Dny mého života - Vzpomínky na Gulag

Dny mého života - Vzpomínky na Gulag https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/348861/bmid_dny-meho-zivota-vzpominky-na-gulag-nW2-348861.jpg 4 10 5

Helena Frischerová (1906–1984) pocházela z Prostějova, který na začátku třicátých let opustila, aby svého manžela doprovodila na jeho cestě za prací do Sovětského svazu. Tam, v hlavním městě Moskvě o padesát let později zemřela, aniž by se kdy podívala zpátky do rodného Československa. Ve svých vzpomínkách se věnuje letům 1937–1947, jež strávila jako jedna z obětí „Velkého teroru“ v táborech sovětského gulagu. Její memoárová próza rusky poprvé vyšla v Moskvě už v roce 1989, úplné knižní vydání se objevilo v roce 2014. Popisuje nejen každodenní krutou táborovou realitu, ale i projevy přátelství, solidarity mezi vězni a pokusy vést kulturní život i za ostnatým drátem. Naléhavým stylem, který odkazuje k dokumentární literatuře dvacátých let, čtenáře do tohoto vzdáleného světa nemilosrdně vtahuje. Autorčin osud se stal předobrazem jednoho klasického díla české literatury 20. století. Moskevský pobyt manželů Frischerových v době sílících čistek zachytil jejich přítel Jiří Weil ve svém varovném románu Moskva-hranice (1937) a v osudech jeho hlavních postav – Ri Gustavovny a inženýra Roberta. Na rozdíl od manžela, který byl 16. ledna 1938 popraven, Helena Frischerová věznění přežila a podala o tom svědectví. Svou jemnou memoárovou prózou se zařadila mezi klasiky tzv. lágrové literatury.... celý text

Přidat komentář

Lenka4
14.03.2022 4 z 5

Paprsky přátelství prosvěcují těžké dny. Nejen válenky a vaťák zahřejí, tuto sílu má i přítomnost spřízněných duší. Špatně se zvyká na zvláštní formu vyprávění ve druhé osobě. Možná je to záměr. Pomni, že i tobě se může náhle zcela převrátit život, i když se neocitneš právě v gulagu.

cori
09.05.2019 3 z 5

Kniha přináší velmi dojemné svědectví ženy českého původu, která následovala svého polského manžela do Moskvy, kde byla v roce 1937 zatčena a odsouzena do gulagu za špionáž. V lágrech strávila 10 let. Ve svých zápiscích vzpomíná hlavně na své přátele, s kterými si poskytovali vzájemnou podporu. Velmi mě oslovily básně -lístky.


Ronny
08.04.2019 3 z 5

Je to moje již několikátá přečtená kniha na stejné téma.Strašný osud, obdivuhodná síla autorky, která to vše dokázala přežít a zachovat si svou lidskost. Ale bohužel styl mi moc neseděl, bylo to napsáno ve 2. osobě, tak nějak s odstupem. Doporučuji např. Strmá cesta od Jevgenije Ginzburg nebo Jaká je cena člověka od Jefrosinije Kersnovskaja.

Nartaya
07.02.2018 5 z 5

Ztracené životy v prostředí, kde by člověk marně očekával lásku... Nemyslím fyzickou, ale souznění duší. Jenže v takovém prostředí je zrádné nacházet přátele, neb nevíte dne ani hodiny, kdy tito přátelé z vašeho života navždy zmizí bůhvíkam... Ale i v otřesných podmínkách lze nacházet krásu, která vás drží při životě, která vám dává jakýsi smysl, zatímco váš život plyne jaksi mimo vás.

prochajda
12.12.2017 3 z 5

Kniha z doby ostré diktatury v SSSR, kdy nesměl člověk žít vlastním životem.
Obdiv všem, kteří přežili, stejně jako odsouzená Helena dle paragrafu 58 za vlastizradu na 10 let v nápravně-pracovních táborech.
Bohužel, mi neseděl styl psaní ve 2.osobě, bez jakýchkoliv vlastních pocitů a emocí.

Štítky knihy

gulagy 20. století Sovětský svaz ženské věznice zločiny komunismu

Autorovy knížky

Helena Frischerová
česká, 1906 - 1984
2017  80%Dny mého života - Vzpomínky na Gulag

Kniha Dny mého života - Vzpomínky na Gulag je v

Právě čtených1x
Přečtených14x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce9x
Chystám se číst37x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x