Dmitrij Donský

Dmitrij Donský https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/301551/bmid_dmitrij-donsky-D9F-301551.JPG 4 3 3

Román je z doby, kdy Rusové bojovali proti neustálým nájezdům Tatarů a tvořili tak hráz tatarské záplavě do Evropy.

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Sfinx – Bohumil Janda
Originální název:

Dmitrij Donskoj


více info...

Přidat komentář

braunerova
21.01.2019 4 z 5

Historický román pokrývá jen úzké období vlády Dmitrije Donského, zhruba od bitvy na řece Voži v roce 1378 až po bitvu na Kulikově poli v roce 1380. Příběh je poplatný době a zemi svého vzniku. Hlavní hrdina, zběhlý mnich Cyril, je jakýmsi prototypem budoucího revolucionáře. Tataři jsou krutí ničemové, gosudar Dmitrij je jasný sokol, bojaři utlačují mužiky a prostí Rusové jsou junáci. Posly chána Mamaje bez výčitek svědomí pošlou na onen svět, taková už je ruská duše.

"Tutčev nařídil strážím, aby spoutali posly. Čtyřem ze spoutaných usekli hlavy. Pátého rozvázali, a zdvořile ho držíce za ruce, zmrskali důtkami."

Igor1311
24.07.2018 5 z 5

veľkolepé rozprávanie o jednej z najväčších postáv ruskej histórie Dmitrijovi Donskom. Kvôli čoraz väčšiemu tatárskemu vplyvu na ruské kniežatstvá sa Dmitrij snažil vytvoriť velku a jednotnu ríšu. Príbeh končí nádherným opisom bitky na Kulikovom poli.
kniha bola napísaná počas velkej vlasteneckej vojny ako odkaz na dmitrija, ktorý položil základy ruskej ríše a zjednotil kniežatstvá. Mala slúžiť ako vzor pre bojujuce sovietske obyvateľstvo a jeho zomknutie.


kasparos
17.02.2017 4 z 5

Dobrá kniha