DNA

DNA https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/369252/bmid_dna-d9m-369252.jpg 4 912 260

Freyja & Huldar série

1. díl >

Brutální vražda jako trest – jaký skutek si ale zaslouží tak hrůzostrašnou odplatu? Mladá žena byla brutálně zavražděna. Jediným člověkem, který by snad mohl zodpovědět mnohé z otázek, je její sedmiletá dcerka, která se v době vraždy ukrývala pod postelí. Ta však mlčí. Čerstvě povýšený detektiv Huldar se obrací na psycholožku Freyju a Dětský dům, zabývající se dětskými traumaty. Freyja, která nedůvěřuje policii a už vůbec ne Huldarovi, není nadšená. Jejich spolupráci totiž komplikuje skutečnost, že se spolu nedávno vyspali po seznámení v baru, kde se Huldar vydával za někoho jiného. Přesto souhlasí a je rozhodnuta postarat se o bezpečnost malé Margrét. Vrah mezitím pokračuje v zabíjení, zdá se, že je vždy o krok napřed a zanechává za sebou nesmyslné stopy: číselné řady, varovné SMS, záhadné výpočty načmárané na útržcích papíru. Poodhaluje se temný příběh, který měl zůstat zapomenut. Lze rozlousknout šifrované vzkazy včas? Kdo je další na řadě?... celý text

Přidat komentář

mila2411
02.04.2024 3 z 5

No, čekal jsem drsnou severskou krimi a dočkal jsem se drsné severské krimi. Hlavní představitelka Freyja nebyla láska na první pohled. Policejní vyšetřovatel Huldar je unylý oprcálek, který působí poněkud neschopně. Dějem, atmosférou, vykreslením postav a očekávaně nečekaným závěrem to prostě na Nesbø, Keplera nebo Adler-Olsena nemá. Pro mě asi první a poslední Yrsa Sigurðardóttir.

LenkaMacak
30.03.2024 3 z 5

Dobře napsaný příběh, vraha jsem absolutně neodhalila. Nicméně mě kniha nějak nechytla, do čtení jsem se musela vyloženě nutit. Po další knize nejspíš nesáhnu. 3/5*


Nekonečná
07.01.2024 4 z 5

Po přečtení pár stránek jsem knihu odložila, moc mě nebavila. Když jsem dočetla jinou, vrátila jsem se k ní a najednou bylo všechno jinak! Začetla jsem se, dva hlavní hrdinové detektiv Huldar a dětská psycholožka Freya mi začali být sympatičtí, případ byl zajímavý, vraha jsem vůbec neodhalila. Od Yrsy jsem četla i lepší knihy, třeba Není úniku, ale určitě budu časem pokračovat i ve čtení této série.

Jancas.s
31.12.2023 2 z 5

(SPOILER) Příběh mě úplně nevtáhl (jelikož jsem chvílemi myšlenkama lílala jinde, což se mi u dobré knížky nestává), ale přesto jsem byla čím dál víc zvědavá na odhalení toho sadisty...a nad motivem mi nakonec zůstal rozum stát, na můj vkus slušná slátanina.
Připomnělo mi to divadelní hru z filmu Jára Cimrman ležící spící :D

Karolina90
26.12.2023 3 z 5

Ze začátku to vypadalo slibně, ale nakonec jsem docela zklamaná. Bylo to čtivé, ale autorka zdlouhavě popisovala zbytečnosti (Karl, když vyhazuje matčiny věci) místo, aby se zaměřila na rozebrání např. vrahova myšlení a motivu nebo vyšetřování. Jen to, že vymyslí nechutný způsob vraždy knihu bohužel nezachrání...

uzivatel6305
28.11.2023 4 z 5

Opravdu hodně dlouho jsem se na Yrsu chystala a jsem ráda, že jsem se k ní konečně dostala. První díl byl opravdu silné kafe, ale zase se vše nechutně nerozpitvávalo dopodrobna jako třeba u Chrise Cartera (mimochodem mého oblíbence).

Je to typická severská detektivka, přestože Island je trošku dál. Postavy mají své osudy a své nepříliš sympatické charaktery, ale o to mě to bavilo víc. Co já vím, třeba se z nich v budoucnu něco milého vyklube.

Knížka mě bavila, styl se mi líbí, těším se na další díly série. Snad si na konci konečně zapamatuji Yrsino příjmení. :)

Iva095
27.11.2023 4 z 5

(Audiokniha)
V podání Kláry Cibulkové se kniha krásně poslouchala.
Netrvalo moc dlouho aby si mě příběh získal.
Kniha byla zajímavá, troufám si říct, že i originální.
Způsob jakým vrah zabíjel byl šílený.
Kdo mi úplně nesedl byl Huldar, ale ani Freyja mi nepřišla moc sympatická.
Kdo je vrahem mi došlo chvilku předtím než to jméno tam zaznělo.
Jednu hvězdičku ztvhávám za to celé rozuzlení, které mi přišlo zbytečně složité a vlastně i celkem dost divné.
Každopadně v sérii budu určitě pokračovat a myslím, že zůstanu u formy audioknih.

Tyet
13.11.2023 1 z 5

Někdy mi připadá, že autoři vymýšlejí ty největší podivnosti, hrůzy a zvrácenosti, protože nejsou schopni dát dohromady příběh, který by držel pohromadě prostou logikou a vypravěčským uměním. Naprostá slátanina.

Dasa1313
06.11.2023 3 z 5

DNA je moje první kniha od Yrsy.

Severské krimi zbožňuju a recenze byly také velmi chvályhodné, proto jsem se na knihu těšila a měla asi příliš velké očekávání. Kniha má dobrý začátek a konec, mezitím mi pasáže přišly zdlouhavé, spousta nepodstatných informací, ztrácela jsem se.

Freyja a Huldar jako hlavní postavy také nepůsobí úplně sympaticky.

Nicméně jdu na další díl a uvidíme, zda změním názor. 70%

snimcibdim
04.11.2023 3 z 5

Zápletka je dost zajímavá a vrah nečekaný.
Bohužel ale další autork/a, která má zapotřebí kořenit zápletku samoúčelným sadismem. Nejsem citlivka, ale mít jako zdroj zábavy - a čtení (poslouchání) populární beletrie pro mě nic víc není - vyprávění o tom, jak někdo umírá zvrhlou a velmi mučivou smrtí se mi příčí.

Petra7659
28.10.2023 5 z 5

Tato kniha se Yrse povedla. Byla opět nepředvídatelná, vraždy brutální, také nepředvídatelné, jako vrah, kterého je prostě tak těžké odhalit...opět se během děje domníváte, že by to byl ten a ten...jenže Yrsa no...je to pecka.

jozor
24.10.2023 2 z 5

Počúval som to ako audioknihu a tak som mal to štastie že som polovicu toho prespal. Keby to bolo fakt zaujímavé tak by ma to nútilo prehrať si ušlý dej ale nič mi nechýbalo, taká vata..miestami zaujímavé pasáže a konečné rozlúštenie tiež nanajvýš nepravdepodobné a vycucané z prsta. Všedná skôr podpriemerná kniha.

hlenicka
11.10.2023 3 z 5

Přidávám se k ostatním,přeskakovala jsem skoro celé stránky,abych se dokousala k ději! Asi tak z těch 400 stran by se dala rozhodně více jak půlka ubrat a ničemu by to neuškodilo.

petr_
28.09.2023 2 z 5

Souhlasím se slovy ukecaný a rozvleklý děj. Číst takovou knížku bylo utrpení. Navíc je děj nesourodý a nelogický. Myslím, že autorka toho při psaní měla sama dost, takže smysl celého děje odkryje na několika posledních stránkách ale tím se děj nestane srozumitelnější.

Agatha84
22.08.2023 3 z 5

Neskutečně rozvleklý, ukecaný děj, který tak ztrácí na přitažlivosti a postrádá to, co by dobrá "krimi" měla mít. Postavy jsou nevýrazné, jejich myšlenkové pochody se často opakují, čímž si značně znemožňují jakoukoli větší sympatii ze strany čtenáře.
Samotná zápletka nebyla vůbec špatná, nicméně způsob, jakým nám ji autorka předestírá, je žalostný. Pojďme si v poslední kapitole říct, jak to vlastně bylo a jak Huldar najednou snad s božím vnuknutím na všechno přišel.
Tak trošku pochybuji, že bych ve čtení této série pokračovala.

Chesterton
14.08.2023 3 z 5

[audiokniha]
Klasické antické drama o vině a trestu.... taky o zvrhlosti.... v islandském kabátku. Extra nechutné detaily a zároveň - bohužel i tohle je život.
V zásadě bavilo i když vycpávek je v textu celkem dost a zápletka přestřelená.
Freyja & Huldar nebyli marní, ale zatím ani extra sympaťáci...
Carl s malou Margret byli v závěru rozhodně dobrá dvojka na čtvrtou hvězdu ;o)
A Klára Cibulková byla jako interpretka stejně výborná.
4/3

princesse
03.08.2023 3 z 5

Po prvním díle této série doufám, že druhý bude lepší. Četlo se to celkem dobře, ale klidně bych uvítala kratší verzi. Bohužel pár hluchých míst se našlo. Provedení vražd skoro až zbytečně brutální a celé moc nereálné. Jak samotné vrazdy, tak motiv, způsob vyšetřování i vztahy a to nejen mezi hlavními hrdiny. Série s Tórou je úplně jiná káva. Zatím mě Freyja ani Huldar nepřesvědčili. Šanci jim ale ještě dám.

monishek
25.07.2023 4 z 5

Tohle byl pro me oříšek. Uvod byl zajimavy, ale pote se to pomerne dlouho táhlo. Obcas nejaka akce, ale spise nudne tlachání. Zaver mel opet stavu. Nakonec se mi krimi libila, i kdyz to nekde vazlo, proto o hvezdicku mene. Zkusim i dalsi dil. Hlavni postavy mi zatim prijdou takove nemastne - neslane.

Vikk
17.07.2023 4 z 5

Trochu přitažený za vlasy, ale na druhou stranu, který detektivky nejsou... Četlo se dobře... Trochu mě mě mrzí, že ani Huldar, ani Freyja mi nejsou úplně moc sympatičtí.

schillerter
08.07.2023 5 z 5

První kniha kterou jsem si od autorky přečetla. Určitě nebude poslední. Za motivací vraha je poněkud složitější příběh, který se ale při čtení složitý nejeví. Neztrácela jsem se v ději, ani v postavách, autorka umí příběh krásně vystavět s tím efektem, že prostě obracíte stránky a chcete vědět jak to dopadne. Rozzuzlení bylo překvapivé a originální.