Divodějní

Divodějní https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28176/bmid_divodejni-rRS-28176.png 4 30 5

V této knize na vás čekají povídky sci-fi a fantasy světoznámých autorů, jako jsou Terry Pratchett, Douglas Adams, Isaac Asimov, Ray Bradbury, Arthur C. Clarke, Kurt Vonnegut jr., H. G. Welles a další. Nenechte si rozhodně ujít příběhy čarodějů a divotvůrců či vetřelců a astronautů. Skvělí hrdinové z téměř čtyřiceti povídek se na vás těší.... celý text

Žánr:
Povídky , Sci-fi , Fantasy

Vydáno: , Talpress
Originální název:

The Wizards of Odd , 1996


více info...

jaroiva
jaroiva
08.09.2020 2 z 5

Líbilo se mi (na 5*) jen pár povídek. Takže dvě :D
Humor mám raději jiného ražení, takže povídky, které jsou prezentovány jako humorné, mi vůbec humorné nepřipadaly. Celkově mě sbírka nějak nenadchla. A ani povídky známých a oblíbených autorů nebyly lepší než ty ostatní. Čekala jsem asi víc sci-fi a méně fantasy. Zajímavé bylo setkání s některými mně neznámými autory, ale nemám už moc touhu objevovat jejich další díla.
Na ty, které už mám ale načtené, kvůli jedné blbé povídce nezanevřu.

kap66
kap66
16.02.2020 4 z 5

Antologie je rozdělena do tří částí po osmi povídkách (takže jich není téměř 40, jak uvádí anotace); autor každé z nich je přiblížen v únosně dlouhém medailonku a z jeho děl jsou vybrány povídky či úryvky z románů s vtipným vyzněním.
Mágové a udělátka: ocenila jsem pro nápady, které do obyčejné skutečnosti vnesou absurdní prvek. Nejlepší je Harmonizátor H. Kuttnera, Značná moc E. F. Russella, Udělátko R. Bradburyho, Ne v této vazbě P. K. Dicka.
Meč a magie: hrdinská fantasy není to, čeho jsem chtivá nejvíc, ale téma někdy klame tělem: povídka Bájné zvíře S. Donaldsona připomíná chvíli Orwellovo 1984 a je výborná.
Astronauti a mimozemšťané: jsou zastoupeni mým velkým oblíbencem K. Vonnegutem, nezklamal černohumornou povídkou B-1-T NEB NEB-1-T. Povídku Playboy a slizký bůh I. Asimova považuji za jednu z nejvtipnějších z celé antologie.
Naprostou většinou je to dobré a vtipné; jako u každé antologie doporučuji rozdělit si čtení na víc dnů.


bouncer
bouncer
20.05.2017 3 z 5

Několik výborných povídek střídá pár slabších, jak už to u takových sbírek bývá. Pokud vás nějaká povídka láká a chcete zkusit jiné autory, zda vás zaujmou, tak je to určitě dobrá volba.

Lady Dracula
Lady Dracula
16.08.2015 5 z 5

Zajímavé povídky rozdělené do sekcí, kdy minimálně jedna sekce či povídka vás, tak jako mne, určitě zaujme, že se rozhodnete sehnat si další knihy od daných autorů :)

Kerdix
Kerdix
29.01.2013 5 z 5

Zatím jsem přečetla jen několik povídek, ale musím říct, že mi připadaly úchvatné.