Dívka v rysích drápech

Karin Smirnoff

Milénium série

< 8. díl

V severním Švédsku zavládl surový kapitalismus, ekologický úpadek a zločin. Město Gasskas se stává jevištěm dramatu, které rozehraje smrt místní novinářky. Mikael Blomkvist se na sever vrací kvůli dceři – i kvůli poslední šanci na příběh, který by mohl zachránit jeho skomírající kariéru. Když Lisbethin ochránce Plague zmizí, sáhne po ní podsvětí. Svala je ve smrtelném nebezpečí, protože záhadný Branco je opět na scéně a má jediný cíl: pomstu. Jde zastavit to, co už se dalo do pohybu?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: ekniha 2025 , Kniha Zlín
Originální název: Lokattens klor, 2024

Komentáře knihy Dívka v rysích drápech

HallienSK
10.11.2025

Ach. Predošlá kniha mi dala príliš veľa falošných nádejí.
Pokiaľ ide o Svalu, tá sa stále dá zniesť. Ale Smirnoff v tomto pokračovaní ukázala, že vlastne nerozumie Lisbeth a Michaelovi, a nevie ich postavy rozumne využiť a rozvíjať v duchu pôvodnej Larssonovej vízie. Keď k tomu prirátame zmätený konflikt, otrasne vygradovanú dejovú linku a fiasko s P., zostane nám kniha ktorá je zúfalo podpriemerná. A nepomáha ani štýl, akým je napísaná. Neviem, či za to môžu dve prekladateľky (???) alebo Smirnoff písala knihu na kokse, ale čítať toto je doslova hrozný zážitok.

nada3314
12.10.2025

Milénium pokračuje… ale už to není ono.

Na severu Švédska vládne chlad, korupce a zločin. V Gasskasu je nalezena mrtvá novinářka a Mikael Blomkvist se po letech vrací, aby zachránil svou kariéru i vztah s dcerou. Lisbeth Salander se mezitím zaplétá do dalšího nebezpečí – mizí její hacker Plague a z temnot se znovu vynořuje Branco, který chce jediné: pomstu.

Zní to jako Milénium, ale… už to prostě není Milénium, jak ho známe.
Karin Smirnoff umí psát, to bez debat. Dokáže zachytit severskou syrovost, ticho, chlad i tíhu krajiny. Ale vyprávění mi přišlo pomalé, místy nejasné a hlavně – Lisbeth i Mikael tu působí jako vedlejší postavy ve vlastním příběhu. A to je škoda. Právě oni byli vždy tím, co dělalo sérii tak výjimečnou.

Ano, chápu, že Stieg Larsson je jen jeden a že každý autor má právo na vlastní pohled. Jenže tady jsem měla pocit, že ta jiskra, ten neklid a geniální kontrast mezi Lisbeth a světem kolem ní, se prostě ztratil.

Temná a chladná kniha, která se snaží navázat na legendu – ale působí spíš jako vzdálená ozvěna. Pro fanoušky série možná ze zvědavosti, ale určitě to není povinná četba.

Zůstala atmosféra severu, ale ztratilo se srdce příběhu.

Zahradnice19
07.10.2025

Příběh, zápletka - ano zajímavé, byla jsem zvědavá, jak vše skončí. Ale styl psaní bohužel tragický, chaotický, už předchozí díl mně dal zabrat, stran pochopení souvislostí, postav, sousledností děje a toto bylo bohužel ještě horší. Mám ráda Lisbeth i Michaela, proto jsem setrvávala ve čtení pokračování jejich příběhů i z pera jiných autorů, ale toto je pro mne zkrátka konec

Jaruš7
26.09.2025

Poutavosti kontruje chaos.
Jisté zklamání, stačilo.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

Karin Smirnoff také napsal(a)

Karin Smirnoff
švédská, 1964