Skrytá válka

Skrytá válka https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/160507/bmid_dmz-5-skryta-valka-160507.jpg 4 33 5

DMZ série

< 5. díl >

NEW YORK... též známý jako Země nikoho, uprostřed druhé americké občanské války. Nezkušený fotoreportér Matty Roth je na místě a slouží jako osamělý hlas zdejších obyvatel zoufale zápasících o přežití uprostřed nejnebezpečnější válečné zóny celé planety. Ve SKRYTÉ VÁLCE se pozornost odvrací od politiků a vojáků v první linii – upírá se na obyvatele města, obyčejné civilisty vystavené těm nejhorším představitelným podmínkám, kteří se po celou tu dobu pokouší hlavně přežít. SKRYTÁ VÁLKA je neodmyslitelnou součástí příběhu DMZ a je vyprávěna prostřednictvím šesti povídek, v nichž se seznámíte s novými postavami a potkáte pár starých známých. Scenárista Brian Wood a výtvarník Riccardo Burchielli nám opět přinášejí DMZ, o níž kritika napsala, že je „fascinující... spojuje v sobě napětí letního filmového trháku s hrůzami války a dávkou sociální a politické kritiky“ (USA TODAY) a „sveřepě rozzlobená a krutá, chytrá a šokující“ (BOING BOING). Tentokrát nás zavedou na nepřátelské území, aby nám odhalili skrytou cenu války: civilní oběti.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy

Vydáno: , BB art
Originální název:

The Hidden War , 2011


více info...

Přidat komentář

trudoš
18.12.2018 3 z 5

V rámci předchozí akčnosti a psychologického podtextu mi tohle album přišlo výrazně slabší. Skrytá válka je víc poetická, nostalgická a náladová, než že by se držela nějaké pevnější dějové linie. Je to hodně o obyčejných lidech, kteří skončili na neobyčejném místě, pročež už ani oni nemohli zůstat úplně obyčejní. Naneštěstí vyznění některých příběhů není zcela jednoznačné a autoři nechávají hodně práce na čtenářově fantazii, aby si pointu našel sám. Prostor tak dostávají především vedlejší postavy, které se dosud vyprávěním jen mihly, a naopak ty hlavní jsou zde čistě do počtu, aby se na ně nezapomnělo. Dokonale se tím vystihuje důležitost každého jednoho člověka, protože všechno se vším souvisí. Občanská válka je zkrátka soubor tisíce větších i menších bitev. A přestože jsou jedni hrdinové novinových titulků, nespočet dalších životů se skrývá mezi řádky. V boji totiž máte ve finále na výběr pouze ze dvou možností - myslet na sebe, nebo na ostatní. Právě o tom tohle album podle mě je.

jarynek
07.08.2018 3 z 5

Povídky, z nichž některé doplňují hlavní dějovou linii a některé jsou zcela samostatné, k hlavní dějové linii se nijak nevztahující. Příběhy mi přišly trošku zkratkovité, bez větší gradace či pointy přišel rychle konec. Jako doplnění života válečného města a jednotlivých lidských osudů OK, ale ve srovnání s předchozími díly zde chybí atmosféra, která čtenáře více zasáhne.


B-artX
30.06.2018 4 z 5

6 povídej, některé slabší, některé velmi dobré a silné, ale všechny skvěle ukazují fiktivní prostředí DMZ. Po delší době jsem se opět vrhnul na tuto sérii a stále jsem z ní nadšený. Tento komiks se sice zatím ze všech nejslabší, chybí mu jedna veliká zápletka a povídky (především poslední dvě) nejsou zase tolik kulervoucí, jak bych si představoval, ale stejně jde o skvělé čtení. Trošku mi tak chyběl Matty a Zee, ale třeba za Aminu nebo Wilsona jsem rád. Za mě dost dobrý, 80%.

Disease
09.05.2017 3 z 5

Šest povídek, které s DMZ souvisejí jen okrajově a až na 3. a 6. nic moc nevysvětlují ani neposouvají děj.

Kapis
26.06.2013 4 z 5

Pěkné intermezzo, dokreslující hlavní linii malýma bokovkama. Nemám problém s hostujícími kreslíři, pokud dělají celý sešit a tady se to docela povedlo, Foxe jsem ani nerozeznal od Burchielliho, jsem musel zjišťovat kdo kreslil co, kdežto Zezeljova kresba je výrazně odlišná a hodně zajímavá. Jelikož jeden komiksový sešit není právě velký prostor pro kondenzaci lidského života, bylo to občas dost zkratkovité a musel jsem se vracet a i tak jsem si nebyl vždy jist, co že se to vlastně stalo. Ty stránky, které byly pokryty jakoby bílým filmem jsem vnímal jako vzpomínky, škoda pak pár rozostřených stránek, kdy jsem nebylo jasné, jestli je to schválně nebo je to chyba. Zaujal mě moment, kdy mladý Wilson slyší v TV, že došlo k útoku na křižovatce ulic, kde zrovna stál a ono zatím nic, až po chvíli. Copak mi to jenom připomíná, kdy reportéři ví o teroristickém útoku dříve než se stal?? A jo, už vím;) Stejná věc se stala 11. září, kdy reportérka BBC (a tuším i NBC) ohlásila v přímém přenosu pád budovy World Trade Center 7 půl hodiny před tím než spadla. Uuupss...asi jsou v BBC jasnovidci - do této budovy nic nenarazilo a WTC7 furt stála přímo za reportérkou na obrazovce když to hlásila - k zemi se volným pádem do svého půdorysu (čehož lze dosáhnout pouze profi-řízenou demolicí) sesunula až půl hodiny po tom, co to zbrkle vypustili do TV - chybička se holt vloudila, nejedna, ale co už. Udělali to kozomrdi z jeskyně, jasne...asi budu muset konečně dokončit koment na "Zprávu o 11. září", bo to ve mně bublá;) Malinkou výtku směřuju ještě ke hřbetu, který je stejný jako u 4.dílu, mohla tam být v tom bílém prostoru nějaká jiná budova, ale tak to už je maličkost. Takže opět spokojenost, výborná série, netrpělivě vyhlížím další díl!

Štítky knihy

komiksy Vertigo Comics

Autorovy další knížky

Brian Wood
americká, 1972
2009  82%Válečná zóna
2011  85%Tělo novináře
2013  74%Skrytá válka
2012  78%Palba do vlastních
2012  82%Veřejné práce

Kniha Skrytá válka je v

Přečtených40x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce25x
Chystám se číst3x
Chci si koupit2x