Dlouhé dny

Dlouhé dny https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18868/bmid_dlouhe-dny-f1b-18868.jpg 4 25 3

O jednom ze svých hrdinů prozradil Jiří Švejda, že musel o něm napsat, „aby se jej zbavil sám v sobě“. Tento výrok můžeme přenést takřka beze zbytku i na postavu mladého, talentovaného prozaika Viléma Hálka, hlavní postavu z posledního Švejdova díla - DLOUHÝCH DNŮ. Hálek vystudoval dálkově chemii, získal titul a stálé místo ve výzkumu místní chemičky a začal psát. Úspěch prvotiny, napsané po večerech, strhl lavinu. Tisk, televize, noviny a film, nabídky na další knihy, scénáře a rozhovory o tvůrčích plánech. Zrodil se úspěšný autor. A s úspěchem i závist. Další kniha je přijímána již s mírnými rozpaky. Kritika váhá, obdiv se mění v pochybovačný pošklebek. Ve středu dění však zůstává mladý, senzitivní a snadno zranitelný člověk. Zpochybňování práce mu přináší i komplikace rodinné, závažnější než společenské mínění. Hálkovy vyvstává zásadní otázka. Co bude dál? Nový rukopis Švejdův je již jeho šestou knihou. (Romány Havárie, Dva tisíce světelných let, Kdybych zemřel, Požáry a spáleniště a básnická skladba Poéma o větru). Rádi konstatujeme, že je dílem mnohem hutnějším a stavebně dovednějším, než byly předchozí svazky. Svědčí o formálním vyzrávání autorově, Švejda už zdaleka není jen mladým a talentovaným příslibem.... celý text

Přidat komentář

Dervish
06.04.2018 3 z 5

Ani vlastně nevím co o té knize napsat. Hlavní hrdina se motá v krizi, a to nejen spisovatelské, ale především životní. Do života mu vpluje letní láska a ačkoliv je už ženatý a má dítě, začne se najednou chovat jak "magor". Ano zamilovanost dokáže rozhodit kdekoho, přesto je nutné zůstat nohama na zemi. Vilémovi se to nepovedlo. Stává se tak osobou se kterou čtenář nemůže sympatizovat, obzvlášť když celý závěr je postavený na odsouzení manželky za nevěru (sebereflexe rovná se nula nula!?) Vilém je protivný, náladový, lítostivý, ublížený a do sebe zahleděný. Ostatně to jsou skoro všechny postavy v knize, těžké hledat jednu kladnou postavu. I proto kniha není žádným velkým čtenářským zážitkem. Je to flirt po kterém ráno nezbyde nic víc než bolest hlavy. V tom lepším případě.

kopretinka69
29.08.2015 3 z 5

Kniha me mile prekvapila, precetla jsem ji na jeden zatah. Nejvice me zaujalo, jakými pocity prochazi autor, kdyz mu vyjde prvotina uspesna, druhou knihu kritika roznese na kopitech a ucastni se i jejiho nataceni.
Ty pocity byly pro me zajimave.
Dopocuruji zacinajicim spisovatelum.


jprst
18.02.2012 4 z 5

Román z doby, kdy autor nepsal jen pro peníze a pro kladnou kritiku.

Autorovy další knížky

Jiří Švejda
česká, 1949
1986  80%Havárie
1989  67%Ve vrcholu pyramidy
1987  79%Požáry a spáleniště
1988  86%Moloch
1991  82%Přejezd

Kniha Dlouhé dny je v

Přečtených33x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce29x
Chystám se číst4x