Divoké lupiny

Divoké lupiny https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13243/bmid_divoke-lupiny-K6U-13243.jpg 5 72 24

Bouřlivý čas série

< 2. díl >

Druhá část rodinné kroniky (1- Bouřlivý čas, 3- Hodina dědiců), sleduje před a během 2. světové války proměnu starší dcery Felicie Lavergneové, zhýčkané dívky, která musí projít řadou zklamání, aby v sobě našla odvahu a sílu zděděnou po matce. Autorka ve druhé části své trilogie konfrontuje osud Felicie Lavergneové s životem jejích dcer, mladých žen, které v hektické době hledají svoje místo v rodině i v životě za cenu mnoha omylů a trápení. Válka členy rozvětvené rodiny fyzicky i názorově rozdělila a zavála na nejrůznější místa a k odlišným politickým postojům. Dramatické zvraty ženám daly pocítit celou tíži situace, do které zavlekli zemi nacisté. Feliciina starší dcera Belle, lehkomyslná dívka myslící před válkou jen na svou hereckou kariéru, brzy pozná, co znamená v praxi Hitlerova válka. Jejím ničivým následkům pro civilní obyvatelstvo se nevyhne ani její rodina a zmoudřelá mladá žena po vzoru své matky v sobě najde sílu, jak pomoci jejím zbylým členům přestát válečný chaos. U matky i dcery se tak konečně uplatní jejich statečnost a touha přežít za všech okolností. Silný cit k rodině a úcta k rodovým tradicím jim oběma dodával odvahu v těch nejhorších dobách a to je krédo, které jako nejvyšší životní hodnotu touží předat další generaci.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Fontána (Dobra & Fontána)
Originální název:

Wilde Lupinen , 2005


více info...

Přidat komentář

harena
18.07.2021 5 z 5

Druhý díl vypráví o dramatických osudech Feliciny rodiny a děsivých událostech v celé Evropě před a během 2. světové války. Bída hlad, utrpení, boje o Stalingrad, Berlín, konec Pruska, ale čteme také o statečnosti hlavní hrdinky a ostatních lidí.
Felicia by se pro rodinu rozkrájela, ne že by se nějak zvlášť starala o každého jednotlivě, ale dělala všechno na světě pro to, aby pro ně udržela statek a ubránila je proti všemu zlému. I když nechtěla pro cizí nastavovat krk, nakonec to přece jen nějak udělala, proti své vůli a se zaťatými zuby, protože ji k tomu nutily okolnosti. Nic nehrála, byla jen sama sebou. Po přečtení jsem jenom ráda, že patřím ke šťastné generaci, která nezažila žádnou válku. Ani tady nejsou osoby černobílé a vše napsáno strhujícím stylem.

bábuška
29.04.2021 5 z 5

Zjistila jsem, že čtu druhý díl tak zajímavé ságy pruského rodu, kde tradice a rodina se vždy ctily, i přes führerovo velikášství se všichni snažili přežít. Zážitky jednotlivých osob jak v rozbitém Německu, tak v promrzlém kraji před Stalingradem, vše je popsáno živým, pravdivým a strhujícím jazykem, za což patří paní autorce veliké poděkování. Nyní čekám na díl první i třetí, doufám, že s nimi budu rovněž spokojena. Rozhodně by tato kniha měla mít co nejvíce čtenářů hlavně těch, co žijí na západ od nás, aby nezapomněli.


Jiparis
26.04.2021 5 z 5

Škoda, že se mi do ruky dostal až druhý díl ságy. Skvěle napsané bez sentimentu, prolínají se osobní a dějinné události. I když možná ne vše je úplně přesné, je to zajímavý pohled na věc z druhé strany. Ch. Link umí psát nejen detektivní příběhy, ale i tento druh literatury. Těším se na pokračování.

Ďobi-1968
14.03.2021 5 z 5

Druhý díl jsem četl snad pár dní. Tento román je určitě na oskara,
frickové ho mohli zfilmovat.
Manželčin prastríc z Německé větve také skončil na východní frontě. Doufám že naše generace se nedožije podobného příběhu.

AlenaF
01.09.2020 5 z 5

Skvělé. Víc psát nemusím, vše bylo řečeno v předchozích komentářích.

astroweb
31.07.2020 5 z 5

Druhý díl ještě lepší, než první, pravda je, že ke konci trochu drhla šablona, že Evropu neosvobozovali Sověti, ale Rusové bezohledně vyháněli Němce z Východního Pruska a postupovali dál.

faraonka
15.07.2020 5 z 5

Dobry jako ostatní knihy

Prateri
03.09.2018 5 z 5

Úžasné. Pokud se vám dostane do ruky trilogie Bouřlivý čas, neváhejte a čtěte. Budete sledovat na rodině Felicie Lavergneové , kam nacismus zavlekl civilní obyvatelstvo, pohnutý osud Židů i vojáků německé armády. Není to učebnice dějepisu, je to román, který na příbězích jedné rozvětvené rodiny nás přesto provede od nástupu fašismu až do konce 2. světové války. Na rozbombardovaných
německých městech začíná nový život... Ale to bude zase jiný díl.
Str. 289: Není dobře celý život jen nenávidět.

michaela7087
23.04.2018 5 z 5

Naprosto dokonalá!!! Není třeba více slov.

PavlínaAlžběta
19.12.2017 5 z 5

Druhý díl z trilogie Bouřlivý čas , pojednávající o rodinné kronice německého šlechtického rodu. Příběh nás zavádí před i přímo do děje druhé války, kdy dcery hlavní hrdinky prochází psychologickými a citovými změnami, které ve válce nastaly. V druhém díle se mnohem více dočtete o popisu války, životních osudů lidí, kteří se točí kolem hlavní hrdinky a díl je více zaměřen na historické události. Děj je velmi čtivý, pohled ze strany druhé německé, boji a zaujatosti, zároveň poddajnost vůči nacistům. Téma druhé světové války v románech se mě nikdy nelíbilo a nečetla jsem knihy tohoto typu, ovšem Divoké lupiny a celou trilogii mohu doporučit. Čtení zajímavé, autorka se mě velice líbí.

Jane100
22.07.2017 5 z 5

Nejlepší dílo, které jsem od této autorky četla. Přečtěno jedním dechem. Strhující příběh, který musí pohltit každého, kdo jej čte.

Kerberos
25.06.2017 5 z 5

Je ještě lepší než první díl.

akdar72
27.12.2016 5 z 5

V druhém díle se mi líbil historický, ale i sociologický popis postojů Němců před, během a hlavně po 2. světové válce. Určitě si přečtu i třetí díl.

Vojslava
15.11.2016 4 z 5

Podstatně lepší než první díl - popisovaná doba byla tak překotná a počet postav příběhu natolik vysoký, že na nějaké romantické sentimentality nebyl čas, což knize výrazně pomohlo. Redakční práce se sice příliš nezlepšila, ale jistý posun i tady byl. Doufám, že třetí díl půjde opět směrem nahoru.

Tesssay
14.09.2016 5 z 5

Druhý díl líbil snad ještě víc než ten první. Zatímco první se více zaměřuje na představení postav a jejich charakterů, druhý díl více popisuje dobu - zejména období druhé světové války. Kniha se krásně četla, děj ubíhal a moc se mi líbilo, že to bylo vyprávěno z pohledu Němců - běžných lidí.

Eremites
26.07.2016 4 z 5

Lehce plynoucí děj o nelehkých časech....
Poutavý příběh jedné rozvětvené německé rodiny z doby od začátku do konce druhé světové války. Pro mne byl velmi přínosný pohled z "druhé strany" - tedy pohled na nástup nacistů k moci a rozpoutání války obyčejných německých lidí - od postoje "nás se to přece netýká" po uvědomnění si celé té hrůzy se vším všudy.

zdehan
01.03.2016 4 z 5

Jak nemám ráda knihy o válce tak tahle kniha je moc pěkná a čtivá dobře se to četlo za sebe mužu doporučit

Jihorka
25.08.2015 4 z 5

Druhý díl série se mi líbil více než první. Autorka zde poutavě a vcelku uvěřitelně líčí různé postoje a životní osudy několika osob, jež spojuje osoba Felicie Lavergneové, za druhé světové války. Přibližuje aktivní boj proti nacistům i ponížení a tragedii režimu nežádoucích osob na jedné straně a poklonkování nacistům či slepou oddanost tomuto zrůdnému zřízení na straně druhé. Při čtení jsem si opět představila hrůznost doby, ve které museli tito lidé žít, a to i přesto, že kniha se dotýká převážně dobře situovaných členů německé společnosti.

Babo
21.06.2015 5 z 5

Dočetla jsem 2. část třídilné ságy , která zabírá druhou světovou válku z pohledu Němců.
CH: LINK je skutečně úžasná spisovatelka,která má historické znalosti , která umí propojit skutečnost s fikcí tak dokonale,že čtenář má pocit jako by sám tuto dobu prožil . Tedy toto je samozřejmě hodně s nadsázkou,protože kdo neprožil nemůže pochopit.Charaktery všech postav jsou tak propracované a tak uvěřitelné , že jsem neměla ani na chvíli pocit nepravděpodobnosti a smyšlenosti. Nic zde není jen černé nebo bílé .

Marika Vanova
17.01.2015 5 z 5

Tak touhle trilogií jsem absolutně nadšená a nemůžu se dočkat třetího dílu.