02.2024 5 z 5

Audiokniha. Výborne načítaná Janom Zadražilom.
Doteraz som nič od Neila Gaimana a Terryho Pratchetta nečítala. Chyba.
Apokalypsu, ktorú (ne)riadi podarená dvojica v podaní anjela Azirafala a diabla Crowleyho, si žiadny správny čitateľ nemôže nechať ujsť.
A v príbehu vystupuje celá ďalšia plejáda svojráznych postavičiek.
Bolo to vtipné, zábavné a duchaplné počúvanie. Až na tú apokalypsu:).
A ako teda dopadne predpovedaný stret neba a pekla, štyroch jazdcov apokalypsy, adolescentného Antikrista a jeho kamošov, roztržitej čarodejnice, zapáleného lovca čarodejníc a ďalších pochybných indivíduí?
Nastane koniec sveta?
Uvidíme:).

"Za španělskou inkvizici dostal Crowley pochvalu. Ano, byl v té době ve Španělsku, ale zdržoval se především v kantýnách a na podobných příjemných místech a o inkvizici neměl ani tušení, dokud nepřišla ta pochvala. Pak se šel podívat co a jak, a když se vrátil, celý týden se opíjel.
A přesně ve chvíli, kdy dojdete k názoru, že jsou lidé mnohem horší, než by dokázalo samo Peklo, zachovají se najednou tak vznešeně a velkoryse, že se o tom ani Nebi nesnilo. A to často jeden a tentýž člověk. Je to samozřejmě tou věcičkou, o které jsme mluvili, tou svobodnou vůlí."


BooksBibi
12.01.2024 5 z 5

Přečteno teprve nedávno, ale dříve viděn seriál. Tedy je to úžasné. Fakt neskutečně úžasné. Vlastně ani nevím, zda je to fantasy či prostě román o světě mimo náš svět. Je to vtipné, ale hluboké. Je to světové, ale tak britské... Krása.

M.C.SMITH
11.01.2024 5 z 5

Skvěle jsem se bavila. Kniha byla napsána naprosto dokonale, plná humoru a přesto se člověk musel i zamyslet.
Jako první jsem viděla seriál, který mne bavil a mám ho moc ráda. Proto jsem se rozhodla, že by nebylo od věci přečíst si knihu a jsem nadšená.
Pro mne topovka, kterou si ráda přečtu znovu.
Tato kniha mi neuvěřitelně sedla!

evismaior
18.12.2023 5 z 5

90% - "V posledním tisíciletí byly časy, kdy měl Crowley pocit, že by nejlépe udělal, kdyby těm dole poslal vzkaz zhruba ve smyslu: Podívejte, nejlepší by bylo, kdybychom se tady do toho vůbec nepletli, ukončili projekt, zapomněli na Gehennu, Peklo i Pandemonium a přestěhovali se sem, nedokážeme jim udělat nic, co by si nedokázali udělat sami, a na druhé straně oni dokážou věci, které by nás nikdy nenapadly, a často k tomu používají elektrody. Mají totiž něco, co my postrádáme. Představivost, fantazii. A navíc ještě elektřinu."
Po letech se vracím k téhle jedinečné, neotřelé spolupráci svých oblíbených autorů Terryho Pratchetta a Neila Gaimana a zjišťuji, že je to pořád stejně čtivé, vtipné a dost často i hodné zamyšlení. Anděl Azirafal a démon Crowley, kteří se v uplynulých tisíciletích na světě docela příjemně zabydleli a vidina blížícího se Armageddonu jim proto není moc po chuti - ty si člověk hned zamiluje. A stejně tak i další postavičky tohoto příběhu - Antikrista, zplozence ďábla a Ničitele světů, z něhož záměna udělala celkem fajn vesnického kluka, Adama Younga a jeho partičku, dále pak Anatému Novotrikovou, jinak též nositelku odkazu nejlepší věštkyně Agnes Magorésové, nebo třeba rádoby lovce čarodějnic Newtona Pulsifera. A čtyři motorkáři Apokalypsy, ti prostě mají styl.
S ohledem na ten realistický pohled na lidskou rasu z úvodu knihy mi to ve finále sice přijde nějak moc smířlivé, uvědomělé a optimistické, ale koneckonců ono stačí se v poslední době podívat na zprávy a člověk je v realitě hned. Tak je asi fajn, že alespoň v té literatuře může lidstvo ještě dostat šanci.
P.S. Doporučuji rozhodně i seriál s výbornými Michaelem Sheenem a Davidem Tennantem, na němž se významně podílí Neil Gaiman. Televizní produkci věrnější předloze jsem snad nikdy neviděla, místy to jede podle knihy prakticky slovo od slova a často příběh ještě dál rozvíjí.

tereza5675
20.10.2023 4 z 5

Na tuto knížku jsem se chystala už delší dobu. Rozhodně mě to bavilo, ale je pravda, že občas mi to přišlo super vtipný a občas mi ten humor nedocházel. Po přečtení komentářů tady, si myslím, že mi humor od jednoho ze spisovatelů nesedl, ale vzhledem k tomu, že je to má prvotina od obou, tak to nedokážu objektivně posoudit.

peneznik
15.10.2023 4 z 5

Od Neila Gaimana jsem četl pouze jednu knihu a Terryho Pratchetta jsem vůbec neznal, tudíž jsem od knihy neměl přehnaná očekávání. O to víc jsem byl mile překvapen. Kniha se mi velmi líbila a mohu vřele doporučit. Popřípadě kdyby se někomu nechtěla číst je možnost podívat se na stejnojmenný seriál, který příběh vypráví rovněž velmi pěkně

kuky921
22.08.2023 2 z 5

Knížka mě nebavila, nedokázala jsem se začíst. Vyzkouším později jiný titul, možná to bude lepší.

Ticiana
07.08.2023 4 z 5

Kniha je skvělá. Od Gaimana jsem toho cetla vic, Terry je neprozkoumane území, i kdyz se na nej chystám. Kniha me chytla, jen těch postav na me bylo trosku vic. Skvělý humor a taky k zamyšlení, ze ne vse je černé nebo bile a každá věc ma dvě strany. A ilustrace jsou krasne.

bravefox
05.08.2023 5 z 5

Další z mých milovaných knih a jediná kterou jsem četla hned po dočtení znovu. A opět byla skvělá! Na jednu stranu je to tak neskutečně trhlé, že si říkám, že už je to příliš. A potom čtu dál a sama se utvrzuji, že je to přesně tak akorát a zbožňuji všechnu tu hru se slovy a fantazií.

Thalin
03.07.2023 3 z 5

Začátek mě opravdu bavil. Jak pojetí, tak vysvětlování, i kočkování mezi démonem a andělem. Jenže zhruba tak od strany sto padesát se něco změnilo a já se prostě začala nudit a do čtení jsem se místy musela až nutit. Občas vtipná poznámka autora nebo nějaký hlod to už nezachránil. Začalo to na mě totiž působit na sílu a ani ne tak vtipně. Přitom seriál mě bavil, ale tam to asi spíš bylo ztvárněním postav a taky tam nebylo tolik nudné omáčky, jako v knize. Asi jsem měla moc veliká očekávání, která nebyla splněna ani z poloviny.

Vera Silent
22.06.2023 2 z 5

Tak na mě kniha také nefunguje a fakt nevím proč. Fantazii příběhu oceňuji, knihy jednoho z autorů mám velmi ráda a ze seriálu jsem byla nadšená, tak proč jsem se do čtení musela nutit?
Nepamatuji se, že bych se smála. Jsou tam sice dobré formulace, ale i blbosti a poznámky pod čarou většinou nestaly za to. Seriál pro mě zvládl několik věcí lépe: zredukoval nudné pasáže, přidal vtip a vyladil postavy a přátelství Crawleyho a Aziraphela. Má oblíbená scéna záměny těl v knize není, stejně jako scéna z kostela, scéna po vyhoření antikvariátu a další detaily. To co je v knize navíc, akorát zpomaluje děj.

Po knize jsem sáhla jako po odpočinkové, která mě bude stopro bavit, ale že to byl takový boj je pro mě fakt zklamání.

burg
08.06.2023 2 z 5

Výzva 2023 - kniha od dvou autorů. Bohužel se asi fanouškem nestanu - něco tak nudného, zmatečného a zbytečného jsem už dlouho nečetl. Dal jsem zhruba polovinu knihy a zbytek se znechucením odložil.

Atuin
04.06.2023 5 z 5

Můžete užívat v opakovaných dávkách, hrozí jen to že se vám kniha rozpadne neustálým čtením v rukách, čtu po několikáté a je to sakra jízda. Opravdu, člověk se nestačí divit jak skvěle se baví.

Poklona a poděkování.... škoda že se jim nepovedlo takových sztuczek víc, bylo by to k nezaplacení, ti dva spolu....

Douška: Nedoporučuji číst u jídla

asam
26.05.2023 5 z 5

Čtu už podruhé a opět se směji i nahlas.

olga8832
24.04.2023 5 z 5

Neskutečná pecka.

uzivatel1305
18.04.2023 5 z 5

Špička. Ostatně i seriál se velice povedl.

regazzoni
17.04.2023 5 z 5

Neil Gaiman a Terry Pratchett. Pecka. Suchý humor, jaký mám rád. Obdivuhodná fantazie obou. Škoda, že už spolu nic nenapíší.

Anor505
23.03.2023 5 z 5

Knihy Terryho Pratchetta mám moc ráda, s Neilem Gaimanem jsem se naopak setkala poprvé (a určitě ne naposledy). Příběh o konci světa, který společně vytvořili, je geniální, často jsem se u knihy usmívala a občas jsem se smála i nahlas.
Oba dva autoři se svým britským humorem s naprostou lehkostí strefují do všech možných společenských témat od otázek víry, přes ekologii až po fastfoody a studenou válku. Překvapilo mě, jak je kniha i po 30ti letech stále aktuální a moc jsem si ji užila.

katerina3502
15.03.2023 2 z 5

Až do půlky mě kniha vůbec nebavila, přeskakování z jedné postavy na druhou, pak vše do sebe zapadlo, ale dle zdejšího hodnocení jsem čekala asi něco víc. Všichni tu píšou o vtipné knize, což mi nějak uniklo, moc jsem se tedy nezasmála. Kniha vybrána hlavně do čtenářské výzvy a měla jsem co dělat ji dočíst celou.

Štítky knihy

konec světa zfilmováno – TV seriál

Autoři knihy

Terry Pratchett
britská, 1948 - 2015
Neil Gaiman
britská, 1960

Kniha Dobrá znamení je v

Právě čtených65x
Přečtených2 587x
Čtenářské výzvě436x
Doporučených257x
Knihotéce798x
Chystám se číst606x
Chci si koupit185x
dalších seznamech21x