Dlhá cesta domov

Dlhá cesta domov https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/239726/bmid_dlha-cesta-domov-239726.jpg 4 251 86

Ak sa tvorivá vášeň zmení na ničivé šialenstvo, každý je schopný spáchať zločin. Maliarka Clara to vie veľmi dobre, a preto sa zdesí, keď jej manžel nepríde na dohodnutú schôdzku po ročnom odlúčení. Peter, ktorého tak milovala a ku koncu nenávidela, je nezvestný a možno aj mŕtvy. Inšpektor Gamache si síce užíva zaslúžený odpočinok v prekrásnej kanadskej dedine Three Pines, ale Clara ho uprosí, aby po Petrovi začal pátrať. Na pozadí očarujúcej kanadskej prírody sa krok za krokom, stránku za stránkou rozvíja príbeh o temných hlbinách ľudského srdca. Od prvej chvíle tušíme zločin, ale je to vražda? Alebo ešte niečo omnoho horšie? Autorka drží čitateľa celý čas v neistote – a potom nám ukáže, čoho je schopný ten najzvrhlejší človek.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Premedia
Originální název:

The Long Way Home , 2014


více info...

Přidat komentář

Elapheg
30.03.2024 5 z 5

S chutí jsem se vrhnul na další díl od Louisy Pennyové a sice na Dlouhou cestu domů a musím přiznat, že ze začátku se mi zdálo, že se bude jednat o slabší díl, snad srovnatelný se Zátiším. Nakonec jsem byl ale po dlouhém studiu malovaných obrazů, které Peter Morrrow nakreslil, zavlečen konečně do zcela jiného levelu příběhu, samozřejmě vyššího, který eskaloval na samotném konci ve výjimečný příběh, takže zase mistrovské dílo z péra mojí oblíbené autorky. Ke knize: Armand Gamache se se svou ženou přestěhoval do Three Pines a Armand doufá, že se tady dokáže zrehabilitovat z utržených ran coby bývalého policisty. Jeho sousedka Clara Morrovová má však problém. Uběhl právě rok, co se měl ke Claře vrátit její manžel Peter, jenže se nevrátil. Čas běží a nepřišel ani Peter, ani dopis od něj. Clara si dělá starosti o Petera a požádá nyní již svého souseda Armanda, aby jí pomohl zjistit, co se s Peterem stalo. A tak se vydá Armand s Clarou a ještě několika sousedy ze Three Pines a se svým zetěm Jeanem Guyem Beauvoirem, který je rovněž policista, hledat stopy, které by je přivedly k Peterovi. Bude to dlouhá cesta hledání, kde nikdo z nich neví, co na konci najdou. Je Peter ještě stále naživu? A proč se nevrátil a ani nenapsal? Stalo se mu něco? No chci říci, že se jedná opět o velmi kvalitní díl, který opět obsahuje zvraty na konci a jak je to už u paní autorky zvykem, řekl jsem si jako čtenář na konci, wau, tohle jsem nečekal. Její příběhy nejsou jen detektivkou, jsou zároveň protkány velkou životní pokorou ze strany hlavních hrdinů knihy, tedy některými. Pro čtenáře, kteří se na tento díl chystají: Nedejte se odradit zdánlivě obyčejným příběhem a podrobným studováním obrazů a malířství jako takového. Na konci je velký wau efekt. Pět hvězd a doporučení a poděkování paní autorce za skvělý počin. :-)

petraj30
29.03.2024 4 z 5

Po delší době jsem vzala do ruky další díl z vesničky Three Pines a byla jsem opět spokojená. Tempo bylo možná ještě klidnější, než obvykle, ale s postupem stránek je tu znát i mírné napětí. Ovšem konec mě velmi nemile překvapil.
Možný spoiler.
Postavu Petera jsem měla svým způsobem ráda, ale taky mě dokázal zklamat. Nicméně pro mě představoval jeden z mála nesmrtelných a pevných bodů malé zapadlé vesničky. A i když by mohlo být na první pohled patrné, jak by probíhal jeho život dál po skončení této eskapády, nestane se tak. I slza ukápla a všechno mě moc mrzí. Zní to zvláštně, ale těším se na pokračování. Jsem zvědavá, jak bude jejich život ubíhat dál.


Emik87
24.02.2024 5 z 5

Musím přiznat, že mi Peterova postava neseděla už od začátku, ale to, co se stalo v tomto díle mě opravdu překvapilo. Okolnosti jsou zvláštní a stejně tak i vyšetřovací postup. Zvláštní, ale ne špatný.

Didi15
21.02.2024 5 z 5

Opět další díl, opravdu nevím, co budu dělat až všechny vydané knihy přečtu. Je to úžasné . A Petera jsem oplakala.

netopýrek1985
31.01.2024 5 z 5

Opět zase povedený díl akorát jsem ukápla slzu kvůli Petrovi. Myslela jsem, že to dopadne dobře. Těším se na další díl.

Hana62
26.11.2023 5 z 5

Jako vždy, nemůžu nic vytknout. A. Gamache perfektní v každé životní situaci, roli, postavení. Tuto sérii jsem si zamilovala, běžím do knihovny pro další díly. Co budu dělat, až je přečtu všechny?!!!

Margerite
13.10.2023 4 z 5

(SPOILER) Bacha! Nečíst, pokud nemáte přečteno! Spoiler!

Tak tohle Louise Penny v životě neodpustím. Zabije Petera, když byl takovou dobu pryč a já se těšila, že se konečně zase dají s Clarou dohromady. Ano, byl by to laciný happy end, ale mě by se moc líbil. Gamache tentokrát na druhé koleji a vůbec mi to nevadilo. Zapojení madam Gamachové na mě trochu na sílu, naopak z Myrny se stává jedna z mých nejoblíbenějších postav. Případ tentokrát ne tak akční, o to ale napínavější a opravdu nechápu, jak Louise Penny vymýšlí ty vypointované, bystré a úžasně vtipné dialogy mezi postavami. Tohle jí vážně závidím.

putpuda
19.09.2023 5 z 5

Mě to bavilo a moc ;)
Zrovna jsem tuto sérii doporučila sestře, která miluje A. Christie, takže předpokládám, že by se jí i toto mohlo zalíbit.
Za mě opět super, čtivé a už se těším na další díl.
Musím podotknout, že jsem shlédla seriál Městečko Three Pines a za mě teda taky docela dost povedené. Je sice vtěsnáno do pár dílů několik knih, ale vůbec mi to nevadilo a Alfred Molina splnil mou představu o inspektorovi G. :D

Kami33
10.09.2023 5 z 5

Trochu jiné, ale pořád hezké.

slunicko1958
25.08.2023 4 z 5

Pokud nebudu přemýšlet, jestli jsem četla psychologický román nebo detektivku, tak jsem docela spokojená.
Děj byl zvláštní, tak jaksi pomalu ubíhal. Po Peterovi pátrala skoro celá vesnice, ale maximálně mě iritovala Clara. Pokazila, co se dalo. No, aspoň něco mi zvedalo adrenalin.
Docela často jsem používala internet, vyhledávala jsem nejen obrazy, o nichž se autorka zmiňuje, a krajinu, kde se odehrává děj, ale také význam některých francouzských slov.
Doufám a věřím, že další díl bude opět detektivka...

"Já věřím v to, že člověk má používat vlastní hlavu, ale nemá v ní trávit moc času. V hlavě sídlí strach. A v srdci žije odvaha. Úkolem je dostat se od jednoho ke druhému."
(str. 315)

Bedřich63
18.07.2023 5 z 5

10. díl série o inspektorovi Gamache jsem právě dočetl, takže jsem ve dvou třetinách zatím vydaných dílů v češtině. No a zjistil jsem, že tento díl mám problém hodnotit ve stupnici zavedené zde na DK. První tři díly jsem hodnotil méně než 5*, ale následujících 5 dílů všechny 5*. A co mám dělat teď, když tento díl podle mě ještě převyšoval předchozí díly?
Kniha se mi velmi líbila. Zajímavá psychologická sonda lidských charakterů doplněná krásnými popisy zajímavých reálných míst a uměleckých děl.
Musel jsem si vyhledat informace o Zahradě kosmických úvah, o oblasti Charlevoix a také si prohlédnou nádherné obrazy Clarence Gagnona.
To je určitě to, co se mi na těchto knihách líbí a co má pro mě právě tu přidanou hodnotu, kterou u autorky oceňuji. No a pak samozřejmě i ten jemný humor, který se objevuje v dialozích.
Už se těším na další díly a sérii zůstanu věrný i nadále.

Ehwaz
09.07.2023 3 z 5

Čtu chronologicky poctivě od prvního dílu a tak nějak se mi to čte hůř a hůře. Z čisté detektivky se stává spíše psychologický román, sloužící svými obsáhlými duševními rozbory spíš k umělému navyšování počtu popsaných stran než ke zkvalitnění příběhu. Je to poprvé, co jsem rozečtený díl několikrát odložila a neměla vůbec potřebu se k němu vracet, netěšila se a neměla potřebu všechny domácí povinnosti, včetně včasného uložení k spánku, nutně odložit za účelem čtení. Až do strany 350.
Dokonce jsem začala pochybovat o skutečném autorství geniální Louise Penny. Její postavy vždy měly v příběhu svůj důvod, svůj smysl. Tentokrát však vážně nevím, proč v tomto díle byla přítomna postava Myrny a nechápu ani neukončenou linku galeristy Chartranda (že by příprava na další díl?)
Zkrátka začíná mi z toho všeho čišet komerčno a povinnost...

Aduella
01.06.2023 3 z 5

Na této autorce mám ráda, že nepíše šablonovitě, jako mnozí jiní. U této knihy Pennyová opět prokázala, že se nebojí do toho pořádně "hrábnout", nebojí se radikálních změn v životě jakékoli postavy z příběhu, zkrátka otřást základy, které čtenář považoval za jistotu.
Tento příběh se rozvíjí velmi pozvolna, ke skutečným zločinům vlastně dochází až téměř na konci příběhu. Tempo není nijak strhující, ale plyne tak, jak má. Konec jsem opravdu nečekala a chvíli jsem doufala, že to ještě nakonec bude jinak. Celkově se dá říct, že Dlouhá cesta domů nebude pro mne vrcholem série, ale četla se hezky. A jsem moc ráda za Beauvoira, v minulém díle mi jeho pohnutý osud docela lámal srdce :-)

Calinda
24.05.2023 5 z 5

Dle anotace a recenzí jsem byla připravena na to, že zřejmě půjde o jeden ze slabších dílů mé oblíbené série. Po přečtení to tak vůbec nevnímám. Celý příběh mě velmi bavil, ano, je to zase něco úplně jiného než v předešlých dílech, ale krásně to doplňuje celou sérii, kterou opravdu doporučuji číst postupně, mnohem více se do příběhu vžijete a postavy Vám budou mnohem bližší (tímto dílem tedy určitě nezačínejte). Sice jsem dopředu věděla, jak asi příběh skončí, neboť jsem jedinkrát udělala tu chybu, před kterou v předešlé větě varuji, ale i tak jsem si to užila do poslední stránky, postavy už mám zkrátka "pod kůží".

momo01
06.05.2023 3 z 5

Rozhodně se nejedná o knihu, kterou byste si měli přečíst, pokud jste už nečetli předchozí knihy a neznáte a nemilujete všechny hlavní postavy. Myslím, že bez tohoto pouta k lidem v příběhu bude vše velmi pomalé a únavné. S těžkým srdcem musím přiznat, že ani pro mě tohle nebyla trefa do černého. Přišlo mi, že příběhu něco chybí, taková ta kouzelná jiskra, na kterou jsem u Pennyové zvyklá. Sérii ale vřele doporučuji a tato kniha je prostě její nezbytnou součástí.
Co se mi na knihách této autorky líbí, jsou odkazy na kanadskou přírodu, historii, objevy a umění. Zkuste si třeba vyhledat Charlevoix. Je to skutečné místo, kam kdysi spadl meteorit a vytvořil kráter poblíž řeky Svatého Vavřince, oblast, která je nyní plná velkých přírodních krás a divočiny a kam umělci skutečně jezdí pracovat.

Cajda
28.12.2022 3 z 5

Zatím nejhorší (= nejslabší) díl série - čtu postupně.
Příběh natažený jak kšandy, no a ten konec :-o
Doufám, že další díl bude zase lepší, zase jako ty předchozí.

janastok
24.11.2022 4 z 5

Po několika detektivkách, ve kterých se autoři předháněli, kdo má brutálnějšího a pošahanějšího pachatele, byl návrat do Three pines jako pohlazení po duši. Tentokrát se pátrá po jednom obyvateli vesničky, děj se táhne jako Gabriho javorový sirup, ale vůbec nevadí, že zločin se koná jen tak mimochodem na posledních stránkách.

martiline
19.07.2022 3 z 5

Kdybych tuto knihu četla jako první knihu od Louise Pennyové ... kdybych neznala obyvatele vesničky Three Pines ... kdybych neznala z předchozích dílů inspektora Gamache ... kdybych nevěděla, jak autorka umí mistrně psát své bestsellery ... tak bych asi u této knihy skončila.
Já se v první půli jen nudila, bylo to všechno tak rozvleklé. Naštěstí autorka umí psát "přitažlivě", tedy jsem četla docela rychle ... ale ... věřím, že dalším dílem si spravím chuť.

soukroma
30.05.2022 4 z 5

Příjemné, zajímavé a jen trochu znepokojivé čtení (a vlastně žádná detektivka): moc se mi líbila většina knihy, kde v rámci pátrání po ztraceném manželovi se ze všech stran zkoumá umění, především malířství, umělecká duše, podivínství, genialita, inspirace, závist, zbabělost, otevřenost, svoboda, náhled laiků i odborníků (galeristů, učitelů) a chybějící múza pro výtvarné umění. Pátrání také vedlo nejen velkými městy východní Kanady, ale hlavně podél severního břehu Sv. Vavřince, což je opravdu mohutný tok s pobřežními divočinami a rybářskými osadami odříznutými od civilizace (jen ta mapka mi chyběla). Rozuzlení bylo pak poněkud bláznivé a samotná tečka samoúčelná. Ale vcelku jsem si většinu plynulého čtení užila na 85%.

Pozn.: Ruth jako stará protřelá nesnesitelná básnířka s husou Rozou - a nechala se zničehonic obloudit elegantním zjevem, aniž by osobu hned prokoukla? To se mi tedy vážně nechce věřit!

Noli tenere

pajaroh
14.04.2022 4 z 5

Poklidné chvíle ve vesnici Three Pines s jemným tušením něčeho temného v pozadí vystřídají rozbouřenější dny na cestách po Kanadě i lidské (malířské) duši. Konec tradičně trochu překombinovaný, ale celkový dojem je velmi dobrý. Jak jinak. Prostě se touto sérií cítím obohacena - co se týče myšlenek, informací, vhledů do různých oborů i povah - a už teď se těším, jak si ji jednou přečtu znovu (nejlépe na podobném místě jako je teráska bystra Gabriho a Oliviera s kávou v ruce a někým jako "Henri" u nohou).