Dívka za ostnatým drátem

Dívka za ostnatým drátem https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504126/bmid_divka-za-ostnatym-dratem-VHe-504126.jpg 4 31 7

1944, koncentrační tábor Amersfoort, Holandsko. Útržek složeného papíru tížil Saskiinu kapsu. Nacistické stráže hlídkovaly v ulicích ve stále větším počtu a pokaždé, když kolem jednoho projížděla na kole, chvěla se strachy. List, který měla u sebe, vyprávěl příběh o neuvěřitelné odvaze. Nacisté chtěli, aby se vězni v táboře vzdali naděje, ale Saskia jim pašovala dopisy od jejich blízkých, což jim dávalo důvod přežít. Ale s každým dopisem, který Saskia doručí, je vystavena ještě většímu nebezpečí. Přestože jsou ona a její přítel Frans opatrnější než kdy jindy, vědí, že jejich životy jsou ohroženy.A jednoho dne, když je Saskia chycena, je napochodována do tábora a nucena nosit žlutou hvězdu. Strhující příběh lásky, zrady a odvahy. Čtenáři Porodní sestry z Osvětimi, Slavíka a čehokoli od Fiony Valpyové nikdy nezapomenou na tento srdceryvně krásný román a na velké oběti, které Saskia a Frans přinesli, aby změnili osud světa.... celý text

Literatura světová Válečné Historie
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

The Girl Across the Wire Fence , 2021


více info...

Přidat komentář

prochajda
25.03.2024 4 z 5

Příběh o velké odvaze a statečnosti za války na základě skutečných událostí. Jeden z největších nizozemských koncentračních táborů Amersfoort a farma v blízkosti, kde vězni pracovali. Obrovská odvaha farmáře a jeho rodiny při pašování dopisů a setkávání s manželkami a přítelkyněmi. Kniha se dobře četla.

1v8na
03.06.2023 3 z 5

Je to dost odlehčená kniha na téma druhé světové války. Ukazuje tu lepší stránku - odvahu, přátelství, možnost pomoci.
Některé pasáže mi přišly natáhnuté. Nebylo to špatné, ale že bych z ní byla nějak extra odvázana se taky říct nedá.


ydnac
01.06.2023 3 z 5

(SPOILER) VĚZNI ZA OSTNATÝM DRÁTEM.

Takto bych knihu pojmenovala já.
Dívka o níž se mělo jednat tam naštěstí moc času nestrávila.
Knížka vypráví o pomoci farmářské rodiny vězňům z nedalekého koncentračního tábora.
Jezdí do něj vyzvedávat šlupky od brambor a díky tomu přijdou s vězni do kontaktu.
Syn farmáře Frans (16 let) se rozhodl, že by jim rád nějak pomohl a tak začne pašovat dopisy pro jejich příbuzné.
Samozřejmě něco takového bylo velice nebezpečné!
Souhlasím s hodnocením Rodaw.
Knihu bych doporučila čtenářům, kteří s tématem války teprve začínají.

Rodaw
31.05.2023 3 z 5

DÍVKA ZA OSTNATÝM DRÁTEM
Hodnocení Knihánkova: 3 hvězdy

Za mě takové trošku nemastné neslané. Příběh, který se dívá na válku a holocaust z té lepší strany - popisuje přátelství, odvahu, sounáležitost a laskavost mezi lidmi. Styl vyprávění je krásný, takový pohádkový - ona celá ta knížka byla tak trošku pohádka, ale to (za mě) právě nebylo úplně dobře :D.

Já jsem ráda, že jsem si knížku přečetla - bylo to příjemné čtení, ale za pár dnů po dočtení jsem si už ani nedokázala vybavit ten konec. Doporučila bych ji lidem, kteří hledají nějaký jemnější příběh z koncentračního tábora. U mě jednou přečteno a stačilo, za mě žádná velká sláva ani nic převratného, zároveň jsem si však čtení docela užila :).

Více v mém povídání na YouTube, kanál Knihánkov - video Přečteno 3/2023. :-)

AlbionFoxyFox
14.05.2023 4 z 5

Poměrně poutavé čtení, určitě to nebylo nejlepší, co jsem k tématu za poslední roky četla, ale byla to zajímavá kniha opět z jiného pohledu.

Tebby
13.04.2023 3 z 5

(SPOILER) Tak já tedy vykopnu první hodnocení a rovnou i s několika spoilery.
Líbilo se mi, jak příběh plynule postupoval. Kapitoly jsou krátké a výstižné. Střídání pohledu příběhu také hodně pomáhá. Moc jsem teda nepochopila ten spoiler se Saskií hned v anotaci. Myslím, že by bylo lepší, kdyby se o tom vůbec nepsalo. Ten příběh o zradě tam taky není úplně podchycený, spíš komentář mezi řečí.
Do příběhu jsem se pustila z důvodu, že mě zajímalo, jak to vlastně vypadalo v Nizozemí, neboť dosud jsem četla jen příběhy z Česka nebo Polska.
Dynamika mezi Theem (mou oblíbenou postavou) a Fransem hezky fungovala. A stal se z toho vcelku milý příběh o přátelství během těžkých časů.
Co mě ale zklamalo, bylo zjištění že se jedná o, jak i sama autorka napsala: ...abych tak dodala realismus tomuto v podstatě fiktivnímu příběhu... Příběh je vlastně vykořistění jiného (skutečného) příběhu + informací získaných při návštěvě muzea v samotném táboře. Škoda, myslela jsem, že to bude příběh založený na vyprávění někoho, kdo tam byl.
*Po dvou měsících o knize stále přemýšlím a musím srazit hodnocení. S přihlédnutím ke kategorii, ke které se kniha řadí, by nebyly 4* fér, vzhledem k tomu, že nejde o skutečný příběh. Proto upravuji na 3*

Paja1709
08.02.2023

Knihu mam v planu cist ,ale koukam ze Uzivatel 6856 se vcera nudil a sel se vyradit tak ,ze asi 20 knih ohodnotil 1 hvezdickou.Lidi proc to delate??? Boze toto mi fakt hlava nebere.

Štítky knihy

koncentrační tábory

Autorovy další knížky

2023  77%Dívka za ostnatým drátem
2024  %Skrytá vesnice

Kniha Dívka za ostnatým drátem je v

Právě čtených1x
Přečtených41x
Čtenářské výzvě11x
Knihotéce72x
Chystám se číst73x
Chci si koupit13x
dalších seznamech2x