Válečná zóna

Válečná zóna https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26320/dmz-valecna-zona-26320.jpg 4 55 7

DMZ série

1. díl >

Války v zámoří zaměstnaly armádu i Národní gardu natolik, že vláda USA zanedbala víc než reálnou hrozbu protivládních bojůvek a milicí rozptýlených po celé zemi. A spící obr se probudil a rozpoutal druhou občanskou válku, která se ustálila na vratké linii příměří: na Manhattanu. Nebo, jak se mu dnes říká častěji, v demilitarizované zóně: DMZ. Matty Roth, naivní a ctižádostivý fotoreportér, dostane vysněnou práci: má doprovodit zkušeného válečného dopisovatele do centra DMZ. Brzy se ale začnou dít hrozné věci a Matty se ocitne sám, ztracen ve světě, který dřív vídal jen v televizi. Tady má na vybranou: buď se pokusí z ostrova nějak dostat, anebo využije situace, za kterou by většina novinářů zabíjela, a vybuduje si kariéru. Jenomže aby to či ono dokázal, musí nejdřív v divočině válečné zóny přežít – až pak bude všem moct povědět pravdu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy

Vydáno: , BB art , Crew
Originální název:

On the Ground , 2006


více info...

Přidat komentář

jarynek
31.05.2018 4 z 5

Slušný rozjezd série. Párkrát jsem se nad něčím pozastavil, ale mnohdy autor na následujících stránkách přišel s určitým ne nelogickým vysvětlením. Nakonec snad i věřím, že by to takto nějak přibližně mohlo v reálu zafungovat. Takže nakonec autorovi vytýkám snad jen příliš rychlou přeměnu hlavního hrdiny z unuděného zelenáče v uvědomělou postavu, která nemá moc problémů se pohybovat ve zcela cizím prostředí. Kresba mi zpočátku vadila, ale zvyknul jsme si na ni v případě vykreslení prostředí, města, bojů, budov. Nezvyknul jsme si moc na kresbu postav, například Zee se opravdu nepovedla. Za výbornou linku, která se zřejmě bude proplétat celou sérií, považuji otázku hodnověrnosti médií, jejich způsobu vykreslování válečných konfliktů (vlastně jakýchkoliv událostí), vytváření umělých realit.

Yokolobuna
25.03.2018 4 z 5

Velice slušný start série, ktera ale minimálně podle zdejšího hodnocení předvádí to nejlepší hned v prvních dvou svazcích. Civilnější pojetí mi sedlo a příběhy i pres své lehce komornější zápletky baví. Po několika stránkách se mi zalíbila i kresba (tedy až na ženské postavy jako treba Zee, která je naprosto odporná). Do světa DMZ se rozhodně ještě podívám, snad se ale kvalita série příliš nepropadne, nakročeno není vubec špatně...


B-artX
21.01.2018 4 z 5

Docela slušný rozjezd série. Trošku mi vadilo, že více nepředstavili svět, to by pak děj dostal mnohem větší hlobku. Postavy slušné a kresba boží. 78%

Disease
09.05.2017 4 z 5

Dobrý rozjezd zajímavé série, která mě díky poněkud odpudivým obálkám docela dlouho míjela.

OldaB
02.03.2014 3 z 5

Nějak mě to nechytlo, přestože jsem se na přečtení celkem těšil. Jednak mi hlavní postava přijde celkem tragická a vůbec celá ta situace mi připadne celkem ujetá. Když si vzpomenu na výborný film Útěk z New Yorku, tak se nevyhnu srovnávání, ve kterém ovšem tento komiks zcela propadá. Po přečtení už si prakticky nepamatuju, o čem to bylo.

Indilwen
16.02.2014 5 z 5

Měla bych-li to vyjádřit jazykem autora, tenhle komiks fakt žeru :) Nikdy mě nepřestane bavit tímhle sešitem listovat; co stránka, to perla.. A těch neskutečně úžasných kreseb se zkrátka nejde nabažit.

Kapis
23.05.2013 4 z 5

Není to vůbec špatný rozjezd a celkem se mi to líbilo. Trochu jsem se jen musel smát, kde že je to bojiště umístěno - v návaznosti na všechny ty SF a katastrofické USA filmy, kdy se všechny invaze/katastrofy/dopady atd. dějí v centrech velkých amerických měst - ale musím dodat, že zde to dává smysl, tahle fronta nemohla být umístěna lépe. Přečetl jsem podruhé všechny 3.díly, než si dám čtyřku a pořád si nejsem zcela jist, na které "straně" p. Wood vlastně je, i když myslím, že na té správné;-)

Nicméně, jako společenská kritika je tento díl přece jenom málo úderný a naivní, i když už nadhazuje do placu některé běžné situace, způsobené lživou mediální manipulací, které známe ze současnosti. Pro příklad: šíření falešných zpráv o divoších, kteří jedí krysy na Manhatnu;-) kdy pak veřejnost nemá problém s tím, když se tam ti "divoši" kapku zasypou bombama. Pokud člověk sleduje trochu dění, je to stejná situace, kdy většina tupé americké populace bude fanaticky s máváním vlajky a pokřikem jůesej souhlasit s bombardováním těch "divochů" někde v Afghanistánu, Pakistánu, Jemenu, Lybii, Somálsku, Sýrii a vůbec kdekoli. I když už vlastně nikdo neví proč v tom Afghánistánu jsou, válka proti "terorismu" vedená teroristy je nelegitimní, ale to je přece jedno - je třeba ty divochy vybombardovat. V dalších dílech pak jde Wood dál a je to ještě poutavější. Pokud to někteří mladší či zadeklování čtenáři nebudou brát jen jako zajímavý komiks, ale taky jako aktuální kritiku, má tento počin opravdu smysl. Kresba se mi líbí, tyto tenké linky já prostě můžu, obálky a pasáže jsou pak vždy ještě o stupeň výše a kvalitně příběh dělí. Spokojenost. Takových skoro 90%.

Štítky knihy

novináři komiksy války DC Comics Vertigo Comics

Autorovy další knížky

Brian Wood
americká, 1972
2009  82%Válečná zóna
2011  85%Tělo novináře
2013  74%Skrytá válka
2012  78%Palba do vlastních
2012  82%Veřejné práce

Kniha Válečná zóna je v

Přečtených71x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce30x
Chystám se číst5x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x