Do pekla na rychlém koni

Do pekla na rychlém koni https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134883/do-pekla-na-rychlem-koni-134883.jpg 4 11 6

Billy the Kid a Pat Garett jsou pravděpodobně největšími legendami Divokého západu. Jen Billyho příběh byl od roku 1930 inspirací pro téměř šedesát celovečerních filmů a mnoha literárních děl. Nyní se českým čtenářům poprvé dostává do rukou rekonstrukce jejich životů a konfliktu postavená na pečlivě sesbíraných faktech a napsaná stejně napínavě, jak dramatická byla skutečnost. Billy the Kid byl zlodějem koní a dobytka, charismatickým desperádem a chladnokrevným vrahem. A obdivuhodným střelcem, zastřelil sám čtyři muže a dalších pět spolu se svými kumpány. Dvě z jeho obětí byli zástupci šerifa, kteří zemřeli při jeho útěku z věznice provedeném za bílého dne, 28. dubna 1881 v Novém Mexiku. Když se zbavil jak svých strážců tak želez svírajících mu nohy, zatančil na verandě věznice vítězný tanec a před zraky ustrašených obyvatel odjel na ukradeném koni. A Billyho známý, nyní však nový šerif Pat Garett, započal svůj slavný hon, který skončil Billyho smrtí. Z cyklu Legendy divokého západu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura faktu

Vydáno: , Baronet
Originální název:

To Hell on a Fast Horse , 2010


více info...

Přidat komentář

Merlinit
24.05.2020 3 z 5

Kniha, v podstatě dokument, je plná jmen, jejichž nositelům se i přes jejich ve svém epizodním vstupu pouze okrajovou roli, dostává obšírných vysvětlivek. Také zde najdete poznámky stran označení zbraní v Americe devatenáctého století a jejich srovnání se zbraněmi starého kontinentu. Obojí prodlužuje v podstatě banální příběh do zbytečně přebujelého a květnatého vyprávění. Kdyby bylo strhující, uvítám je, bohužel se tak nestalo. Dalším autorovým vrtochem byl fakt, že hlavní hrdina v průběhu svého krátkého žití používal několik jmen, v každém údobí jiné, po nichž autor sahal jaksi namátkou, takže v jednom odstavci hovoří o Billym Kidovi, v druhém o Williamu Antrimovi, v třetím o Billitovi a ve čtvrtém jej nazývá "náš desperát", čímž zdaleka nekončí, protože plejáda jmen nabízí ještě podstatně širší paletu a všechna je třeba využít a opatřit patřičnou vysvětlivkou. Z původně zajímavého literárního námětu tak vytvořil poměrně nudnou a utahanou záležitost.

lynxir
22.01.2020 5 z 5

Kniha psaná dokumentárním stylem, ale velmi živě a napínavě, téměř dobrodružným způsobem popisuje do detailů život Billyho Kida a Pata Garreta. Po smrti jednoho z hrdinů trošku ztrácí dech, ale jen na chvíli. Člověk si uvědomí, že romantické westerny jsou opravdu jen pohádkami a skutečný život na Divokém západě byl mnohem drstnější, bezohlednější a skutečné právo téměř neexistovalo. Výborně napsané.


Ranuncul
24.02.2019 2 z 5

Knížka mě zase tak moc nenadchla,čekala jsem mnohem víc. Místy zbytečně preskakovala z jedne postavy na jinou ve snaze být co nejpodrobnejsi

trudoš
09.04.2015 5 z 5

Přestože Mark Lee Gardner zvolil pro svou knihu strohý dokumentární styl, dokázal i tak strhnout od první stránky. Skutečné události prokládá zaznamenanými vzpomínkami a porovnává historky dokázané s těmi z druhé ruky. Čím mě ale text fascinoval nejvíc, byla realističnost a střízlivá atmosféra Divokého západu, kde právo a spravedlnost byly leda pro smích. Stát se mohlo cokoliv, a taky se to často dělo. Pravdu měl ten, kdo měl zbraň a dokázal zabít rychleji než ostatní.
Mé uctivé smeknutí klobouku si autor zaslouží o to víc, že po celou dobu vyprávění si dokázal držet odstup a zůstat objektivní, nevyzdvihuje ani nezatracuje toho či onoho. Vykresluje slavné legendy takové, jakými pravděpodobně skutečně byly a ne takové, jaké bychom je ve svých fantaziích chtěli mít. Což jen dokresluje závěrečná třešnička na dortu, poukazující na ironický fakt, že jméno zločince Billyho Kida přežije na věky, zatímco na muže zákona, jenž ho zastavil, se zapomíná už dnes.

Francoa
10.12.2014 4 z 5

Příběh Billy Kida a Pat Garreta je mi znám již více jak 50 let, hlavně z knihy W.N.Burnse Pověst o Vilému Kidovi.Tak jsem očekával, že se dočtu něco nového, ale moc toho nebylo.Podrobněji jsou popsány některé skutečnosti, kromě tzv. Lincolnské války.Jsem přesvědčen, že spisovatel Burns měl výhodu, že materiály ke knize sbíral 40 let po událostech, takže mohl oslovit přímé a nepřímé účastníky, kdežto autor M.L.Gardner pomalu po více jak 100 letech, takže mohl čerpat jen z toho co už bylo někde napsáno.V knize jsou fotografie, takže je více dokumentární a kniha Pověst o Vilému Kidovi více románová.Koho zajímá historie Divokého západu, tak obě knihy jsou velmi zajímavé a důležité k přečtení.

Gyorgy
04.10.2013 5 z 5

Žádné hodnocení? Pro fanouška westernu a životopisného žánru jasná povinnost. Krásná knížka, která Vás provází životem Billyho Kida a Pata Garetta. Jejich neobyčejné životy bylo krásné sledovat, napětí nechybělo, stejně jako zábava či smutek. Některé scény popsané naprosto do detailu, kde nesmí chybět lidská představivost, a naopak přeskoky z dnů, skrz měsíců a jiné časové smyčky, aby jsme se dostali zase dál a něco dalšího se dozvěděli. No, zkuste přečíst a schválně, kdo si získá vaše sympatie. U mě je to asi nastejno, oba muži si šli za svým.

Štítky knihy

policie Billy the Kid, 1859-1881 Pat Garrett, 1850-1908 desperáti

Autorovy knížky

Mark Lee Gardner
americká, 1960
2011  84%Do pekla na rychlém koni

Kniha Do pekla na rychlém koni je v

Právě čtených1x
Přečtených12x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce9x
Chystám se číst2x
dalších seznamech1x