Divoký rok

Divoký rok https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/494445/bmid_divoky-rok-Fep-494445.jpg 4 17 9

Sloboda, nespútaná radosť, všadeprítomná príroda, ale aj dych berúca úzkosť, nechcené sťahovanie či šikana. To je divoký rok štrnásťročného Daru McAnultyho, autistického chalana žijúceho s mamou, otcom, bratom Lorcanom, sestrou Bláthnaid a zachráneným anglickým chrtom Rosie v grófstve Down na východe Severného Írska. Jeho zápisky sú surové, úprimné, intenzívne. Divoké. Objavte čaro prírody očami Daru, ochrancu prírody, aktivistu a vychádzajúcej hviezdy britskej literatúry, ktorý nadovšetko miluje svoju rodinu, prírodu a punk. Tieto tri veci sú v jeho živote poprepletané ako korene stromov, ktoré mu dávajú pevný základ ustáť aj tie najničivejšie búrky. Okrem otca, prírodovedca a ekológa, sú všetci v rodine autisti, a tak je to otec, na ktorého sa všetci spoliehajú pri odhaľovaní nielen tajomstiev prírody, ale aj ľudského sveta. Slovami Daru: „Spolu sme pomerne excentrické a chaotické zoskupenie. Sme si blízki ako vydry. A schúlení jeden pri druhom kráčame svetom svojou vlastnou cestou.“ Darov debutový denník mladého prírodovedca vás ohromí a zvláštnym spôsobom upokojí. Ako prechádzka v lese, beh pomedzi stromy alebo vystúp na vrchol hory. Toto je oslava života, prírody a rodiny. Toto je balzam na dušu. Toto je Divoký rok.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Biografie a memoáry , Příroda, zvířata

Vydáno: , Absynt
Originální název:

Diary of a Young Naturalist , 2020


více info...

Přidat komentář

pajaroh
05.02.2023 4 z 5

Velice zajímavý pohled do jedné mladé duše, která nalézá rovnováhu v přírodě a irské krajině a apeluje na důležitost její ochrany.
Kvalita stylu psaní i myšlenek ukazuje na neobyčejnou vyspělost (navzdory nebo možná díky tolik zmiňované odlišnosti) a mohu jen říct - klobouk dolů. Určitě cestu Dara McAnultyho budu sledovat dál.

magnolia
05.12.2022 5 z 5

Velmi působivě napsaný deník, takže musím dát plné hodnocení. Hlavní téma je příroda a její pozorování - a to tedy autor umí barvitě podat: jedinečnost každého rostlinného a živočišného druhu, všímavost a úžas nad okolní přírodou, která se nejlépe pozoruje v klidu a s podobně vnímavými lidmi. A to je další téma - rodina, na kterou má Dara obrovské štěstí - to mu přeji, tak to má být, protože potom není sám a "divný" a užívají si společně. Jinakost, citlivost, autismus, ale také šikana, které musel často čelit, to jsou další problémy, se kterými nás seznamuje. Enviromentální žal a ekologický aktivismus, překonávání sama sebe. Pozoruhodný deník pro mladé i starší pozorovatele přírody.


Dámaskloboukem
08.09.2022 3 z 5

Připomíná mi to povodeň. Rychle mě to obestoupilo, zaplavilo a smetlo. Už od první stránky. Tolik informací, názvů a faktů se těžko a pomalu čte. Náhled do myšlení člověka s poruchou autistickeho spektra je velmi zajímavý.
Je to jedinečný počin, nejen z literární stránky. Plně chápu všechna ocenění, která kniha dostala.

Kautokeino
25.07.2022 5 z 5

Jak píše Lessana, i já jsem měl pocit, jako bych četl ve své hlavě... svoje myšlenky a svoje pocity, jen jsem tentokrát ožil v postavě 14 letého chlapce z Irska.

A toto platí i pro mě a nenapsal bych to lépe: O svojej inakosti viem. A nie je dôležité, ako ju nazveme, pravda. Dôležité je, že vnímam (spolu s autorom) spätosť s prírodou a Stvorením. Odporúčam.

Jenom bych k tomu připsal, že je zajímavý, kolik štítků (hashtagů) mají některé knihy. U této je jeden. Autismus. A přesto, že to chápu, autismus není jediné téma této knihy.

carcassonna
20.06.2022 5 z 5

Som nadšená, že sa táto kniha dostala aj na náš trh (mám ju anglicky a teraz už aj česky - obe knihy majú super obálky, ale chcela som hlavne autora podporiť). Nielenže je to od chlapca na autistickom spektre, ale je to žáner, ktorý ma v poslednej dobe dosť baví - o pozorovaní prírody, o vzťahu ľudí s prírodou a o tom, ako nám to môže pomôcť s duševným zdravím - pre mňa sú to dve dominantné témy (autizmus a vzťah k prírode, a práve tým, že je to takto špecifické, tak to asi nebude pre každého).
Za mňa je to magické, poetické, jeho napojenie na prírodu je inšpiratívne, jeho vášeň a znalosti prírody sú neuveriteľné, ... Dala by som aj desať hviezd :-)

mag097
08.05.2022 4 z 5

Deník mladého přírodovědce je příběhem kluka, jehož největší vášní je pozorování přírody. V tomto lyrickém příběhu nás seznamuje se svým příběhem poněkud netradičním způsobem. Formou deníkových zápisků prožíváme s hlavním hrdinou jeho všední dny, Dary je ovšem velký fanda pozorování ptáků, takže často se toho během čtení dozvíme mnohem víc z jejich života, než ze života samotného hrdiny.

Knížka má velmi specifický jazyk a děj je hodně zaměřený na popisy přírody, takže je mi jasné, že nesedne každému. Já sama bych osobně uvítala víc pasáží zaměřených na “lidský” svět. Na druhou stranu je zajímavé pozorovat, jak autor popisy přírody proplétá i s odkazy na svůj každodenní život a my tak mezi řádky čteme, že jeho život není vůbec lehký.

I když se právě díky tomu stylu, jakým je knížka napsaná může zdát, že něco takového napsal někdo “starý”, opak je pravdou. Dary, hlavní postava a autor zároveň vydal tento příběh, když mu bylo šestnáct . A už jenom proto podle mě stojí kniha za zkoušku.

Přestože je knížka spíše tenčí, není to příběh, který zhltnete za dva večery. Já sama knížku četla skoro čtrnáct dní a pomalu si ji dávkovala, abych vždycky měla příležitost se zamyslet, co se Dary snažil svým čtenářům sdělit.

Lessana
02.05.2022 5 z 5

Tak to bola krása! 14-ročný autistický chalan píše denník. Miluje prírodu, ako aj celá jeho milá rodina, tiež autistická. Píše o svojich dňoch. Veselých i smutných. Zážitkoch, najmä tých v prírode a pri vtáctve. Je zaujímavé sledovať pochody jeho mysle. No najmä nechať sa unášať na vlnách metafor, ktoré tvorí úplne zľahka, až hodvábne. Často som sa pri čítaní pristihla, že myšlienky s autorom zdieľam, presnejšie povedané, že čítam tie svoje. Som teda autista? O svojej inakosti viem. A nie je dôležité, ako ju nazveme, pravda. Dôležité je, že vnímam (spolu s autorom) spätosť s prírodou a Stvorením. Odporúčam.

PetraDamianova
16.04.2022 5 z 5

Pozoruhodná knížka, která by neměla zapadnout. Často se setkávám s názorem, že mladí lidé, kteří se snaží bojovat proti klimatickým změnám a devastaci přírody, jsou jen rozmazlení frackové, kteří ničemu nerozumějí. Dara přitom tuhle představu úplně vyvrací. Svými znalostmi o přírodě by strčil do kapsy většinu z nás. Cítí před ní hlubokou pokoru, snaží se s ní být co v nejužším kontaktu a co nejvíc proniknout do jejích zákonitostí. Tím, že nám zároveň dává nahlédnout do svých pocitů, přibližuje čtenáři i svět autistů v jeho každodennosti, se vším, co k tomu patří, civilně, bezprostředně. Přála bych Darovi, aby se mu dařilo rozvíjet dialog s těmi, kdo se k jeho práci nebo k němu osobně stavějí nechápavě. Snad k tomu přispěje i jeho deník.

bookcase
15.04.2022 5 z 5

Kniha Dary McAnultyho přináší nevšední zážitek, kdy jste svědkem fascinujících proměn v přírodě, zároveň se ponoříte do fascinujícího vnitřního světa autistického teenagera, podivína, jak o sobě mladík tvrdí. Deník mladého přírodovědce není četbou pro každého, pokud si ho však vyberete, obohatí vás.