Dneska už se tomu směju

Dneska už se tomu směju https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57345/bmid_dneska-uz-se-tomu-smeju-tO6-57345.jpg 4 578 139

Kniha vzpomínek slavné české herečky. Jedná se o 1. vydání v ČSFR. Podkladem pro toto 1. vydání bylo 2. vydání knihy nakladatelstvím Sixty-Eight Publishers Corp. v Torontu roku 1977. (Zdroj: Databáze Národní knihovny ČR)

roxy9413
roxy9413
25.03.2024 4 z 5

Poslech audioknihy na ČRo.
Velmi cením s jakou otevřeností je kniha napsána. Adina se toho nebojí a vše sděluje bez příkras, ať už o mužích, alkoholu nebo mejdanech. Rozhodně knihu nehodnotím na základě toho jakým byla Adina člověkem, to mi nepřísluší. Knihu nominuji na povinnou četbu pro všechny milovníky drbů :) .

kob
kob
23.03.2024 5 z 5

Přečetla jsem knihu i poslechla audio skvěle načtené Simonou Pekovou.
Adina se s ničím moc nepárala, hlavně s muži. Komunisti s ní zatočili, ale vždycky si nějak poradila a zachovala si svou důstojnost, humor i sarkasmus, který mi na ní byl vždycky sympatičtější než vzdychání některých jejích kolegyň.


Maky78
Maky78
20.03.2024 4 z 5

Audio
Tohle bylo skvělé. Určitě to povznesla práce Simony Pekové. Adina byla číslo, ale i dáma a paní herečka. No a o tom jak se my Češi občas chováme není potřeba se vyjadřovat.

6Nikki6
6Nikki6
19.03.2024 3 z 5

Poslechla jsem jako audioknihu a moc se mi líbila. Asi to bylo i vlivem skvělého přednesu Simony Pekové. Velice zajímavá sonda do tehdejší doby očima slavné herečky.

Prim
Prim
12.03.2024 3 z 5

Poslouchala jsem jako audio knihu. V tištěné formě bych to asi nedala. Celý její příběh na mě působil jako: Svatá dala a nevěděla komu

helenkan
helenkan
06.03.2024 4 z 5

Pěkně sepsané vzpomínky. Prožila si pestrý a bouřlivý život. Rozhodně nebyl ani lehkej. Zažila krásné ale i zlé období, které si ani nezasloužila. Nebyla zrovna skromná a ctnostná. Jedno ale byla určitě. Skvělá herečka a krásná dáma.

fénix56
fénix56
14.12.2023 4 z 5

Adina Mandlová rozhodně nebyla výkvět všech ctností. Proplouvá životem s heslem "carpe diem". Nesnáší nudu a k lepšímu životu využívá své přitažlivosti pro muže. No a když už se ji přestanou hodit, odkopne je.

Protože se pohybuje i mezi nacistickými pohlaváry, upadne v podezření, že je milenkou K. H. Franka. Adina to popírá, ale přesto na to po válce doplatí. Je pravděpodobné, že za tím je opravdu tehdejší bulvár. Ale když se Adina trochu otřepe, zase si jede po své linii. Další svatby, další milenci nebo manželé, další domovy po celé Evropě.

Rozhodně to nebyla nudná biografie. Kromě podrobného líčení pestrého života Adiny jsme se občas dozvěděli i střípky ze života jiných herců a hereček té doby.

DodyF
DodyF
26.11.2023 5 z 5

Osvěžující přístup, snaha o upřímnost a absence patosu. Zaujal mě popis dětství a mladí autorky, kdy se již zjevně projevila její výrazná osobnost. Notná dávka cynismus dodává knize šťávu a umožnila v té době přežít, aniž by se člověk úplně zbláznil. Adina asi byla sebestředná a měla hvězdné manýry, ale na druhou stranu, kdo by na jejím místě neměl. Moje srdcovka.

konicekbily
konicekbily
02.11.2023 4 z 5

Životopis přední prvorepublikové herečky sepsaný vlastní rukou a komentovaný vlastními názory na jednotlivé životní situace a etapy jejího života. Bez obalu, bez servítku a o všem možném. Na jejím životním příběhu je možno ukázat, že i slavní lidé mají slavná období, kdy jsou na vrcholu a těžká období zkoušek, co vydrží.

Julie99
Julie99
03.10.2023 4 z 5

Zábavné, ale trochu moc do sebe zahleděné.

Apo73
Apo73
15.04.2023 5 z 5

Skvělé memoáry! Doporučuji všem! Chápu, že některé z autorů předchozích poznámek může iritovat sebevědomí, se kterým paní Mandlová píše, jak z ní byli "všichni" nadšeni apod., ale to beru jako takovou rétorickou figuru, to beru jako zevšeobecnění. Jisté je, že Adina Mandlová patřila mezi tři-čtyři nejvýraznější meziválečné filmové herečky, takže na suverénní vzpomínky na "hvězdný prach" má určitě nárok.
Co na knize oceňuji nejvíc, je naprostá otevřenost, upřímnost a sebekritičnost. Ten rozjívený, razantní a mírně "velkohubý" styl zcela odpovídá tomu, že to byla extrovertní žena, která si dokázala vždy nějak poradit, a to i v těch nejtěžších situacích. Je to kniha přiznání - těch přiznání je tam stovka, od milenců, sexuálních pocitů, vlastní selhání, špatná rozhodnutí, pocity viny, marnost ze snažení v emigraci....je toho na jeden život až až. Původně jsem si myslel, že to napsal Škvorecký podle jejího vyprávění - zarazilo mě totiž, jak výborným stylem to je formulováno. Sám Škvorecký ale v závěru píše, že ji to nakonec nechal napsat samotnou, aby byl text co nejautentičtější. Tak to se skutečně povedlo a podle mě to jsou jedny z nejotevřenějších memoárů herce/herečky, jaké jsem kdy četl. Všechny ty historky, které Adina líčí z kulturního prostředí první republiky, jsou neotřelým světlem, vrženým na tuto tehdejší elitu, a naprosto zoufalé pokusy se prosadit v emigraci jsou zase osvětlením faktu, že ani kontakty v nové zemi nemusí pomoci, a že někdy je nutno třeba svoji kariéru zcela změnit. Obdivuju, jaký nadhled si paní Adina zachovala, když po tom všem se ještě dokáže tomu všemu, co prožila, zasmát.

Filomena1961
Filomena1961
26.03.2023 5 z 5

Adina Mandlová je jednou z mála hereček, která vytvářela osobitý a podmanivý typ ženství. z knížky jsem získala hodně informací, jak o útlém dětství herečky / My heart belongs to daddy /, dospívání, profesi, odchodu do zahraničí a na sklonku života návratu do vlasti. Text doprovází množství fotografií.Kniha je autentická, čte se jako dokument, který vypráví nejen o Adině, ale také vypovídá o době, hereckém prostředí, povaze národa. Adina byla prostě naše prvorepubliková stálice. Kniha se mi velice dobře četla.

IvaniceTamta
IvaniceTamta
24.01.2023 5 z 5

“Často si myslím, že kdybych byla dělala celý život pravý opak toho, co mi radili moji milenci, byla bych na tom bývala mnohem líp.“
Na knize se mi líbí zejména autentičnost. Jednotlivé části života jsou popsané bez zbytečných příkras. Ráda se ke knížce v budoucnu opětovně vrátím.

DK197
DK197
31.10.2022 4 z 5

AUDIOKNIHA: Adina ve své přirozenosti. Ironické a přímé vyjadřování v kontrastu s andělskou tváří... Život plný prožitků. Velmi zajímavé. A skvěle načtené.

DominaCZ
DominaCZ
22.10.2022 odpad!

Kniha je vedena neustále stejným stylem - nabubřele a "já jsem nej".
Už od dětství ji VŠICHNI milovali a ač na školu s.ala, VŠECHNO uměla a měla vyznamenání, obrazy které maluje místo muže se VŠEOBECNĚ LÍBÍ, byla skvělá sportovkyně, na neskutečně obyčejnou a nehezkou matku se nalepí fantasticky vydělávající stavitel (nevzdělaný ruský legionář) který jim dodá služku, šoféra, auto, tuny hadrů z nej salónů atd. Herci a zpěváci s ní od 12 let zpívají sonáty a líbají jí ruce. Prostě vždy měla to nej z nej, aniž by se přičinila... učiněný Potter! A to jsem teprve na straně 32, když je ještě děcko.

Po prezentaci Minimaxu se "okolo ní v úžasu seběhly všechny bardámy v hlubokém obdivu"?? Co by na ni jako měly, nezletilým děcku?? A tak je to pořád. Všichni jí všude žerou, každý ji chce.
Ani snad nechci vědět, co bude dál.

Z komentů tady jsem čekala, že bude prostě jen úderněji vyprávět o životě a ne se furt všude cpat na první místo takže jak vidím, v pocitu (nechuti) vůči ní jsem se nespletla a jen lituji ty, kteří s ní museli v těch dobách koexistovat.

Postupně budu připisovat weird momenty

Potrat bez narkózy??

Po jedné jediné trapné větě v propadáku se na ni jdou dívat režiséři a tehdy největší Haas jí ihned dá roli. Jistě.

"Stejně jako VŽDYCKY v Praze, i v Berlíně jsem hostila herce a režiséry."

Líbí se mi že v závěrečných rozhovorech, ať se jí zeptají na dům nebo kam se postěhuje teď, vždycky začne mlet o tom, jak jim politika a systém ubližovali a jak byli vyhoštěni a bleble, čili se nám z velké drsné huby stala ublížená fňukna která nemá nikoho a nic:)

Markett
Markett
17.10.2022 5 z 5

Krásná, talentovaná, upřímná, prostořeká, ironická... To vše a mnohem více byla naše herečka Adina Mandlová, a její biografie je napsaná přesně v takovém duchu. Knížka se dobře čte, je napsaná opravdu moc dobře.

Adinu Mandlovou v jejich filmech obdivuji, vždy na mě působila velmi dobře, ale díky knížce člověk pozná, že ve filmech byla opravdu někdo jiný, a že její život byl jeden velký kolotoč - jednou nahoře, pak dole. Myslím, že Adina si za svůj život prožila víc než dost, a vše to zvládla s grácií. Její úspěchy náhle vystřídaly pády, v životě byla středem mnoha pomluv a závisti. Ke konci života to taky neměla úplně jednoduché, nemoc, nevydařená manželství, až ke konci našla i ona své štěstí, ač bohužel ne jako herečka.

Díky této knize budu na Adinu koukat jinýma očima, ona opravdu nebyla tou jemnou dámou, jakou jí občas můžeme vídat ve filmech, ale byla to žena, která si dokázala života náplno užívat. Musela tvrdě bojovat, a klobouk dolů, bojovala opravdu statečně.

Adino, moc velký dík za tu krásnou knížku, ke které se určitě ráda vrátím, a taky za všechny ty krásné filmy, u kterých člověk vypne starosti dnešní doby a užívá si bezstarostnost filmů, ač doba, ve které byly točené, nebyla vůbec jednoduchá, a každý si za kamerou užíval své radosti a strasti života... Ale ty filmy vždy zůstanou klasikou. Kdo by nemiloval eleganci a šmrnc doby dřívější...

karin4338
karin4338
25.04.2022 5 z 5

Adina prežila určite svoj život naplno. Samozrejme úspech a krása ide ruka v ruke so závisťou ľudí, ale slávni ľudia sa s touto skutočnosťou musia zmieriť. Vo svojom živote veľa videla, zažila, precestovala celý svet, spoznala hordu zaujímavých a výnimočných ľudí, zažila vojnu, slávu a pád celebrity. Bola svojská, huba nevymáchaná, ale bola to skvelá a jedinečná Adina.

Kulda1981
Kulda1981
23.01.2022 5 z 5

Tuto knížku jsem si přečetla kvůli čtenářské výzvě. Moc se mi líbila, je hezky napsaná.

Kontryhelka
Kontryhelka
17.01.2022 5 z 5

Mám ráda paměti od známých osobností a jejich knihy, které sami (samozřejmě s pomocí odborníků) napíší. Přijdou mi více opravdovější, než když někdo jiný napíše za ně jejich životopisy a životní příběhy. Jsou více od srdce a tato kniha není výjimkou. Za mě pěkné čtení a pohled na herečku, jaká doopravdy byla (alespoň myslím) a co skutečně pociťovala, když odhodila pozlátko a falešné úsměvy, které její profese často vyžadovala.

SidoniaL.
SidoniaL.
29.10.2021 3 z 5

Četla jsem autobiografii Adiny Mandlové ještě před 89. rokem, nyní jsem si ji vyslechla ve skvělé audionahrávce proložené ukázkami z prvorepublikových filmů, v nichž Adina Mandlová hrála. Vždy jsem Mandlovou považovala a i nadále považuji za nejlepší předválečnou herečku, jejíž krása a vynikající herecký talent byly takřka bez konkurence a vždy se budu s potěšením dívat na její filmy, zvláště ty s Hugo Haasem. Ale popravdě řečeno její autobiografie mi ji rozhodně sympatičtější neudělala. Ve filmech sice hrála okouzlující, distingovanou dámu, v osobním životě se však rozhodně jako dáma nechovala! S otevřeností a dokonce i s pýchou popisuje svůj promiskuitní život a vypočítavé střídání milenců. Korunu tomu pak nasadily její dopisy, plné hrubosti a vulgárních výrazů, které psala ve švýcarském sanatoriu! Životopis se dobře čte, Adina byla bystrá se sympatickým smyslem pro ironii. Jeho největší hodnota je ve vylíčení dobových poměrů před válkou, za války a těsně po ní a pohled do zákulisí slavné osobnosti. Za sebe mohu říct, že dobře vím, proč autobiografie slavných raději nečtu...