Divotvůrce

Divotvůrce https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351295/bmid_divotvurce-0OR-351295.jpg 4 700 145

Divotvůrce série

< 1. díl >

Magie je zrádná hra. Kellen je pouze několik okamžiků od svého prvního magického souboje a čtyř zkoušek, které z něj mají udělat divotvůrce. Je tu však jeden problém: jeho magie je slabá. Jste-li zavěcenci Jan’Tepu a blíží se vaše šestnácté narozeniny, měli byste být připraveni prokázat své magické schopnosti. Buď to, nebo mít v záloze nějaký zázrak. Jenže Kellen nemůže spoléhat ani na jedno z toho. Nezdědil totiž žádné magické nadání a nemá tedy výjimečné schopnosti jako ostatní. Ví, že bude muset použít pár triků, aby nezneuctil svou rodinu a nestal se sha’tepským sluhou. A tak, když do městečka přibyde rázná a přímočará cizinka, Kellen je samé ucho. Ferius Parfax je ostřílená světačka, vyhnankyně, kterou musí uživit bystrý rozum a tři balíčky karet. A s kartami, které mu rozdal nemilosrdný osud, se Kellenovi bude hodit každá pomoc. První svazek napínavé série nabité triky, pastmi a neuvěřitelnými průpovídkami mluvícího veverčáka.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

Spellslinger , 2017


více info...

Přidat komentář

Lestiluc
04.01.2024 4 z 5

Po dlouhé době velmi čtivá, pohodová kniha, která jednoduše vtáhne do děje. Ovšem i přes to mi tam něco malého, ač nedokážu říct co, chybělo. Každopádně se velice těším na další díl.

Nathally
10.11.2023 5 z 5

Tato kniha mě naprosto vtáhla do svého děje. Hrozně dobře se četla, stránky mi doslova utíkaly mezi prsty a dějově byla taky zajímavá. Kellena jsem si oblíbila, i když někdy jednal trochu zbrkle a Ferius u mě vedla ihned od začátku.


ydnac
21.08.2023 4 z 5

(SPOILER) NEMÁ POTŘEBNÉ MAGICKÉ SCHOPNOSTI.
NENÍ JAKO OSTATNÍ.
DIVOTVŮRCE.

Kellen pochází z rodiny mocných čarodějů a aby se mohl stát právoplatným Jan'Tepem, musí splnit čtyři zkoušky.
To je však celkem težké, když se nechce rozsvítit (aktivovat) žádný z čarodějných pásků, které má na ruce.
Kellen je však velice chytrý a mazaný :-).

BUDE MUSET ČELIT NEPŘÁTELŮM A KRUTÉ PRAVDĚ!

Nebude však sám.
Do města přijela tajemná žena.
Do jeho života vstoupil kočkoveverčák Reichis :-).

Fantasy pro děti a mládež :-)
Ale i pro mě :-)

"Nic si z toho nedělej," těšil mě Reichis, když viděl moje rozpaky. "Přinesl jsem něco, co ti pomůže." Otevřel tlamu, sáhl do ní tlapou a z jedné lícní torby vytáhl něco malého a zeleného. "Tohle je bleskové býlí. To už tě postaví na nohy."
"Chceš, abych snědl něco, co jsi měl celou dobu v hubě?"
Ukázal si tlapou na čelo. "Vidíš snad na mně nějaké kapsy?" Tenké rty jeho tlamy se stáhly dozadu, což mělo nejspíš znamenat úsměv. "Jistě. Nabízelo se ještě jedno místo, kam bych to býlí mohl uložit."

Celaena_S
20.08.2023 4 z 5

Tohle bylo boží, vtipné, sympatické postavy, zajímavý svět a kočkoveverčák? Prosím, sežeňte mi ho někdo domů. :D Těším se na další díly.

Jacinda
14.03.2023 2 z 5

Damonka12, Francesca14 a Betule3. Jejich komentáře mohu slepit dohromady a říct, že je to i můj názor.
Měla jsem obrovské očekávání, protože autor je velký sympaťák a poznala jsem ho osobně. Ale běda. Zaprvé mě kniha překvapila krutostí. Zadruhé mě kniha překvapila rozvleklostí. Zatřetí mě kniha překvapila tím, že nemám nikoho ráda. Jo vlastně Reichis. Ano tím to končí.

Svět je totálně zkažený a autor se snaží za každou cenu vnutit všem stranám černou i bílou, byť někdy to nefunguje, at je přednes sebesnaživější. Postavy mě převážně sraly. Bohužel nikdo z nich nechcípl. To je docela zváštní, na to že si autor libuje v týrání zvířat. A jak to dopadá, když autor týrá zvířata? Dočká se ode mě kruté reakce...

A pak tu máme Kellena. Ani on mě neohromil. Po celou dobu má platit za bystrého chlapce, ale často uvažuje jako idiot. Něco chápe okamžitě a něco omýlá dokola, ačkoli důkazy jsou jinde. Celá kniha by se dala shrnout do: Kellen někam jde, Kellen dostane nakládačku, ale přežije. Kellen někam jde, Kellen dostane nakládačku, ale přežije. Kellen někam jde, Kellen dostane nakládačku, ale přežije. Kellen někam jde, Kellen dostane nakládačku, ale přežije. Kellen někam jde, Kellen dostane nakládačku, ale přežije. Kellen někam jde, Kellen dostane nakládačku, ale přežije.
Konec knihy.

Přeskovala jsem stránky, ke konci dost tvrdě. Měla jsem jiná očekávání a to byla evidentně chyba. Nelíbí se mi, jak příběh dopadl, jak skončily postavy ani jejich chování. Nedokážu se s tím ztotožnit a hlavně mě to ani nebaví.

Iva095
14.01.2023 5 z 5

Ten to poklad mám doma už několik měsíců. Jak jsem knížku otevřela tak jsem nebyla schopná jí zavřít. Chtěla bych svojí kočkoveverku.

Knihomolka2009
29.12.2022 4 z 5

První co musím říct je, že moc obdivuji autora za to, že dokázal vymyslet originální pojetí světa kouzelníků, mágů a čarodějů. K mojí škodě mi ale přesto v knize chyběla romantická linka, kterou já v knihách potřebuji. Ano, vím že taková slabší tam byla, ale hodně upozaděna. Já si nestěžuji, protože chápu, že ne ke všem knihám patří. Tady podle mě spíše šlo o vývoj Kellena a poznávání světa. Tím jsem chtěla říct ( ještě to raději zhrnu, protože si myslím, že teď v tom jste úplně ztraceni ), že kniha byla opravdu velice povedená fantasy ale já mám raději knihy typu Sarah J. Masové kde má romantika hlavní roli. Tento názor je můj osobní a respektuji, že ostatní to mohou mít jinak.

NaturalKiller_c
12.08.2022 4 z 5

Hodně jsem přemýšlela nad tím, jak Divotvůrce hodnotit. Tuhle recenzi píšu zpětně, v současnosti mám přečtené tři díly série, což mi dalo spoustu času si to nechat projít hlavou. Řeknu to takhle: Kdybych si Divotvůrce přečetla jako mladší, vím naprosto jistě, že bych z něj byla nadšená, tu sérii bych milovala. Dneska ji vidím trochu jinýma očima. Jsou tam chyby. Všímám si nelogičností, které mě občas při čtení ruší. Našla jsem tam i pár klišé nebo podobností s jinými knihami. Jenže k mému vlastnímu překvapení jsem zjistila, že přes to všechno ty knihy nedokážu nemít ráda. Nějakým způsobem si mě získaly, ať už to bylo postavami, humorem nebo tou kouzelnou atmosférou.

K těm postavám: Na Kellena jsem zprvu měla trochu smíšený názor. Co oceňuji, je fakt, že to není žádný vyvolený, naopak. Je nucený poradit si s tím málem, co mu zbylo, a sice to zvládá s odřenýma ušima a s notnou dávkou štěstí, ale zvládá. Je vynalézavý a chytrý, umí improvizovat a čím dál se v sérii dostanete, tím častěji si musí poradit bez pomoci ostatních. Nedá se mu upřít ani odvaha, ale na druhou stranu, s oblibou se do všeho vrhá přímo po hlavě, bez pořádného plánu, což je spíš hloupé než statečné. Podle toho to pak taky často dopadá a Kellen potom kope kolem sebe a svaluje vinu na ostatní, což je právě to, co mě na něm nejvíc štve, a objevuje se zatím ve všech dílech. Všichni kolem můžou za to, co se mu děje a on se kvůli tomu lituje. Ale abych byla spravedlivá, je dobře, že má i záporné vlastnosti. A co se týče té sebelítosti, musím uznat, že kdybych v jeho věku zažívala všechno, co on, asi bych to zvládala ještě podstatně hůř, takže se mu nakonec ani nedivím. To mě přivádí k tomu, že jak Kellen roste, je u něj vidět i jistý vývoj, což je taky dobře. Abych to shrnula, sice mě občas štve, ale dokázala jsem si ho oblíbit. (Mimochodem, teď mě napadlo, že on je vlastně tak trochu kombinace Willa z Hraničářova učně a Calluma z Magisteria, ale možná to tak přijde jenom mně.)

Ferius mi sedla hned od začátku. Miluju její humor, argosanská moudra, její metody, to, jak si dokáže poradit v různých situacích, ale přesto není nezranitelná, byť tak na první pohled působí. Má svoje osobní kouzlo a čím víc se o ní dozvídám, tím ji mám radši. Hrozně ráda bych se o ní rozepsala, mám toho hodně, co bych k ní chtěla říct, ale tentokrát se udržím, protože tenhle komentář píšu i pro ty, co se na první díl teprve chystají, tudíž bych se ráda vyhnula větším spoilerům, plus nechci rozbít tu její tajemnost.
A něco podobného platí i pro Reichise. Neřeknu vám, kdo to je, ale i tohle, cituji: „sarkastické hovado,“ jsem si zamilovala :D.

Zato Kellenovu rodinu nedokážu mít ráda, ať už dělá to, co dělá, z jakýchkoliv pohnutek. Ony ty jejich motivace jsou docela pochopitelné, ale všichni mě hrozně štvou, nemůžu se rozhodnout, jestli víc nesnáším Shallu, nebo jejich otce.

Co mi příliš nesedlo, byly pokusy o vytvoření romantické linky, třeba ve druhém díle mi to přišlo skoro zbytečné, ale to je tak všechno, co k tomu řeknu.

Proti systému magie nejspíš nic zásadního nemám, akorát jak čtu dál a dál, nějak se nemůžu rozhodnout, jestli se mi líbí, jak ho autor doplňuje, nebo jestli mě štve, že se to začíná podezřele zamotávat. Asi bych měla víc přemýšlet nad tím, jestli to fakt dává smysl, ale zrovna u Divotvůrce se v tom moc rýpat nechci a musím se přiznat, že bych to nejspíš tentokrát nedokázala posoudit objektivně.

Jak asi poznáte, když srovnáte tuhle recenzi s počtem hvězd, jsem téhle sérii ochotna prominout hodně, a to především kvůli postavám, atmosféře, ale hlavně pocitům, které ve mně vyvolala. Nevím, jak je možné, že mi tak přirostla k srdci, když jsem obávala, že mi to ty chyby budou kazit, ale stalo se. Abych to zakončila: Patří Divotvůrce k nejkvalitněji napsaným sériím, jaké jsem kdy četla? Nejspíš ne. Ale i přesto se zařadil mezi moje nejoblíbenější.

Xemerius
29.03.2022 5 z 5

Kruci, kdo by neměl rád Reichise? :D

barbb8k
09.12.2021 3 z 5

Do knihy jsem se pustila na doporučení, takže jsem od ní měla vysoké očekávání, což v některých ohledech bylo dobré, v jiných zase až tak moc ne.
Na začátku jsem se do knihy nemohla začíst. Děj se rozjížděl podle mého strašně pozdě a když už začal, tak nebyl nijak úžasný.
Svět, ve kterém se příběh odehrával jsem si zamilovala. Moc se mi líbilo, jak si autork prohrál as prostředím a hierarchií.

Mám takový pocit, že toto byla nejspíš první kniha z pohledu kluka, kterou jsem kdy četla.
Kellen byl docela fajn postava. Někdy mi byl sympatický, ale větší část knihy jsem ho ráda neměla. Připadal mi sobecký a strašně egoistický.
Dlouho jsem uvažovala, jestli tu byla vůbec nějaká romantická linka a přišla jsem na to, že sice byla, ale jen asi na deseti stranách.

Abych nebyla jen u negativ, znovu bych chtěla říct, že svět, hierarchie a zápletka byly úžasné.

roso.mak
23.11.2021 5 z 5

Čtivá kniha, zajímavý svět. Hlavní hrdina je na mě moc měkký, ale třeba se otrká.

Medasek
13.11.2021 3 z 5

První polovina knihy mě uchvátila. Četla se rychle a zajímavě. Bohužel s druhou půlkou už jsem měla menší problémy.
Styl psaní autora mě bavil, ale konec mi přišel takový, že tam natlačí oproti první půlce v podstatě veškerou akci, což není úplně špatně, ale tady jsem s tím měla menší problém.
Jinak postavy skvělé, svět skvělý a určitě si někdy přečtu další díl.

vandalindakova
05.11.2021 4 z 5

Tahle série (nebo aspoň její začátek) má takové přesně young adult fantasy vibes, klidně i pro mladší. Rozhodně pro mladší. Ale je to napsané tak hezky, čtivě a originálně, že já si ten příběh užívala. Zařadila bych to mezi fantasy oddechovky.
Pár vzorců je tam podobných jako v jiných knihách, viz. koncept záporáků. A když už jsem se dotkla záporných postav, tak mi jejich počínání na konci knihy přišlo chvílemi trochu až moc přeplácané.
Stejně jako spousta dalších čtenářů korunuji kočkoveverčáka na nejlepší postavu knihy.
Ve výsledku mě ale příběh bavil, byla jsem zvědavá, co bude dál. Autorovo psaní je celkem specifické a jinčí než anglický/americký styl (v dobrém slova smyslu).
Určitě budu v sérii pokračovat, a na další díly se těším.

Karolin77
29.08.2021 5 z 5

(SPOILER) Oooo pane Bože to bylo něco!
Do knihy jsem se ani nechtěla pouštět, protože mě nenalákala anotace a celkově mi ta kniha nepřišla nijak zvlášť skvělá na to, abych jí dala šanci ,A TO BY BYLA VELKÁ CHYBA ! Naštěstí jí měli v knihovně a já si jí půjčila a tohle bude kniha a respektivě doufám že celá série, kterou budu chtít mít doma.

Tak to by bylo k okecávání všechno a teď se jdeme vrhnout na recenzi :

Jako obvykle začnu postavami :
Hlavní hrdina Kellen byl skvělý. Ale nějakou dobu mi trvalo si ho oblíbit. Rozuměla jsem mu a bylo mi ho chvílemi opravdu líto. Neměl to vůbec jednoduché a o to jak to zvládal jako klobouk dolů. Byl velice chytrý a hodný. Upřímně bylo opravdu osvěžující číst o někom, kdo není tak skvělý a kdo není tak šikovný, okouzlující, čarovný, silný,...ale trochu jsem se toho bála, jak se mi to bude líbit. Ale líbilo ! :)
Jeho rodinu jsem neměla ráda, nikoho z nich a to jsem si k nim snažila najít cestu a oblíbit si je. Bohužel nestalo se. Nejvíce mi byla nejprotivnější Kellenova sestra, ale jako ano nebyla zase tak strašná a během knihy se také více projevila. Ona byla sice silná a mocná, ale Killenovu chytrost rozhodně neměla. A tím nechci říct, že by byla hloupá to opravdu ne. Už od prvního okamžiku kdy se v knize objevila jsem věděla, že mi moc nesedne. Člověk vlastně ani nemůže být překvapen, jaká je, když vidíte její rodinu.
Ale abych Kellenovu rodinu jen nehanila tak každý z nich byl jiný a měl svůj důvod proč a co dělá. Ale i tak jsem je neměla nějak zvlášť v oblibě... Ne já je vlastně opravdu neměla ráda.Jediný kdo z nich byl kromě Kellena jakoby nejsympatičtější, byl jeho strýc. Moc toho o nich zatím nevíme a uvidíme jestli je více poznáme v dalších dílech. Třeba na ně změním názor.
Vlastně já v knize žádnou lidskou postavu, kromě Kellena a trochu Ferius Parfax, neměla moc ráda.
Kočkoveverčák mi taky nepřišel nijak zvlášť úžasný, ale u pár jeho poznámek jsem se zasmála. Ale jsem si jistá,že v dalších dílech si ho zamiluju.
( SPOILER : Co mě ale mrzelo byl konec a to jak to s kočkoveverkami nakonec dopadlo to bylo kruté a nebudou lhát ukápla mi slza. A né jen tady už i u jiných scén se mi chtělo brečet a brečela jsem...KONEC SPOILERU)
Příběh mě bavil a já chtěla číst dál a dál.
Co se mi ale moc nelíbilo byl svět, který mi přišel až zbytečné moc krutý, ale to se podle mě v dalších dílech změní až nám ho autor více představí.
Konec se mi líbil a jsem ráda kam se příběh bude dál ubírat.
Jsem mile překvapená, jak moc se mi knížka líbila,a jak na mě zapůsobila,jak byla silná a úžasná.
Úžasná kniha ! Moc a moc doporučuji ! ;) Nebojte se a určitě jí zkuste.
4,85*/5*

Další díly mají být ještě lepší než tento,tak to už se nemůžu dočkat, až si je přečtu. :)

Hellothere
08.07.2021 4 z 5

Na tuhle sérii jsem se hodně těšila. Je hodně vychvalovaná a oblíbená. Já osobně jsem možná čekala něco trochu jiného a trošku víc, ale nebyla vůbec špatná.

Je vidět, že autor má krásně do detailů propracované fungování magie a světa. Ví co a jak funguje a s čím je spojeno. Zároveň jsou informace dávkovány postupně, takže je poměrně snadné to pochopit.

Kellen jako hlavní hrdina byl skvělý. Ještě jsem žádné fantasy s takovým netypickým fantasy hrdinou nečetla a nutno přiznat, že autor nešlápl vedle. Kellen není jako ostatní hrdinové fantasy příběhů, není nijak zvlášť nadaný ani neovládá skrytou sílu. Vlastně neumí vůbec nic, kromě pár špinavých triků s kartami a pár podvodů. Ale to co neumí v magii, kompenzuje svým brilantním mozkem a schopností vykecat se z každé situace.

Ferius byla neskutečná postava. Fakt mi hodně sedla. Byla vtipná, sarkastická, realistická, chytrá, prohnaná a ty triky s kartami. Boží! Musím říct, že teď netoužím po ničem jiném, než vlastnit vlastní balíček ostrých kovových karet.

Kočkoveverčák Reichis byl neskutečný týpek. Nevěřila bych jak si ho dokážu oblíbit. Byl hrozně vtipný a vážně jsem se při jeho větách nasmála.

Určitě se pustím do dalších dílů série. Protože mě vážně zajímá, jak se bude vyvíjet dál.

elliot_pisces
03.07.2021 5 z 5

Tohle byl zase moc fajn výlet do světa s neobvyklou magií. Je super, že to není zase další království založené na Rusku (vážně, toho už mám plné zuby). Děj plynul rychle a furt se něco dělo, takže člověk se měl pořád na co těšit. Kellen jako postava byl neskutečně super, nad jeho poznámkámi jsem se nejednou pousmál a jeho činy se daly pochopit. Knihu bych rozhodně doporučil, moc se mi líbila a určitě si přečtu i další díly.

aquaver
03.06.2021 5 z 5

Od této knihy jsem měla docela dost vysoká očekávání a musím uznat, že to možná bylo ještě lepší než jsem čekala. Kellena jsem si oblíbila hned od začátku, to samé Ferius, a samozřejmě taky Reichise (kdo by si taky tuto chlupatou "mírumilovnou" potvůrku neoblíbil :D). Mohu jen doporučit.

Temsiss
17.05.2021 5 z 5

Kellen, syn vážené rodiny, má velmi slabou, takřka žádnou magii. Kellen se díky své chytrosti a prohnanosti snaží všemožnými triky vyhnout svému údělu služebníka, když potká záhadnou Ferius Parfax, poustevnici s balíčkami karet. Spolu se svou novou známou se snaží zjistit svoji cestu, která ovlivní nejen jeho.

Musím přiznat, že tak dobré fantasy jsem dlouho nečetla. Příběh je originální, zajímavý a propracovaný. Hlavní hrdina není ten vyvolený, se super jedinečnými schopnostmi, které hned ovládne a zachrání svět. Je to mix zábavy a akce, nechybí zde ani jemná romantická linka ani boj o přátelství. Slovní přestřelky Ferius a kočkoveveráka stojí prostě za to. Vývoj Kellena mě vážně bavil, držela jsem mu pěsti celou dobu.

Námět je neokoukaný a osvěžující. Z knihy jsem byla opravdu nadšená a rozhodně budu v sérii pokračovat dál.
~~
„Udělej to, co si myslíš, že by udělal muž, kterým se chceš stát.“

Knihomollla
20.04.2021 4 z 5

Po prvních sto stránkách jsem se knihu chystala odložit a nedočíst. Silou vůle jsem se však donutila číst dál a vůbec nelituji. I když má tato knížka, pro mne velmi pomalý rozjezd ( což která nemá), stojí za to jí číst. V posledních sto stránkách se z nudného a unavujícího čtení stává čtivá a rychlá kniha. A kdo by nechtěl poznat skvělého kočkoveveráka s touho vypíchnout všem oči?

DreamerX9
17.03.2021 3 z 5

Kniha má zajímavý nápad, je to nový svět a hezky se čte jen trochu pomalu řekla bych ale že se od ostatních liší tím, že není nabouchaná dějem a nemá tu jiskru typu "prostě to musím dočíst" ani nebyla nějak zvlášť napínavá. Líbilo se mi ale že co kapitola to něco nového takže děj nenudil a také měla vtip obzvlášť hlášky kočkoveveráků. Uvidíme co bude dál :)